fbpx
Blog
Met dames op cv-ketel cursus

Het was best een confronterende en genante entree, daar in Apeldoorn. Ik ben de enige man op deze cv-ketelcursus. Behalve dan Marius, de cursusleider. Hij belooft de dames een enerverende dag vol praktische kennis over cv-ketels.

 

Remeha heeft dus een ladiestraining, en onder het motto ‘try before you die’, en voor een artikel in Installatie en Sanitair, schuif ik aan. Een cv-ketelcursus, speciaal toegespitst op vrouwen die werkzaam zijn in het installatiebedrijf. Deze vrouwen willen meer weten van de toestellen, de onderdelen en storingen ervan.  Want: “Juist in het kleinbedrijf is de vrouw, bijvoorbeeld als schakel tussen klant en bedrijf aan de telefoon, degene die storingen kan verhelpen, voorkomen, of ervoor kan zorgen dat de monteur beter voorbereid op pad kan.” Als enige man in de zaal, geef ik aan dat het niet erg is dat het gezelschap met ‘dames’ wordt aangesproken.

 

Gouden greep

De vrouwencursus blijkt een gouden greep, want acquireren hiervoor is geeneens nodig. Remeha krijgt jaarlijks ruim 5000 cursisten over de vloer. Intern, extern, internationaal. Installateur, groothandel. En vrouwen dus. “De stoere mannelijke monteurs denken het vaak beter te weten”, zegt Marius. “Daar weet ik wel raad mee.” De dames van vandaag, gemiddeld genomen pragmatisch tot matig technisch onderlegd, staan wél allemaal met klanten in contact; de één als partner zijn van een kleine zelfstandige, de ander als telefoniste of administratief medewerker. Geen doelgroep om te onderschatten dus. Integendeel: een belangrijkere schakel.

 

Haar opgestoken

Hoe graag we het misschien niet willen; het is (en blijft toch) een mannenwereld, die van de servicemonteurs, en ook die van de vakbladjournalistiek. Dat blijkt wel als stereotyperingen bovendrijven. Nog nooit heb ik geblogd over rochels en boeren tijdens interviews in met naaktposters behangen schaftketen. Nooit. Want het was nu eenmaal zo. Maar als een deelneemster terloops  aan deelneemster vraagt hoe zij haar haardos heeft opgestoken, dan schrijf ik dat dus wel op. Een confronterende, en ernstige zaak. Dat zegt ook wel wat over mij, want de dag ervoor heb ik zelfs opgeschept tegen vrienden dat ik op damescursus ging, waarna wij mannen ‘oeh oeh oeh’ lachten. Als de veiligheidshesjes aangaan voor een fabrieksrondleiding, hoor ik: ‘Hé die zijn niet eens getailleerd.’ Dan kun je me wegdragen.

 

Lekker: frikadellen

Zo heeft Debby er 2,5 uur over gedaan in Apeldoorn te komen (geen grap gemaakt over kaartlezen). Marieke vertelt dat ze haar baas uit de kroeg kent, Helma en Sandra bekennen dat ze gestuurd zijn, en Marlous is laat omdat ze de kids naar school heeft gebracht, en draait de schroevendraaier rechtsom als de kast ópen moet. De vreselijk foute stereotype man in mij grinnikt. Dit schrijf je niet in je serieuze artikel voor Installatie en Sanitair, maar wél in deze blog. Tijdens de lunch worden onder meer ook frikadellen geserveerd. Een heerlijk mannelijke snack. Er blijft een nagenoeg volle schaal staan.

 

Ranke handen

Na de theorie over de HR-ketel, de onderdelen en functies, gaan we sleutelen en een heus rollenspel doen met storingsmeldingen. De ranke vrouwenhanden bewegen opmerkelijke rap, vakkundig en geordend door de onderdelen heen. “Vrouwen werken veel netter dan mannen, echt waar.” Het schijnt dus écht waar te zijn. Marius neemt zijn rol heel serieus, en de dames moeten netjes de telefoon opnemen. ‘Waar kan ik u mee van dienst zijn.’ De praktijk leert: een redelijk deel van de (herhaal)stortingsbezoeken kan voorkomen worden door juiste vragen te stellen en een goede manual van de ketels en storingsmeldingen op een rijtje te hebben.  (Kleine) ondernemers kunnen dus veel geld verdienen/besparen door te investeren in (de vakkennis van) hun niet- of minder technisch geschoolde dames/partners/personeel. Doe er uw voordeel mee.

 

Jaloers

Maar bovenal: het blijft iets moois en fascinerends; mannen en vrouwen; we lachen om elkaars verschillen, benoemen ze vooral, maar gebruiken die verschillen ook om elkaar beter te maken. De boodschap vandaag is dan ook: benut elkaars talenten. Samen bouwen we aan iets moois, dames. Ook in het installatiebedrijf, juist in het installatiebedrijf. Want qua instroom zijn vrouwen een hele belangrijke doelgroep, leest u hier. Oja, er sneuvelde deze dag één nagel.  Nog geen 0,5% van de aanwezige nagels. Dat zijn faalkostenpercentages om jaloers op zijn, mannen. Na afloop race ik snel naar huis: het kinderdagverblijf wacht, en het is mijn beurt om te koken. 

 

Over Eddy Buiting

Eddy Buiting (1977) is hoofdredacteur van deze site en vakblad Installatie, producten van Eisma Bouwmedia. Studeerde Journalistiek en Voorlichting in Tilburg, was o.a. dagbladjournalist, en inmiddels al 20 jaar tot over de oren in de uitvoerende bouw- en installatiepers. Schrijver van huis uit, maar inmiddels multimediaal. Observeert, constateert, vraagt, ervaart en schrijft. Drievoudig vader, sportfanaat en bourgondiër. Niet vies van een kwinkslag.

Bekijk alle berichten van Eddy Buiting

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.