fbpx
Blog

Het is echt waar, de waterstofketel is er. Ik kon mijn ogen niet geloven. Op de eerste werkdag van 2019 zag ik bij de receptie dat er tijdens mijn vakantie een wandketel is opgesteld die gaat branden op honderd procent waterstof.

De verbazing

Ik stond oog in oog met een waterstof wandketel die klaar is voor zijn eerste stappen in het echte leven! Ik hoorde niets meer, ik voelde niets meer, ik werd overmand door emotie. Ja, ik kreeg vlinders in de buik. Ik kon het niet laten en moest dit van binnen zien: heel verrassend. Hiermee opent zich de deur naar een nieuw tijdperk.  Ik ben het samen met meerdere mensen eens, zonder waterstof geen energietransitie. Er is nog zo veel meer informatie, maar dat kan ik nu nog niet met jullie delen. Later meer.

Een kijkje in de glazen bol

Stel je voor: over tien jaar heb je een nieuwe CV-ketel nodig, dan zal er ongetwijfeld een ruime keuze zijn. Het zal nog wel even duren maar ik voorspel dat de waterstof CV-ketel in een tijgersluipgang dichterbij komt. Hij gaat dit jaar in ieder geval in het veld getest worden.

Ik heb even gekeken in mijn glazen bol en daar zie ik een installateur die een CV-ketel op aardgas gaat vervangen door een CV-ketel op waterstof. De oude CV-ketel eruit en de nieuwe waterstof CV-ketel er in, alleen nog even stapsgewijs switchen van aardgas naar waterstof en klaar. We zullen er warmpjes bij zitten en stoten geen CO2 meer uit.

En de warmtepomp dan

Voor wat betreft de warmtepomp heb ik ook even mijn glazen bol tevoorschijn getoverd, en wat ik toen zag was een veldslag. Ik zag dat een leverancier zijn apparatuur als beste kwalificeert, maar er zijn nog ruim honderd leveranciers op de markt die dat ongetwijfeld ook vinden. Nog even, en ook hier zal een enorme prijzenslag ontstaan. Ik zie ook dat in deze tak van sport de prutsers en cowboys inmiddels  hun intrede hebben gemaakt. Want is elke woning er wel klaar voor? We weten allemaal dat isoleren van de woning heel belangrijk is, maar als hier iemand een advies geeft dat isoleren met dubbel krantenpapier voldoende is, dan moeten we diegene heel gauw aan de ketting leggen.

Koning winter

Het was afgelopen dagen bar koud buiten: de winter heeft zijn intrede gedaan en de schaatsliefhebbers voelen de adrenaline door hun lichaam gieren. Ik vraag mij wel af of de warmtepompbezitters in de bestaande woningen dat gevoel ook hebben, of dat een deel van deze groep met wollen onderkleding onder een elektrische deken zal moeten liggen. Het succes hangt namelijk af van een goed advies en voorbereiding, de juiste investering en een vakkundige installateur. We zullen het meemaken. Tot slot wil ik graag jullie mening of kijk in de glazen bol: wordt het een warmtepomp, een CV-ketel op waterstof, of een combinatie van beide?

Ik hoor van jullie.

Over Marius Valk

Marius Valk (1956) was zelf installateur, en is nu vanaf 2005 technisch instructeur bij cv-ketelfabrikant Remeha in Apeldoorn. In deze functie krijgt hij jaarlijks honderden installateurs over de vloer voor scholing en training. In zijn blog deelt hij zijn ervaringen in het contact met installateurs; zaken die hem opvallen en persoonlijk raken, veel voorkomende technische details, of ontmoetingen die te denken geven. In zijn vrije tijd is hij te vinden op de fiets en op de tennisbaan.

Bekijk alle berichten van Marius Valk

43 reacties op “Daar is ie: de waterstofketel

 1. Richard schreef:

  Fantastisch om te zien dat het Remeha weer is gelukt een primeur te hebben!!!

