
“Een begroting maken voor het nieuwe jaar? Nee, dat doen wij niet. Dat komt toch nooit uit en het is tijdrovend. En wat heeft het voor zin?” Hoe vaak ik dat niet hoor. Terwijl het juist een beter inzicht geeft in je cijfers. Waardoor je betere beslissingen neemt. Maar ja, zo’n begroting maken, hoe doe je dat?
Installatiebedrijven tot 25 werknemers maken vaak geen jaarbegroting. Of ze weten niet precies hoe ze dat moeten doen. Terwijl het helemaal niet zo moeilijk is. Een jaarbegroting bestaat slechts uit drie onderdelen: kosten, capaciteit en tarief. De vaste kosten, waaronder de loonkosten, zijn goed te voorspellen. Vervolgens ga je kijken naar de capaciteit van je bedrijf. Dat zijn de directe uren die je met je personeel op jaarbasis zou kunnen maken. Oftewel het maximum aantal uren dat je per jaar zou kunnen factureren. Ook dat kun je uitrekenen. Het derde onderdeel van de begroting is je tarief. Laten we voor het gemak eens uitgaan van een uurtarief van 70 euro per uur. Ik hoor je al denken: ’70 euro, dat is veel te hoog’. Maar ik bedoel het uurtarief inclusief winstopslag op materiaal en andere opslagen.
Capaciteitsbegroting
Als je op die manier rekent, dan kun je dus een capaciteitsbegroting maken. Als je weet hoeveel uren je volgend jaar kunt maken – en tegen welk tarief – dan weet je dus ook welke omzet mogelijk is. Stel, je komt uit op een begrote omzet van 3,5 miljoen euro. Als je daar aan het begin van het jaar met je orders en prognoses al flink boven zit, dan weet je dus dat je daar vroegtijdig op moet schakelen. Bijvoorbeeld door meer uit te besteden.
Het maken van een begroting zorgt ervoor dat je een beter inzicht krijgt in hoe je cijfers zijn opgebouwd. Maar je kunt zo ook sneller overgaan tot actie. En dat leidt weer tot een beter rendement. Wat wij nu zien is dat de orderportefeuilles in de installatiebranche erg vol zitten. Dan is het zaak om scherp in de gaten te houden of dat uurtarief van 70 euro ook overal gehaald wordt. Is dat niet zo, dan is je voorcalculatie te positief of heb je te hoge faalkosten. Met een jaarbegroting zorg je er dus niet alleen voor dat je je omzet goed monitort, maar kun je ook sturen op het rendement van je bedrijf!
Voor Techniek Nederland geef ik de workshop ‘Rendementsverbetering’. Daar worden deze stappen uitgelegd.
Stefan van Maasakkers is accountant en vennoot bij accountants- en advieskantoor Rühl Haegens Molenaar, met kantoren in Uden en Venray