
Opleidingsmogelijkheden genoeg, maar de techneuten moeten uit Oost-Europa komen. Schrijnend.
Ooit wilde ik circusartiest worden. Of eigenlijk: voetbaljongleur. Ik kon leuke dingen met een bal. You Tube-waardige trucs waren het, in een tijd dat een t-shirt met drie strepen nog magische gevoelens opriep. Balletje in de nek, ja ja, en dan dood op het slofje laten vallen, opwippen en… stil op het voorhoofd leggen. Vervolgens speels op de knieën, gecontroleerd op de voetjes: tik tik tik. Souplesse en controle, daar draaide het om. Motorisch helemaal bij de les wezen: 298, 299, 300. (En dan stoppen… anders liepen er vriendjes weg.)
Spek en bonen
Enfin, ik kon beter jongleren dan schrijven in die tijd. Maar ik was er niet helemaal gerust op. Met dat jongleren had ik toch een beetje het gevoel dat je voor spek en bonen mee deed in de maatschappij. Dat leek me niks. Waar ik me mee bezig ging houden moest ertoe doen. Een paar jaar later zat ik op de School voor Journalistiek. Sindsdien schrijf ik over de zakenwereld. Tot op de dag van vandaag verdien ik aan dit ‘jongleren met woorden’ een belegde boterham.
Kán niet zonder
Aan dit verhaal moest ik denken toen ik de krant las: Nederland kan niet zonder technici uit Oost-Europa. Een wat slap verhaal met termen die ik liever niet noem –omdat ze zo uitgekauwd zijn: ‘vergrijzing’ en ‘imagoprobleem’. Wat me vooral triggerde was de uitspraak van FME-voorzitter Ineke Dezentjé: “We hebben in Nederland veertig opleidingen voor mbo-artiesten. Met andere woorden: we hebben een verkeerd opgeleide beroepsbevolking.”
Schrijnend
Het is en blijft een schrijnende constatering. Het prachtige beroep van installatiemonteur wordt steeds vaker uitgevoerd door onze Poolse medemens. Terwijl de sky de limit is in dit vak. Je kunt blijven leren. Kijk nou naar de nieuwe ontwikkelingen die eraan staan te komen, zoals BIM en gebouwgeïntegreerde zonne-energie. Nieuwe uitdagingen zitten er ook in de overlap met communicatie, commercie en de vraag hoe we de komende jaren toegevoegde waarde kunnen leveren. Een verrukkelijk vraagstuk toch? Dus kom op creatieve doeners! Gebruik je gezonde verstand en kies voor een echt vak!
Het huidige lage aanbod van goede technici, vooral op mbo-vlak, zal deels te maken hebben met het stoffige imago van ‘ons’ vak maar ook met de waardering.
Dat laatste ook in financieel opzicht, want laten we eerlijk zijn, ondanks de brede (benodigde) kennis is het salaris in andere vakgebieden als bijv ICT een stuk meer passend bij het kennisnivo.
Daar sluit ik me helemaal bij aan zo je lang je deze mensen qua kennisnivo niet meer gaat betalen zal je dit vakgebied nooit ontdoen van zijn stoffig imago want wees nou eerlijk als je ziet wat het salaris is. in sommige beroepen verdienen ze nog meer dan hebben we het niet eens over een vak.