  Nu alleen de grootste vervuilers nog, de energiebedrijven en de industrie
  De huishoudens zijn pinuts en staan niet in verhouding met wat er wordt uitgestoot door de energiereuzen en industriegiganten, maar verder leuk voor de omzet
  Jammer voor Jan met de pet die dit gelach moet betalen, het kapitaal regeert

  • Jos Kaandorp schreef:

   Richard, helemaal gelijk, maar vele kleintjes maken één grote. In totaliteit zijn de Nederlandse gezinnen in hun woning een grote partij. Het manco ligt wederom bij de overheid die doet voorkomen alsof de warmtepomp DE uitvinding is… nou dus niet. Of de waterstofpomp dat wel is kan en wil ik niet zeggen, maar waterstof kan door dezelfde leidingen als gas.. en de overgang lijkt mij beter en makkelijker te gaan. Dus misschien gaat Jan met de Pet minder betalen met deze optie

   • Jan Gerrits schreef:

    Dat aardgas en waterstof door dezelfde leiding kunnen is natuurlijk heel mooi, maar op dit moment loopt daar natuurlijk aardgas doorheen.
    Hoe ziet die overgangsperiode er uit?
    Is het een optie om waterstof en aardgas met dezelfde leiding te transporteren en voor de liefhebbers van waterstof dit er “bij de voordeur” uit te halen. Waterstof is immers een heel klein atoom, wat vrij makkelijk te scheiden zou moeten zijn van het aardgas.

  • Erik schreef:

   Onzin, ik heb een eigen (klein) bedrijf maar voor ons lopen de kosten ook alleen maar op. Dit treft niet alleen huishoudens maar misschien bedoel je de grotere bedrijven?

   • Eyso schreef:

    Kleine bedrijven zijn ook de pineut; ze zijn veelal nog meer de pineut dan Jan met de Pet. Check maar na: hoe meer een bedrijf verbruikt, hoe minder belasting er moet worden betaald per kiloWatt-uur/kubieke meter gas. Als er extreem veel verbruikt wordt, valt de belasting op een gegeven moment in het niet.

 2. M ensing schreef:

  Mooi dat y er is maar ik houd het mooi bij mijn warmtepomp.
  En nee heb geen nieuwbouw en nee heb het met de vlinke nacht vorsten ook niet koud in huis, strak 21graden.

  • Hans Voorwinden schreef:

   Juist…. Waterstof is misschien leuk voor de industrie en een enkel zeer oud pand.
   Maar heel Europa en daarbuiten draait op de warmtepomp en al tientallen jaren.
   En wij… Remeha in dit geval, denkt het wiel uitgevonden te hebben, nou opnieuw in dit geval.

   En weet remeha ook wat een m3 waterstof straks gaat kosten?
   En vertelt men ook dat er ongeveer 3x meer m3 waterstof dan aardgas nodig is. Waterstof heeft een miezerige calorische waarde van 10.3MJ/m3 tegen 31.7MJ/m3 voor aardgas.

   Geef mij maar de warmtepomp.

  • Kees schreef:

   Vlinke jonge die warmtepomp

 3. Jos schreef:

  WooooW Remeha !!! Ik denk dat dit het begin is van onze echte energietransitie, alleen moet de overheid zoveel mogelijk en zo snel medewerking verlenen om het aardgasnet veilig om te zetten naar een vorm van waterstofgas .Als het lukt om een vorm van veilig waterstofgas te ontwikkelen door chemici dat geschikt is als vervanger van aardgas dan zullen veel huishoudens niet op hoge onkosten worden gejaagd .Politici moeten gaan echt kiezen voor landsbelang in plaats van staatskasbelang om Armoede in Nederland te voorkomen , want de energierekening loopt teveel op mede door de hoge belastingen .

  • Jos Kaandorp schreef:

   Jos inderdaad. Ik onderschrijf je stukje. Naar mijn bescheiden mening is iederéén beter af met waterstof boven warmtepomp.

