fbpx
Blog

Luchtige handel

Luchtige handel

De stille, zuinige ventilatie rukt op om naast verfrisser ook hoofdverwarmer van het gebouw te worden

 

Systeemintegratie leidt ertoe dat ventilatielucht met warmteterugwinning steeds vaker als hoofdverwarmer wordt ingezet in goed geïsoleerde (nieuwbouw)woningen. Je kunt concluderen dat voor dit segment de HR-ketel al lang niet meer onbetwist is, al zijn er inmiddels tal van gecombineerde (LT-)systemen verkrijgbaar die de klassieker wél binnenboord houden; er moet immers ook altijd nog tapwater (na)verwarmd worden. Ook ketelfabrikanten brengen eigen hybride systemen.

 

Lucht in de lift

De ventilatiemarkt is razend interessant als EPC- of labelknaller. De lucht stijgt op de ladder van importantie voor de dagelijkse energieprestatie van een gebouw, en het regent zuinige, stille én compacte toestellen met flexibele en compacte kanalen en vernieuwde motoren. In het meinummer van Installatie en Sanitair een mooi overzicht van nieuws en trends op dit gebied, dus houd uw deurmat in de gaten.

 

Luchtverwarming

Op de verschillende vakbeurzen, maar ook in projecten zien we een steeds grotere rol weggelegd voor voorverwarmde lucht, geïnspireerd door en gebaseerd op de ultra-geisoleerde passiefhuizen met balansventilatie. Tussen traditie en innovaties zijn vele tussenwegen te bedenken. Feit is: de behoefte aan energie uit verwarmde lucht, maar ook de kracht van frisse lucht in de utiliteit zoals scholen, groeit als kool. De installateur, maar ook de aannemer verkoopt straks een prettig binnenklimaat met een mooie schil erom heen. Stille motoren, schone zuinige kanalen, en géén tocht.

 

Gedrag

Uiteraard moeten opdrachtgever, ontwerper en uitvoerder hun vak verstaan. Een belangrijke kritische succesfactor aan het eind blijft –zoals altijd óók- het gedrag van de gebruiker. Het vereist vooral veel communicatieve skills van ontwerper en installateur om wensen, gebruiksgewoonten, beleving, rituelen en de beschikbare installatietechniek te doen versmelten. Klinkt idealistisch, maar dat is de essentie van het bestaan als aanbieder van techniek.

 

Lauwe pils

Is dit alles niet het geval, krijgen criticasters van dergelijke innovatieve installatietechniek altijd gelijk. Je koelkast of vriezer kan nog net zo goed en zuinig zijn, maar als de deur te vaak open blijft staan, verpietert je pizza, en drink je lauw bier.

 

Over Eddy Buiting

Eddy Buiting (1977) is hoofdredacteur van deze site en vakblad Installatie, producten van Eisma Bouwmedia. Studeerde Journalistiek en Voorlichting in Tilburg, was o.a. dagbladjournalist, en inmiddels al 20 jaar tot over de oren in de uitvoerende bouw- en installatiepers. Schrijver van huis uit, maar inmiddels multimediaal. Observeert, constateert, vraagt, ervaart en schrijft. Drievoudig vader, sportfanaat en bourgondiër. Niet vies van een kwinkslag.

Bekijk alle berichten van Eddy Buiting

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.