Ga naar hoofdinhoud

Natte ruimte waterdicht

Het waterdicht maken van natte ruimten blijkt in de praktijk nog steeds lastig. Vaak wordt het tegelwerk gebruikt om wanden en vloeren waterdicht te maken. Dan gaat het fout: de ondergrond moet namelijk al waterdicht zijn, waarna het tegelwerk als esthetische en functionele afwerking volgt. Een waterdichte oplossing voor douchegoten en afvoeren, is het Seal System van TECE. Dit is een 2-laags afdichtingssysteem met een afdichtingsband. Deze band wordt nu ook als manchet vastgehecht aan de douchegoot geleverd. Dit bespaart arbeidstijd en voorkomt faalkosten door onzorgvuldige installatie.

Vocht dringt overal door

Tegels, kitten en lijmen zijn waterwerende producten. Maar daarmee vormen ze nog geen garantie voor een waterdicht systeem. In de praktijk blijkt dat vooral langs afvoeren, doorvoeren en wand/vloeraansluitingen, vocht kan doordringen in vloeren en wanden. Is een wand van gips, dan zijn deze gevoelig voor vocht. Betreft het een gestorte vloer met ingestorte leidingen dan is de ondergrond minder gevoelig voor indringing van vocht.

Vochtschade

De gevolgen van vochtindringing kunnen groot zijn. Schimmelvorming, schade in de natte ruimten en gevolgschade in aangrenzende ruimten. Afgezien van de financiële schade is het bovendien nadelig voor de gezondheid.

Doel: waterdicht

Het is dus essentieel dat de ondergrond in natte ruimten duurzaam wordt afgedicht. Zeker bij ruimten die dagelijks met veel water in aanraking komen, zoals bij doucheruimten in scholen, wellness centra en sportcomplexen. Dit kan door een waterdicht membraan aan te brengen onder de vloer- en wandtegels. Dit wordt ook volvlakse afdichting genoemd. Een membraan kan worden gevormd door een dispersie, door een cementaire dichtlaag of een combinatie van beide. De verschillende componenten worden ter plaatse samengesteld tot een waterdicht systeem. Daarnaast zijn er nog andere mogelijkheden:

  • Afvoeren die zijn voorzien van een afdichtflens met afdichtingsband, zoals bij de afvoeren van TECE.
  • Manchetten/dichtbanden die rondom leidingen worden aangebracht.
  • Doorvoeren met flenzen of manchetten die in het membraan worden geïntegreerd.

Hoe een douchegoot waterdicht te maken

Vast of losse afdichtingsband: een garandeerde en waterdichte oplossing

Voor afdichtingen van douchegoten en puntafvoeren zijn er geen universele afdichtingsmethoden/middelen, die voor alle merken douchegoten toegepast kunnen worden. Helaas zijn hier ook geen standaard normen voor. In de praktijk bleek dat allerlei afdichtingsbanden willekeurig met de vele afdichtingsmiddelen (compounds) werden gecombineerd. Daar zit nu juist het probleem. Niemand wist of die combinatie werkelijk waterdicht was. En wat gebeurde er bij lekkage? Wie was er verantwoordelijk? Dit probleem is nu goed opgelost met de ontwikkeling van Seal System.

De oplossing: Seal System

Om een waterdichte afdichting in de vloer te garanderen heeft fabrikant TECE het Seal System ontwikkeld voor haar douchegoten en afvoeren. Dit is een afdichtingsmethode met een universeel te gebruiken afdichtingsband, die is getest i.c.m. ruim 50 verschillende afdichtingsproducten van allerlei gerenommeerde leveranciers. De afdichtingsproducten die goed uit de testen kwamen zijn gecertificeerd. Dankzij de universele werkwijze zorgt dit voor meer installatiegemak, minder voorraadkosten, lagere faalkosten en het garandeert een 100% waterdichte douchegoot.

 Nu ook met aangehechte afdichtingsmanchet

De nieuwe douchegoot met aangehechte afdichtingsmanchet

Als aanvulling op het assortiment douchegoten, levert TECE nu ook goten met een vastgehechte afdichtingsmanchet. Tevens is de nieuwe uitvoering dankzij de gereduceerde flensbreedte ook geschikt voor inbouw vlak met de muur. Deze douchegoot is in zes standaardlengtes tussen 700 en 1.500 mm verkrijgbaar en is compatibel met alle andere elementen van het modulaire systeem van TECEdrainline. Dit bestaat uit talrijke roosters, douchegoten en afvoeren die onderling naar wens kunnen worden gecombineerd.

https://www.tece.com/nl/afvoertechniek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geen vakinformatie voor de installatiebranche missen?

Als vakman weet je hoe snel de techniek verandert. Wil jij geen enkele ontwikkeling en innovatie in de installatiebranche missen? Download gratis een digitaal inkijkexemplaar en ontdek het vakblad Installatie.

Laatste nieuws

Aanscherping MPG van tafel

Sanitair voor de allerkleinsten

Meddens & Van Ree naar PronkGroep

Ventilatieslang om rookgasafvoer

Premium

Glycol gevoelig voor hitte

Premium

Waterstof uit condensatie HR-ketel