 4. Jeoen schreef:

  Het word een cv ketel op waterstof de warmte word niet wat ik heb een uit 1910

 5. Ruben schreef:

  Ja hoor laat maar doorkomen! Huis is uit 1928 hier…isoleren tot de waarden waar een warmtepomp gebruikt kan worden is slecht te realiseren ook financieel!…nu maar eerst wachten op waterstof aansluiting?!

 6. Ton Bosma schreef:

  Ik geloof er niet zo in. Het genereren van waterstof is te duur. Als het waterstof nu een product is dat vrijkomt tijdens het kraken van aardolie dan zitten we indirect nog vast aan aardolie. Dat waterstof is nu een grondstof voor andere chemische processen en wat gebruiken die bedrijven dan als grondstof? Als het opgewekt wordt uit inefficiënte groene stroom zoals wind en Solar dan hebben we een grote subsidie carrousel gecreëerd en dat zorgt voor belasting druk en hoge energie rekeningen. Daarnaast staat het haaks op Nordstream 2 (Russisch gas). Vergeet niet dat Nederland contractuele verplichtingen heeft om aardgas te blijven leveren aan het buitenland. Falend beleid.

   • Jos schreef:

    Hallo Nick,
    Ga ervanuit dat de ontwikkelingen snel gaan .Je artikel-link is van Augustus 2018, inmiddels is er al weer veel gebeurd .Remeha ,komt nu met een waterstofketel die voor de meeste huishoudens voorlopig nog niet aan de orde is .Belangrijk is hoe staat de politiek er tegenover , staan ze open voor waterstofontwikkelingen of rekenen ze zich helemaal rijk aan de warmtepompen .Ik denk zeker dat ontwikkelingen met waterstof door de politiek moeten worden omarmt ,omdat nu al 40% van de huishoudens , niet of nauwelijks geld heeft voor verduurzaming .Waterstof en Electra zullen altijd met elkaar verbonden blijven , maar er zijn diverse vormen van waterstofmengsels of biogasmengsels, eventueel gemengd met buitenlands gas die zeker als alternatief voor het huidige aardgas kunnen dienen .We zijn in Nederland overbevolkt geraakt en er komen nog steeds teveel mensen binnen , dus er zullen toch echt goedkopere alternatieven nodig zijn om Nederland betaalbaar te houden voor huishoudens , want de energierekeningen lopen nu al teveel op door de belastingen , belastingen die blijven toenemen naar de mate van toename van de bevolking .Hoe groter de bevolking hoe groter de vraag naar energie , hoe meer kosten , hoe hoger de belastingen , heffingen etc .Ik denk dat Nederland echt aan de max zit , zeker met de toenemende vergrijsing komende jaren en toename van immigratie , dus voordelige transitie alternatieven zijn echt noodzaak.

  • Pst schreef:

   Psst, dat weet bijna niemand, dus niet verder vertellen. Gas export levert meer op dan dat we ons eigen gas gebruiken, is dit wel waar. In ieder geval blijft er ook na 2030 gas geboird worden voor de export. Alleen weet Jan de arbeider/werkeloze dit niet

 7. Justin schreef:

  Als eigenaar van een woonboerderij van 1130m3 met een 15 jaar oude ketel zijn de opties richting vervanging nogal beperkt terwijl we waarschijnlijk wel voor de keuze staan binnen 2 a 3 jaar.
  Om aan de voorwaarden voor een renderende warmtepomp te voldoen moet er al veel gebeuren en geïnvesteerd worden. Daarnaast kost een warmtepomp voor zo’n oppervlakte een mooi vermogen. Het alternatief een pelletketel kost zowaar nog meer in aanschaf/installatie.

  Een betaalbaar alternatief eenmalig/structureel dat relatief eenvoudig ingepast kan worden in het huidige systeem zou zeer wenselijk zijn. Ik zou in ieder geval graag meer horen over hoe dit in de markt gezet wordt.

 8. Peter schreef:

  Hallo Remeha,

  Kunt een tipje van de sluier oplichten ten aanzien van de prestaties van deze ketel? En met name het nominaal vermogen .. Ik ben erg benieuwd of de verbranding van waterstof genoeg vermogen opleverd voor een doorstroomtoestel (voor sanitair ww uiteraard)
  Enne.. hoe brand waterstof eigenlijk?

