fbpx
Blog

Ons hele leven door moeten we keuzes maken en balanceren we als koorddansers tussen gevoel en verstand. Wat is nu wijsheid in deze? Ga ik voor de (hybride) warmtepomp? Ga ik voor de waterstof cv-ketel?            

Heb je vlak voor de golf van de warmtepompen een nieuwe cv-ketel aangeschaft dan is het verstandig dat je eerst de hele cv-installatie onder de loep neemt. Kan er nog extra geïsoleerd worden? Is de cv-ketel in balans met de installatie, net als bij een gelukkig huwelijk. Is de cv-installatie goed waterzijdig ingeregeld? Mijn ervaring is dat de terugverdientijd van waterzijdig inregelen heel kort kan zijn.

Dikke duim

Het is wel belangrijk dat de cv-installatie niet door buurman en buurman met de dikke duim is berekend en geïnstalleerd, maar door een vakkundig installatiebedrijf. Dit is jammer genoeg nog lang niet standaard. Het resultaat van het gasverbruik van de afgebeelde woning was van 2300 naar 1600 m3 teruggebracht. Dat is makkelijk verdiend.

De volgende duurzame stap

Is de cv-installatie tiptop en het resultaat aanzienlijk, dan kun je gaan nadenken over een volgende duurzame stap. De Rijksoverheid wil de CO2-uitstoot verminderen door over te stappen op duurzame energie. Vanaf 2050 is het streven dat je niet meer kunt koken of verwarmen op aardgas. Er is dus voorlopig tijd genoeg om goed na te denken over welke stap je nu vervolgens gaat nemen. Ik realiseer me ineens dat ik in 2050 niet eens een rijbewijs meer heb.

De vervuiling

We willen van het gas af en overstappen naar elektriciteit, maar bij het opwekken van elektriciteit wordt nu nog grotendeels gebruik gemaakt van een kolen- of gascentrale. Bij het opwekken van elektriciteit komt CO2 vrij en dit veroorzaakt dus ook vervuiling.  Wat mij nu opvalt is dat een warmtepomp wordt vrijgepleit van vervuiling. Ik hoor maar heel weinig of niets over het gebruik van elektriciteit die wordt opgewekt door de verschillende centrales. Het rendement van een centrale met kolen is ongeveer 45% en met aardgas 65%. De warmtepomp en cv-ketel maken beide gebruik van fossiele brandstoffen maar daar willen we toch vanaf?

Investeren in warmtepomp

De warmtepomp met een cv-ketel (hybride) is nu nog steeds veruit winnaar als het gaat om het terugdringen van het gebruik van aardgas, maar is deze ook wereldkampioen als het gaat om het verbruik van elektriciteit? Met de hybride warmtepomp gaan we gas besparen maar dan zal het elektrisch verbruik en de CO2 uitstoot behoorlijk toenemen. Tenzij je de benodigde duurzame maatregelen neemt om ook op elektrisch aanzienlijk te besparen. Om nog meer te verduurzamen moet je dus in de buidel tasten. De vraag is hoe lang duurt het voordat je deze investering hebt terugverdiend. Eerst maar eens naar de volgende stap.

Kolen als brandstof

In vergelijking met olie en gas komt steenkool nog vrij veel voor. Wetenschappers voorspellen dat de steenkool exploitatie wereldwijd zal toenemen naarmate aardolie en gas schaarser worden. De huidige steenkoolvoorraden wereldwijd gaan nog zo’n 200 jaar mee. Voorlopig zitten wij er nog warmpjes bij, maar we moeten er wel zo snel mogelijk voor zorgen dat olie, gas én steenkool wereldwijd op de reservebank plaatsnemen. 

Is waterstof onze nieuwe energie?

Gelukkig is het waterstof met  zevenmijlslaarzen onderweg om het gas, de olie en steenkool voorlopig op de reservebank te zetten. Als we het terugdringen van vervuiling gaat, heeft waterstof heel veel meer mogelijkheden. Het is nog niet zover. maar ik voorspel dat het huidige gas, de olie en steenkool als verliezer de ring zullen verlaten. De grote vervuilers zullen als eerste overstappen naar waterstof, de grote rookpluimen zullen alleen nog water uitstoten.

Waterstof cv-ketel

Het gebruik van waterstof heeft aardig wat meer mogelijkheden. Het is nog niet zover, maar wij zijn bezig om een groot aantal bestaande en nieuwe woningen  te voorzien van onze waterstofketel. Bij de bestaande woningen gaan de oude cv-ketels eruit en de Remeha Hydra cv-ketels er in. Ook een groot aantal nieuwbouw woningen worden voorzien van de Hydra cv-ketel. Verder kun je eventueel koken met waterstof, je verplaatsen met een auto die water uitstoot en nul CO2. Door toepassen van waterstof lijkt het wel of de mogelijkheden oneindig zijn. Het zal ongetwijfeld in de toekomst de bestaande energie deels vervangen en kunnen we de gasketel en warmtepomp naar de zolder verhuizen.

Ik hoor van jullie

Over Marius Valk

Marius Valk (1956) was zelf installateur, en is nu vanaf 2005 technisch instructeur bij cv-ketelfabrikant Remeha in Apeldoorn. In deze functie krijgt hij jaarlijks honderden installateurs over de vloer voor scholing en training. In zijn blog deelt hij zijn ervaringen in het contact met installateurs; zaken die hem opvallen en persoonlijk raken, veel voorkomende technische details, of ontmoetingen die te denken geven. In zijn vrije tijd is hij te vinden op de fiets en op de tennisbaan.

Bekijk alle berichten van Marius Valk

2 reacties op “Verduurzamen: doe het stap voor stap 

 1. Marco Engberink schreef:

  Fan van Marius maar wel een kritische noot.

  Waterstof is geen energiebron maar een energiedrager net als een accu!

  Op dit moment wordt waterstof onttrokken uit oa aardgas en/of dmv elektrolyse geproduceerd met elektrische energie. Hoeveel kan er in de toekomst op grote schaal worden geproduceerd en wat is daar voor nodig, de rendementen liggen ook niet op een bijster hoog nivo, en voor het transport van het gas met een gelijke hoeveelheid energie is een grotere leiding nodig.
  Ik blijf erbij dat we alle energiebronnen en dragers nodig hebben.

 2. Liesbeth schreef:

  Beste Marius, goed dat er gekeken wordt naar een mix van oplossingen. Wij hebben zelf twee jaar geleden een zonneboiler laten installeren die onze woning mee helpt te verwarmen (verwarmen van het huis en warm water) Wat ik bijzonder blijf vinden is dat je veel hoort over andere mogelijkheden maar dat zonneboilers weinig genoemd worden. Dit terwijl het ons veel gas bespaart op jaarbasis. Heb jij als vakman enig idee waarom dat is? Hartelijke groet,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.