fbpx
Ventilatie

Er zijn hele volksstammen die elke twee jaar een nieuwe iPhone kopen, maar het vertikken om de ventielen en kanalen van hun ventilatiesysteem te (laten) reinigen. Wel de auto wekelijks door wasstraat, maar een keer omhoog kijken bij het toiletbezoek, ho maar.

Ik kan het niet laten om naar die ventielen te loeren, en dat maakt me inmiddels een paria op feestjes, partijen en vakantie-adressen. Ik ben een wijsneus die onder wastafels loert, meterkasten opentrekt, en als beugel-gestapo rookgasafvoeren probeert te beoordelen wanneer er eentje op het netvlies komt.

installatiefout balansventilatieVentilatie? Stekker eruit

Nog erger dan bij een cv-ketel is het ventilatiesysteem een installatie waar na oplevering maar bar weinig naar gekeken wordt. Is het inregelen ervan überhaupt al een klusje dat meer aandacht verdient, het periodiek onderhouden en checken van de gevraagde ventilatiedebieten is voor lang niet alle miljoenen systemen C en D in dit land weggelegd. Maakt de ventilator te veel kabaal omdat de weerstand te hoog wordt door alle troep, gaat de stekker eruit. Probleem opgelost.

Voornaamste oorzaak ligt hier bijna altijd bij bewoners of verhuurders, die simpelweg verantwoording dragen voor hun eigendom. Maar juist de installateur kan door een meer pro-actieve houding en een neus voor kansen, hier ook wat aan veranderen. Jeukerig woord maar ‘bewustwording’ begint bij de beroepstechneut. Wegrennen na oplevering is er niet meer bij, en de monteur die problemen voorkomt en oplost is ieders beste vriend. Ondernemersgogme en dienstverlening bieden die zorgen bij klanten wegnemen.

Zolang de filters van het wtw ventilatiesysteem tijdig vervangen worden, is technisch onderhoud aan het systeem slechts eenmaal per vier jaren nodig.
Zolang de filters van het wtw ventilatiesysteem tijdig vervangen worden, is technisch onderhoud aan het systeem slechts eenmaal per vier jaren nodig. Foto: Bouma CV

Kennis opdoen?

Zie hier veel voorkomende kwesties rondom balansventilatie, en mechanische ventilatie. De vertaling van ontwerp naar praktijk, het inregelen, en het belang van onderhoud zijn thema’s  die we behandelen in het gratis Ventilatie-webinar op 12 april, een uurtje kansen ruiken in dit vakgebied, in dit online theater . Meld u aan!

Beelden liegen nooit

Willen we de kierdichte woning gezond houden, en de energieprestatie van woningen met balansventilatie verhogen, moeten we goed onderhoud plegen. Moderne cameratechniek maakt het mogelijk om ook écht te laten zien wat het effect is van geen of slecht onderhoud aan ventilatiesystemen.  Ik ben een trouw volger geworden van installateur Bouma CV uit Amsterdam, die met grote regelmaat zijn camera-inspecties deelt op twitter. Dat levert confronterende plaatjes op van ziekmakende woonhuisinstallaties. Beelden liegen niet.

Ook treffende voorbeelden? Onze twitter-account en mailbox staan open.

Over Eddy Buiting

Eddy Buiting (1977) is hoofdredacteur van deze site en vakblad Installatie, producten van Eisma Bouwmedia. Studeerde Journalistiek en Voorlichting in Tilburg, was o.a. dagbladjournalist, en inmiddels al 20 jaar tot over de oren in de uitvoerende bouw- en installatiepers. Schrijver van huis uit, maar inmiddels multimediaal. Observeert, constateert, vraagt, ervaart en schrijft. Drievoudig vader, sportfanaat en bourgondiër. Niet vies van een kwinkslag.

Bekijk alle berichten van Eddy Buiting

1 reactie op “Nieuwe iPhone, ranzige ventilatie

  1. marcel schreef:

    In mijn huidige woning hadden de bewoners de mechanische ventilatie gedurende 10 jaar niet aangehad en ook de luchtroosters nooit schoongemaakt.
    Dat gaf door de gebrekkige luchtstroming behalve rare luchtjes en op sommige plaatsen schimmels ook een door vocht aangetaste groepenkast (koperen verbindingen door vocht geoxideerd)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.