  Mvg,

  Peter

 9. Jaap Zijlstra schreef:

  Hallo Marius, bij Remeha zijn jullie weer goed bezig altijd innoverend.
  Ben benieuwd hoe de veldtesten gaan verlopen.

  Met vriendelijke groet. Jaap Zijlstra.

 10. Edwin schreef:

  Kun je mij vertellen op welke termijn er ook een infrastructuur zal liggen om voor alle huishoudens voldoende waterstof duurzaam op te wekken en te transporteren en hoe dat er (aanpak/techniek) concreet uit gaat zien?

  • Jos schreef:

   Beste Edwin,

   Ontwikkelingen gaan hard .Er zullen mogelijk mengvormen bedacht worden met waterstofgas,biogas etc met buitenlands aardgas ,zodat het Aardgas in huidige vorm vervangen kan gaan worden .Op dit moment draait een proef met toevoeging van 30% waterstofgas aan Aardgas en dat gaat goed .

 11. Duivenbode IJ.J. schreef:

  Super een waterstof CV ketel daar zat ik op te wachten want mijn ketel is al ruim 20 jaar oud.
  Dus als jullie een proef woning zoeken dan hou ik me beschikbaar jullie zijn welkom.

 12. A devos schreef:

  Thorium kern centrales 200 langs de kust alleen elektriciteit geen explosie gevaar geen plutonium dus geenkernwapens

 13. Frissen schreef:

  Een vriend deelde met mij. De link van de waterstof CVketel. Jullie delen deze. Geen energietransitie zonder waterstof. Die mening ben ik ook toegedaan. Terwijl ik 8 jaar praktische zakelijk lucht warmtepomp ervaring heb, stel ik mijn huis ook als proefwoning ter beschikking. Graag kwam ik langs op beurs, maar dan wordt het pas na donderdag.

 14. willem Hazenberg schreef:

  Persbericht 15 januari 2019

  Waterstofwijk Hoogeveen
  Uniek groene waterstofproject, de duurzame stap na aardgas start in Hoogeveen

  De gemeente Hoogeveen ontwikkelt aan de westrand van de stad ongeveer 80 woningen op een nieuwe locatie: Nijstad-Oost. De bouwactiviteiten moeten begin 2020 van start gaan. De gemeente wil met de ontwikkeling bijdragen aan de energietransitie opgave in Nederland, met name het aardgasloos bouwen. Daarmee ontstaat een unieke kans, waar dit project een belangrijke schakel in is.
  De doelstelling van dit project is om een (techno-economische) blauwdruk en bijbehorende technologie op te leveren om heel concreet de warmtevoorziening, op basis van een waterstof CV-ketel, van deze woningen op 100% waterstof (H2) te laten functioneren. Deze blauwdruk en technologie moeten vertaalbaar zijn naar bestaande woonwijken in de rest van Nederland. Naast reductie van aardgasgebruik, zal hiermee ook een marktkans voor betrokken partijen worden gecreëerd. De blauwdruk zal niet enkel technologisch zijn, ook de maatschappelijke businesscase, bronnen van waterstof en het draagvlak onder bewoners zal worden meegenomen. Deze benadering zal worden afgezet tegen andere waterstof gebaseerde oplossingen (brandstofcel, lokaal warmtenet, etc.), zodat voor- en nadelen inzichtelijk worden.
  Dit project staat niet op zichzelf. Nijstad-Oost is een demonstratieproject dat als katalysator dient voor de toepassing van waterstof in de gebouwde omgeving. De reden dat we niet meteen beginnen met bestaande bouw is om vanuit de groene weide een overzichtelijke en gecontroleerde omgeving te creëren die wel vergelijkbaar is met bestaande bouw (qua infrastructuur en apparatuur). Vanuit die gecontroleerde omgeving moet de overstap naar bestaand bouw, in de naastliggende wijk, worden gemaakt.
  Het is daarmee een eerste stap in een meerjarenprogramma, maar met eigen concrete doelstellingen. Effecten in de nieuwbouw zullen worden gevolgd, maar het project is ook een opmaat naar opschaling naar de naastliggende, bestaande wijk Erflanden (1130 woningen). Een vraagstuk (en marktkans) dat in Nederland nog groter is dan nieuwbouw: hoe maken we de warmtevoorziening aardgasloos en hoe kunnen we deze verduurzamen? Vanuit ervaringen binnen dit project zal ook gewerkt worden aan een waterstof CV-ketel oplossingen voor bestaande woningen. Vervolgens zal met bestaande woningen stapsgewijs bijmengingsproeven worden gedaan tot uiteindelijk 100% waterstof.

