fbpx
Blog
lekkage waterschade

Lekkage en waterschade. Als gevolg van een montage-, constructie- of softwarefout, verkeerd gebruik van materialen en componenten of gewoon dikke pech. Natuurlijk wil je daar als ondernemer in de installatiesector niet aan denken. En toch, het kan de beste overkomen. Sterker nog: in onze dagelijkse praktijk zien we steeds vaker grote waterschades in de installatie- en bouwsector. Niet zelden leidt het tot flink getouwtrek tussen ketenpartijen en verzekeraars. Zeker in geval van onderaanneming. En dus rijst de vraag hoe je voorkomt dat je na een onverhoopte waterschade ook financieel nat gaat.

We hebben het over incidenten die vaak veel verder reiken dan waterschade alleen. Meestal ontstaat er door lekkages aan installaties ook bedrijfsschade. Omdat bijvoorbeeld woningen en gebouwen pas later dan gepland kunnen worden opgeleverd. Omdat de schade, het herstel en de schadeafwikkeling in een bedrijfspand voor stilstand van de business van de eindklant zorgt. Tot aan tijdelijke verplaatsing van de bedrijfsactiviteiten en aanzienlijk verlies van de omzet toe. Mogelijke claims en gevolgen die je maar beter kunt voorkomen.

Ken je verantwoordelijkheden en risico’s

Als onderaannemer ben je vaak meeverzekerd op de Construction All Risk verzekering (CAR) van je opdrachtgever. Vaak horen we: ‘dat zit wel goed’. Maar wie blind op zo’n constructie vertrouwt, loopt de kans dat lang niet alle schadegevallen daadwerkelijk zijn gedekt. In sommige polissen van opdrachtgevers staat ook dat de onderaannemer pas een beroep op de polis van de opdrachtgever kan doen na expliciete toestemming van deze opdrachtgever. Weigert deze de toestemming? Dan kun je je schade dus niet verhalen en blijf je zelf met de kosten zitten. Je voelt het al: kies je ervoor om op de CAR-verzekeringen van je opdrachtgevers te varen, dan zal er altijd een zekere mate van afhankelijkheid zijn. De dialoog aangaan met je opdrachtgevers en samen helder voor ogen hebben wie welke verantwoordelijkheden en risico’s draagt is volgens ons essentieel.

Neem je zekerheden in eigen hand

Wil je op zeker spelen? Sluit dan je eigen CAR-, transport-montage of bedrijfs- en beroepsaansprakelijkheidsverzekering (AVB) af. Een betrouwbare, ervaren specialist in risicomanagement kan ervoor zorgen dat zo’n verzekering compleet op maat wordt samengesteld. Met voorwaarden die naadloos aansluiten bij jouw bedrijf en business. Je opdrachten meld je eenvoudig aan op je eigen polis. Op het moment dat er zaken met je opdrachtgever contractueel toch minder duidelijk zijn afgesproken dan gedacht, heb je dekking onder je eigen polis voor je eigen werk. Ook hoge eigen risico’s die je opdrachtgever doorbelast in geval van schade kunt u afdekken. Met een eigen verzekering neem je het management van je verantwoordelijkheden en risico’s volledig in eigen hand. Je hebt je eigen vangnet. En je weet precies waar je aan toe bent.

Kies voor overzicht en vertrouwen

Tot slot: er schuilt in het afsluiten van je eigen verzekering nóg een groot voordeel. Je hebt namelijk te maken met je eigen, met jou meedenkende verzekeringsmakelaar. Dat is wel zo overzichtelijk en vertrouwd. Bovendien verzeker je je daarmee ook nog eens van betrouwbare, professionele adviezen. Op alle momenten die er voor jou als ondernemer toe doen. 

Fabienne Koolen
Senior accountmanager Bouw en Installatie
Meijers Assurantiën

Meijers is een van Nederlands grootste onafhankelijke assurantiemakelaars. Met onze expertise, ervaring én betrokkenheid geven we u graag advies over het voorkomen, managen en afdekken van risico’s. Zodat u altijd zeker verder kunt.

Fabienne Koolen schreef eerder een blog over risicoanalyse bij prefab.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.