fbpx
Blog

Mens, durf te falen

Mens

Overal komen we het f-woord tegen. Falen! Vroeger mocht het niet. Falen was geen optie, zeker niet voor trotse ondernemers. Falen was schuld, en schaamte. Vandaag de dag moeten ondernemers kunnen falen voor leerervaringen om hun bedrijfsvoering te vernieuwen.

 

In het vaktijdschrift AutomatiseringGids noemt Hendrik Blokhuis, CTO van Cisco, innovatie the art of failure. Ofwel: de kunst van het falen. Blokhuis: “Bij de ontwikkelingen die nu op handen zijn, gaat het niet meer om optimaliseren van de huidige processen en bedrijfsvoering maar om rigoureus herontwerpen.”

 

Hippe workshops

We zien het overal gebeuren, ook in de installatiebranche. Ondernemers zijn koortsachtig op zoek naar het geheim van de ‘gebraden haantjes-theorie’. (Ze vliegen niet meer vanzelf op uw bord.) De ondernemer heeft een coach, volgt workshops, zoekt de concurrent op om te sparren, neemt deel aan paneldiscussies, sponsort de biljartvereniging, besluit de organisatie door een poepchique consultant te laten doorlichten op ‘blinde vlekken’, steekt geld in een hippe online-strategie of investeert in duurzame projecten die geen geld opleveren maar goodwill.

 

Verlatingsangst

De gemene deler in al dit koortsachtige zoeken is het verlaten van de comfort zone. De ondernemer verlaat het oude, vertrouwde, veilige nest omdat hij of zij tot diep in zijn of haar botten ervaart dat de strijd ergens anders wordt gestreden. Hendrik Blokhuis en al die andere visionairs zijn eensgezind als het gaat om de meest effectieve aanpak. Gewoon beginnen! Kleinschalige projecten starten en zien waar het schip strandt. Alle mislukkingen (die daar onherroepelijk uit voortkomen) zijn meegenomen. “Faal slim, vaak en snel”, aldus Blokhuis.

 

Failliet. En door.

Ook eurocommissaris Neelie Kroes refereerde er een tijdje geleden aan in De Wereld Draait Door: “Hier denken we nog steeds dat iemand op z’n bek gaat als succes niet gelijk aan de orde is. Dan heb je meteen voor het leven een stempel op je voorhoofd. Terwijl het in Amerika juist een pré is als je een paar keer failliet bent gegaan. Dan ben je iemand met ervaring, dan heb je de ‘guts’ om weer opnieuw te beginnen en je leert van je fouten.”  

 

Smartlap

Mens durf te falen. Het klinkt als een smartlap, hoewel deze Blokhuis mij er de man niet naar lijkt voor een lyrisch levenslied. Blokhuis noemt ‘moed’ en ‘leiderschap’ als de tools waarmee ondernemers op de huidige technologische vernieuwingen kunnen anticiperen. De moed om risico’s te nemen (met kans op falen) en het leiderschap om na een mislukking de draad weer op te pakken (met kans op succes). Leuker kunnen we het niet maken. Makkelijker ook niet.   

 

Over Ton Verheijen

Journalist Ton Verheijen (48) schrijft voor Installatie en Sanitair over ondernemen, kennisoverdracht, en personeelsbeleid en -strategie van installatiebedrijven. Verder schrijft Ton over lifestyle en (informatie)technologie voor onder anderen Bright, De Ingenieur en Twinkle. Zijn blogs gaan over out-of-the-box-denken en inspiratie vinden door over de schutting te kijken. Bij de buren heeft het gras een ander kleurtje.

Bekijk alle berichten van Ton Verheijen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.