  Gemeente Hoogeveen:
  De Gemeente Hoogeveen heeft zijn verantwoordelijkheid met betrekking tot de huidige energietransitie genomen en wil daarin een voortrekkersrol nemen. Gezien de bestaande woningvoorraad ziet men kansen in de waterstoftechnologie. Deze technologie biedt ook kansen voor het behoud van werkgelegenheid in de regio en zet Hoogeveen internationale gezien op de kaart.

  HYDROGREENN netwerk:
  HYDROGen Green Regional Energy Economy Network Northern Netherlands
  • 300 directe leden
  – 15 informatieve leden
  • 90 organisaties
  – 78 Direct
  – 10 Informatief
  Sleutel = OPEN INNOVATION PLATFORM

  Subsidie:
  De ondersteuning van 1 jaar maakt onderdeel uit van een Topsector Energiesubsidie van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, betreffende de Waterstofpilot subsidie 2018.

  Samenwerkingsverband:
  Het waterstofproject is een unieke samenwerking tussen de volgende 22 organisaties die zowel de gehele keten omvatten, bestaande uit overheden, kennisinstellingen en bedrijven. Die in totaal 15.000 manuren in het project investeren. De betrokken organisaties zijn:

  Stork Nederland BV, Nederlandse Gasunie NV, GasTerra BV, Nederlandse Aardolie Maatschappij N.V., Bekaert Combustion Technology BV, N-TRA BV, Instituut Fysieke Veiligheid (IFV), Provincie Drenthe, Cogas Innovatie & Ontwikkeling B.V, Nedstack BV., JP-Energiesystemen B.V, Green Planet Pesse B.V, Hanzehogeschool Groningen, Stichting New Energy, Visser & Smit Hanab Distributie B.V, DNV-GL Netherlands B.V., Arcadis Nederland B.V, BAM Infra Energie & Water B.V, Liander N.V, Haskoning BV, DHV Nederland B.V, Enexis Netbeheer B.V en Gemeente Hoogeveen.

  Planning:
  Sinds eind 2017 lopen de voorbereidingen naar de Waterstofwijk Hoogeveen. Design sessies hebben plaatsgevonden, diverse alternatieven zijn onderzocht en uiteindelijk heeft dit geleid tot het indienen van een projectplan in 2018. Het volgende schematische overzicht laat de uiteindelijk gewenste configuratie zien van het meerjaren plan:

  Meer informatie:
  Willem Hazenberg (projectmanager)
  Willem.hazenberg@stork.com
  06-20973851

  • Jos schreef:

   Beste Willem,

   Schitterend project !! , ik hoop dat het waterstofproject een succes wordt, en dat de politiek overtuigd wordt dat waterstof een uitstekende vervanger van het huidige aardgas is , zodat veel huishoudens in Nederland in de toekomst financieel gezien opgelucht adem kunnen halen

 15. Hein van Groningen schreef:

  En nu het waterstof nog. Het Midden-Oosten onze huidige leveranciers van energie zijn al drukdoende met het bouwen van installaties voor waterstofproductie. Grote zonnevelden in de woestijnen. Zij zeggen, wij zijn altijd de energieleveranciers geweest en dat blijven we! NL pruts maar wat raak met een bescheiden windplan op de Noordzee omdat daar onze militaire piloten moeten oefenen, een kwestie van prioriteiten stellen!

