Ga naar hoofdinhoud

Meetinstrumenten voor CO-certificering

Alle uitgevoerde werkzaamheden aan gasverbrandingstoestellen moeten voortaan geregistreerd worden. Een belangrijk deel hiervan zijn de meetgegevens. Daar gaan we in deze blog dieper op in.

Hier een overzicht van alle blogs van Peter Deckers over de praktische gevolgen van de CO-certificering voor installatiebedrijven  

CO meten

Zo dient er bij het betreden en het verlaten van de opstellingsruimte de koolmonoxideconcentratie in de omgevingslucht nabij het gastoestel te worden gemeten. Ook dien je een rookgasanalyse te maken en deze net als de gemeten gasdruk vast te leggen in een rapport. Bij een nieuwe gasleiding moet je een drukstoot van 5 bar geven en dient de leiding worden afgeperst. Ook moet je een lek kunnen detecteren. Dat kan met een lekdetectiemeter, maar een bus lekzoekspray is ook toegestaan. Al deze meetmiddelen dien je te benoemen in het kwaliteitshandboek en, indien van toepassing, met een recent kalibratierapport.

En wat dan nog meer?

  • Alle meetinstrumenten op een rijtje
  • Welke meter moet ik gebruiken?
  • Wat werkt voor mij het beste?
  • Kan ik mijn huidige meters gebruiken?
  • Welke normen zijn van toepassing?

Alle meetinstrumenten op een rijtje.

In bijlage 2 en bijlage 4 van de BRL 6000-25 “Overzicht outillage en documenten” (outillage is gewoon moeilijk woord voor benodigde meters / gereedschappen. ) staat vermeld welke metingen je moet kunnen uitvoeren aan het toestel of aan de gasleiding. Voor elk van deze metingen moet je over de juiste meetmiddelen of gereedschappen beschikken, al dan niet gekalibreerd.      

Hieronder een overzicht:

  1. Co-metingen van omgevingslucht.
  2. Het uitvoeren van een verbrandingsgasanalyse:
  3. Het meten van trek van -50 tot 200 PA
  4. Het  meten van drukverschillen van 0 tot 100 mbar.
  5. Het geven en meten van de drukstoot tot 5 bar
  6. Het meten van drukken van 0 tot 200 mbar.
  7. Meter voor met een afleesbaarheid van 0.1 mbar.
  8. En je moet een gaslek kunnen opsporen

Welke meter moet ik gebruiken?

Er zijn meetinstrumenten waarmee je meerdere van deze metingen kunt uitvoeren. Mocht je in het bezit zijn van zo’n toestel, dan kun je in het KHB het beste duidelijk aangeven voor welke metingen dit toestel allemaal geschikt is. Zo is dit straks ook duidelijk voor de auditor. Behalve de rookgasmeting kan het toestel misschien ook het CO-gehalte in de opstellingsruimte meten, de gasdruk, of je gebruikt hem ook voor het afpersen van de gasleiding. In de praktijk zal het niet altijd eenvoudig zijn om het toestel voor al deze metingen te gebruiken. Stel dat je met de rookgasanalyzer het CO-gehalte in de opstellingsruimte wil meten. Bij aankomst zou je de meter al buiten de ruimte moeten aanzetten, en ook de range van de schaal is eigenlijk erg groot voor het meten van deze kleine waarde. Dan is een draagbare CO-meter een makkelijkere oplossing. Deze is altijd paraat en heb je in diverse uitvoeringen. Toestellen met een bepaalde levensduur en meters die je weer kunt laten kalibreren. Het gemakkelijkste is om je fabrikant de mogelijkheden op een rijtje te laten zetten zodat je straks niet voor verassingen komt te staan.

Wat werkt voor mij het beste?

Voor de rookgasanalyzer heeft het veel te maken met hoe je de gemeten gegevens overdraagt naar je rapport. Schrijf of typ de gemeten waardes gewoon over, of zet de meetwaarden van je meters digitaal over naar je rapport. Dat gaat een stuk sneller dan het handmatig overnemen en geen kans op foutief overnemen van de meetgegevens. Hiervoor zijn er verschillende mogelijkheden. Dit kan via Bluetooth, Wifi of een QR-code. Maar het printen via RF mag natuurlijk ook. Hoe je de gegevens kunt overdragen, is afhankelijk van merk en type toestel. Er zijn diverse merken met toestellen die geschikt zijn voor de CO-certificering, onder andere Euro-index, Dräger, MRU-Verholt en Testo.

Kan ik mijn huidige meters gebruiken.

De meeste van de in de markt gebruikte meters zijn ook geschikt voor de CO-certificering. Maar het is mogelijk dat je een toestel met een kalibratierapport hebt dat niet voldoet aan de nieuwe norm. Mocht je er niet helemaal zeker zijn, dan kun je het beste contact opnemen met je leverancier. Het zou kunnen dat de meter een update nodig heeft om te voldoen aan de nieuwe norm. In het slechtste geval is het toestel ondanks een recent kalibratierapport, niet geschikt en zal er een nieuw toestel aangeschaft moeten worden. Je wil tijdens de audit natuurlijk niet verrast worden met de opmerking over je meetinstrument.

Welke normen zijn van toepassing?

In de BRL wordt verwezen naar diverse NEN normen en documenten. In het KHB moet je aantonen dat je toegang hebt tot deze normen en documenten. Ook de installatie en onderhoudsvoorschriften van de door jouw geïnstalleerde en onderhouden toestellen dienen tot je beschikking te staan. Dit kan via een inlog van je ketelfabrikant. Er zijn ook tools of checklists waarin je de benodigde info downloaden. Heb je zelf een bestand met de voor jouw relevante toestellen, dan is dit ook toegestaan. Het kan via FGO+, maar als je nog werkt met boeken en ordners, is dat ook prima. Het maakt niet veel uit hoe je het geregeld hebt, als je maar in je KHB kunt aantonen, hoe je dat geregeld hebt.

De benodigde documenten en normen kun je op verschillende manieren verkrijgen. Enkele van de gevraagde documenten zijn gratis beschikbaar op internet of via NEN Connect of via “werken met de NPR 3378”. Ook via ISSO zijn documenten beschikbaar. Je mag ze zowel in boekvorm als digitaal beschikbaar hebben.   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Met de gratis nieuwsbrief van Installatie.nl ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws en actuele ontwikkelingen in de installatiebranche, productnieuws en installatiefouten.

Laatste nieuws

All-in ketelcontract niet langer basis voor warmtetarief

Intergas start met terugname cv-ketels

Bosch komt met warmtepompboiler

‘Mobiliteit raakt installatievak steeds meer’

Offertetool voor ventilatiesystemen

Warmtepomp-regeling in cv-ketel