fbpx
Blog

Opa’s wijsheid

Opa's wijsheid

In de toekomst kijken is een gave die ik helaas niet bezit. Was dat wel zo, dan acht ik de kans zeer gering dat ik 20 jaar geleden in het installateursvak was ingerold.

 

Twee keer per jaar bespreken wij met al onze medewerkers hoe ons bedrijf ervoor staat, en wat we voor de toekomst verwachten. Zeker in deze barre tijden hebben zij recht om te weten hoe het met het bedrijf gaat. We zijn met deze bijeenkomsten gestart in 2009. Dus al vijf jaar is de wereld anders dan de tijd er voor. Het wordt bijna ‘gewoon’. Het bijzondere is dat we nog geen jaar vooruit kunnen kijken. Hoe onze wereld er in 2015 uit ziet? Wie het weet mag het zeggen.

 

Wijsheid

Alhoewel ik de wijsheid van mijn Opa niet in twijfel wil trekken, is er één gezegde van hem welke ik als eigenwijze jongeman nooit heb opgevolgd. Hij relativeerde alles en sprak dan de wijze woorden: “Jongen maak je niet zo druk, ‘t komt zoals het komt en het gaat zoals het ’t gaat.” Wellicht een levenswijsheid gevormd door het overleven van twee wereldoorlogen en het heilig geloof in het feit dat God beschikt. Dan valt er als eenvoudige sterveling uit de 20ste eeuw weinig te wikken en te wegen. Er werd destijds voor je gedacht en je had daar vrede mee. Rangen en standen maakte de wereld, die toen een stuk kleiner was, overzichtelijk.

 

Een andere wereld

Inmiddels een aantal jaren ouder begrijp ik waarom hij zo dacht en dat zijn wijsheid van toen niet meer de wijsheid van vandaag is. De eenvoudige reden hiervoor is dat zijn wereld een geheel andere wereld is dan de mijne. Mijn wereld is een stuk groter, sneller, dynamischer. Bijna niets meer is wat het was of wordt meer zoals het is geweest. In tijden van crisis wanneer we niet meer kunnen terugvallen op oude systemen, draaiboeken niet meer werken en procedures haperen worden we teruggeworpen op het enige dat overblijft en dat ben jezelf en degene die je nabij zijn.

 

Doen wat we leuk vinden

Deze week heb ik weer een aantal bijzondere mensen ontmoet waarmee we samen, in deze nieuwe werkelijkheid, projecten gaan realiseren. Op basis van vertrouwen, integraal, open en transparant. Deze nieuwe werkelijkheid maakt mensen anders, creatiever. Heerlijk om uit te mond van een opdrachtgever te ervaren dat we niet alles met regels en berekeningen moeten dichttimmeren. Maar gewoon de vraag aan ons als vakman stelt: “wat zou u vanuit de praktijk aan ons adviseren om te doen?” Heerlijk; mogen we eindelijk doen wat we leuk vinden en waar we goed in zijn. Op basis van kennis en ervaring de mensen een goed advies geven voor een comfortabele en duurzame installatie.

 

Wanneer ik de gezegende leeftijd van mijn Opa mag bereiken heb ik mijn spreuk al klaar voor een eventuele kleinzoon: “Jongen, ’t komt niet meer zoals komt en het gaat zeker niet meer zoals het gaat.” Ik ben benieuwd wat hij hier dan van denkt.

Over Marc van Delft

Marc van Delft (1966) is directeur van totaalinstallateur en technisch dienstverlener Van Delft Groep in Nieuwkuijk. Marc van Delft blogt over mensen, gebeurtenissen en observaties die hem inspireren, prikkelen, of van invloed zijn op het bedrijf.

Bekijk alle berichten van Marc van Delft

1 reactie op “Opa’s wijsheid

  1. René Koch schreef:

    Mooie blog! En wat zou het een mooie wereld worden als we op basis van prestatie inkoop kunnen leveren. “Ik wil dat u het voor mij oplost!” In plaats van “veel sterkte met het bestek en de inkoop procedure”. Dus leveren wat de klant nodig heeft en niet (alleen) wat hij vraagt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.