 16. Frits schreef:

  Over het veel goedkoper worden van warmtepompen: was het geen Remeha-directeur die onlangs uitlegde dat dit niet gaat gebeuren omdat het wereldwijd al een vrijwel uitontwikkelde techniek is, namelijk een omgekeerde airco waarvan er al miljoenen gemaakt zijn?

  • Pietje schreef:

   Klopt, maar waarom is dezelfde machine in bv Spanje of Frankrijk wel leverbaar voor de helft van de Nederlandse prijs?? Boefjes zijn het.

 17. Jean Average schreef:

  Waterstof gaat het in NL nooit redden; te veel weerstand van oliedomme mensen welke verslaafd aan fossiele brandstof blijven, zich liever in de maling laten nemen met (te) dure warmtepompen, appels met peren vergelijken, zich de les laten lezen door klimaatkinderen en vooral (n)ooit een stekkerauto kopen. Zie hoe Nederlandse innovatie de grond wordt ingeboord! WALGELIJK!

  • Jos schreef:

   Beste Jean,

   Men zal leren door schade en schande.In Tiel is een geheel verduurzaamproject mislukt , zie bericht Telegraaf .Veel warmtepompen gingen stuk en werkte niet goed .Huizen zijn opnieuw weer op aardgas aangesloten . De toekomst zal uitwijzen wat de voorkeur krijgt de warmtepomp of het waterstofgas . Wat mij betreft waterstofgas eventueel in mengvorm.

 18. Michael schreef:

  Heb er al veel over gelezen en bekeken.
  Eén documentaire verteld een expert dat duitsland de afgelopen 30 jaar al 380 of 480 miljard euro heeft uitgegeven aan windmolen en zonnepanelen, en dat de CO2 uitstoot gelijk is gebleven. Hij pleitte voor de beste catarogie kerncentrales, welke inherent veilig zijn (dus niet de huidige cat 2). Deze betere kerncentrales kunnen ook het bestaande plutonium afval verbruiken, waardoor het relatief kleine huidige afval probleem (wereldwijd een klein voetbalveld van een paar meter hoog), ook opgelost wordt. Dus geen CO2 afval meer bij volledige stroomvoorziening op kernenergie!

  Waterstof klinkt prachtig, helaas is het zeer inefficient, omdat je eerst stroom moet omzetten naar waterstof +/- 60% efficientie, en als je dan nog terug wil naar elektriciteit zit je totaal op +/- 40%.
  Dan idd beter waterstof in een ketel verbruiken, en de efficientie verhogen doordat je ook de warmte verbruikt. Misschien komen er ook thuis waterstof makers, zodat je de warmte altijd ook gebruikt?

  Hebben jullie trouwens al van een gaswarmtepomp gehoord? Ik niet tot gisteren. Zou misschien nog een tussenoplossing kunnen zijn, voor mensen met een oude hr-ketel

 19. Henk van der Meer schreef:

  Als we deze dadelijk combineren met de zonnepanelen die waterstof produceren dan gaan we eindelijk meters maken. Als die 1,5 miljard dividendbelasting nou eens in dit soort innovatie wordt gestopt dan krijgen we misschien een overheid met enige visie. Kunnen we van Mark Rutte niet verwachten want die gelooft alleen in vaasjes en niet in visie.

 20. Robert schreef:

  Zonnepanelen die waterstof produceren zijn nu in de eerste fase. De ontwikkeling gaat snel en misschien zijn de meeste wonnigen over 20 jaar zelfvoorzienend.

