fbpx
Blog

“Nul op de meter is complete waanzin” hoorde ik laatst iemand zeggen. Het is veel te duur, praktisch onhaalbaar en qua comfort laat het ook te wensen over. Ik twijfelde even, maar wat blijkt: deze persoon is helemaal niet zo’n fan van het Nul op de Meter concept. Dat mag en kan.

Het goede nieuws omtrent Nul op de Meter: De EPV is nu ook door de eerste kamer. Dit maakt het voor corporaties mogelijk om hun woningen naar Nul op de Meter  te laten renoveren met een ‘gesloten businesscase’. De gemaakte kosten komen (deels) terug via deze EPV- vergoeding.

Daar kwam  nog meer goed nieuws bij voor de corporatie sector. De STEP-subsidie wordt namelijk aangepast. Een generieke verhoging van de subsidiebedragen en je krijgt STEP-subsidie bij het maken van 2 labelsprongen. Voorheen was dit bij 3. Als woningbouwvereniging krijg je dus sneller en meer geld!

Verduurzamen

solar-panels-1273129_960_720Wat je als corporatie ook wilt, er zijn momenteel een aantal mooie regelingen die het verduurzamen van het huidige woningbezit aantrekkelijker maken. Of je nu ‘gewoon’ aan de eisen wilt voldoen, of je wilt doorpakken naar Nul op de Meter;  er zijn mogelijkheden om het financieel aantrekkelijker te maken. En dat is goed nieuws voor de branche, en –als prestaties worden waargemaakt- ook voor de gebruiker en diens energierekening.

Isoleren versus…

plaatje geldOok als je ‘gewoon’ aan de eisen wilt voldoen is het belangrijk om goed na te blijven denken. Het zou zonde zijn om hetzelfde dak meerdere malen te moeten isoleren. Denk dus goed na over de aanpak. Houd de toekomst in het achterhoofd. Er komt een moment dat alle woningen in Nederland energieneutraal (moeten)zijn. En die gasaansluiting is ook een kwestie van tijd. Of het nog 10 jaar of nog 50 jaar duurt kan ik u niet vertellen, maar het is wel duidelijk dat deze er een keer uit moet. Begin daarom nu al met het maken van logische keuzes’. Dan bent u in ieder geval klaar voor de toekomstige eisen.

Waanzinnig inspireren

Tegen mijn gesprekspartner die Nul op de Meter complete waanzin vindt, zou ik willen zeggen: Verdiep je in het concept. Kijk waar deze ‘stroming’ mee bezig is en ga in gesprek met deze mensen. Wat je er ook mee doet, laat je op z’n minst inspireren door elke vooruitstrevende club die geen genoegen neemt met ‘ja maar’.  Met het per definitie uitsluiten van concepten of technieken, schiet niemand wat op.

Over Steven van den Bergh

Steven van den Bergh (1985) komt als product manager over de vloer bij opdrachtgevers en adviseurs in de installatiesector. Dagelijks bezig met de combinatie van energiebesparing en gezondheid. Voorvechter van een gezond en fris binnenklimaat. In zijn vrije tijd toegewijd jonge vader en voetballiefhebber.

Bekijk alle berichten van Steven van den Bergh

3 reacties op “‘Nul op de meter complete waanzin’

  1. Marcel Schut schreef:

    Mooi stuk Steven. Kritisch blijven en durven vernieuwen!

  2. Thor schreef:

    Het comfort laat alleen te wensen over het het ontwerp aan onkundige installateurs en/of ontwerpers wordt overgelaten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.