  https://www.utilities.nl/ku-leuven-test-waterstofproducerende-zonnepanelen/

 21. Leo P. Klepper schreef:

  Wij hebben eind 2018 in heel ons redelijk goed geīsoleerde jaren ’80 huis (80 m2, energielabel b) IR panelen laten plaatsen als hoofdverwarming, samen met een inductiekookplaat en een hybride boiler (elektrisch/warmtepomp), totale investering ca. € 6000,-. Het is een heel ander soort verwarming dan CV, daarover is in de eerdere reacties al genoeg gezegd. Het heeft ons ca. 4 weken gewenning gekost, warmte voelt nu aangenaam. Door slim met de thermostaten om te gaan, kan IR verwarming zuiniger in de kosten zijn dan aardgasverwarming, m.n. als er een groot deel van de dag niemand thuis is, dan kan de verwarming op die plaatsen uit (wij hebben de temperatuur overdag op 16 graden staan i.v.m huisdieren). Als we thuis zijn staat de thermostaat in de woonkamer/keuken op 19 graden en dat voelt behagelijk. In de keuken hoeft de verwarming feitelijk alleen aan als er iemand in de keuken is. Dat kan met een nabijheidssensor. In de woonkamer + keuken hangen 3 x 800W panelen aan het plafond, in de slaapkamers elk 800W en in de kleinere badkamer 400W. Die in de slaapkamers staan zelden aan (soms een half uur voor bedtijd om het bed op te warmen, maar dat kan goedkoper via een elektrieke deken). Die in de badkamer staat alleen ’s morgens een half uurtje aan. Geschat jaarverbruik is ca. 6000kWh/€ 114,- per maand en dat waren we voorheen ook aan gas + elektra kwijt (electra was voorheen 1500kWh en zou zonder huisdieren nu ca. 4000kWh / € 77,- per maand zijn), dat is wel volledig gasloos en met groene stroom. Met zonnepanelen kan daar nog ca. 2000-3000kWh / €38,- – € 57,- per maand van af. Geen spijt van.

 22. Brecht schreef:

  Leuk om te lezen dat er weer een alternatief is voor fossiele brandstoffen. Moi dat Remeha nadenk over de toekomst.

  Ik ben, zoals meerdere reageerders zeer benieuwd naar de specs can de ketel. Daarnaast ook naar hoe uw glazen bol “alleen nog even stapsgewijs switchen van aardgas naar waterstof ” ziet gebeuren. Zal dit zijn door ons ardgasnetwerk te gebruiken voor waterstof, zoals sommige mensen opperen?

  Een warmtepomp is niet zaligmakend, zeker niet. Het voordeel ervan is wel dat het NU al kan. Alle nadelen die in het artikel genoemd worden: prijzenslag, cowboys en prutsers, slecht advies… zijn niet exclusief voor warmtepompen, die gelden net zo goed voor een Waterstofketel. Ik denk dat de transitie gebaad is bij eerlijke een obevooroordeelde berichtgeving.

  Mijn glazen bol? ik geloof in een slimme energie mix, waar plaats is voor waterstof en warmtepompen en andere technieken, allen beoordeeld op hun eigen haalbaarheid en per toepassing.

 23. Kasper Niezen schreef:

  Voor een project in het Midden Oosten zijn wij opzoek naar een duurzame manier van koelen van een woning. Warmtepomp, waterstof… kunt u mij hier eventueel over informeren?
  Mvgr.
  Kasper Niezen
  Architect bij KAW

 24. a van de velde schreef:

  beste dames/heren zijn er al eigen ketels die zelf waterstof maken voor eigen gebruik anders kan de leverancier van water stof zijn eigen prijs weer bepalen en de regering doet er ook nog wat bij btw en nog wat hun zelf want als je niet opgeligt word zijn ze het vergeten

 25. Jos MC Plas schreef:

  Ik schaar mij aan de zijde van verwondering. Ik deel echter niet alle conclusies. Velen delen graag hun uiteenlopende meningen die alle een kern van waarheid zullen hebben. Wie acht zich echter werkelijk deskundig en wie roept maar wat? Ik ben econoom dus een technische leek. De mensen met wie ik werk zijn specialisten op hun vakgebied waar ik veel van heb geleerd o.a. dat waterstof op diverse manieren gemaakt kan worden. Het kan bestaan uit meerdere chemische varianten, afhankelijk van de manier waarop het wordt opgewekt. Dat kan chemisch, thermisch, biologisch of elektrisch. Er is een Wiki pagina die een duidelijk beeld geeft maar niet langer volledig is. De wijze van productie bepaald of de waterstof grijs, blauw of groen is. Dat geeft tegelijkertijd de mate weer waarin er CO2 bij vrijkomt. Chemisch geproduceerde (industriële) waterstof geeft veel CO2 en is donkergrijs. Blauw is hetzelfde maar met ‘afgevangen’ CO2. Groen is schoon en dus de uitdaging van morgen.

  We kunnen ‘als leek’ sceptisch zijn over de voortschrijdende techniek of over de ‘retoriek van de belanghebbenden’, maar we kunnen ook verheugd zijn ontwikkelingen die voor de deur staan. Immers, een werkelijk alternatief voor de aardgas (methaan) gestookte CV is er (nog) niet.
  De warmtepomp (geothermisch of hybride) is slechts voor circa 10% van de bestaande woningen toepasbaar en kost een vermogen aan bouwkundige toepassing en aanpassingen aan de woning.
  De waterstofketel wordt o.a. door Remeha (en haar partners) terecht en met trots gepresenteerd. Dat is een innovatie die een grote stap voorwaarts zet maar helaas anders is dan het lijkt. Feitelijk is dit niet meer dan een brander (ketel) die hooguit blauwe waterstof (een mengsel van methaan en waterstof) verbrand. Een complicatie is dat dit mengsel van buitenaf via leidingen naar een woning moet worden aangevoerd. Extra lastig is dat het huidige aardgas net volledig ongeschikt is voor transport van waterstof. Met veel aanpassingen is een mengsel mogelijk. Die ongeschiktheid heeft te maken met de totaal verschillende kenmerken van methaan (aardgas) en waterstof. Die verschillen gaan over chemische dichtheid, verbrandingswaarde e.d. Transport van waterstof via het bestaande aardgasnet vraagt een druk die vele malen groter is dan voor aardgas wil je aan het einde (in huis) en verbrandingswaarde krijgen die vergelijkbaar is met die van aardgas. Iedere techneut weet dit. Alleen mengsels volstaan, maar daarmee kom je niet ‘van het (aard)gas af!’.

  Bij een waterstof project zoals in Hoogeveen waar een wijk (op vrijwillige basis) wordt verwarmd met waterstof moet hiervoor een geheel leidingnet worden aangelegd. De kosten lopen de spuigaten uit.
  Zoals gezegd kunnen we ook verheugd zijn. De techniek schrijdt immers voortvarend voort. Er zijn door slimme mensen reeds hele kleinschalige systemen ontwikkeld die 100% groene waterstof maken zonder enige vorm van CO2 emissie. Dat kan met elektrolyse op lage spanning via bijv. met wind of zonne-energie. Inmiddels bestaat de CV installatie (als prototype) die werkt op zonnecellen, produceert zijn eigen brandstof(groene waterstof) en levert heerlijke warmte in iedere woning of dat nu een vrijstaand huis is of een appartement. Hierbij is geen enkele sprake van transport via leidingen, geen opslag van gas en bovenal geen emissie. De prijs zal waarschijnlijk vergelijkbaar zijn met die van een klassieke aardgas gedreven combi Cv-ketel. Als bonus nooit meer een rekening voor aardgas!

 26. karel zwaan schreef:

  Waterstof industrie, uiteindelijk vast wel, bv hoogovens, mosa en die veel aardgasverbruikers, bussen vracht en evt auto

  Waterstof de wijk in, now way , dan moet de hele wijk ineens van aardgas af en op waterstof.
  Bijna elke wijk heeft huur (die onder druk zetten lukt nog wel) maar altijd een wettelijk percentage koop, die omzetten van aardgas naar al electric en waterstof gaat nooit lukken, koken op waterstof ook niet want de vlam is volledig onzichtbaar.

  Dus dat keteltje op 100% aardgas, erg leuk maar sterft net zo een stille dood als de Evita ketel met stirlingmotor, was ook zo veelbelovend, nog te koop?? echt niet.

  Geweldige reclame, dat wel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.