fbpx
Nieuws
Blog Jan Dirk van de Laar juni 23

Afgelopen week hoorde ik wel drie keer de uitspraak: “Oude meuk is leuk.” En dat zette me aan het denken. Want als ik als consultant de werkvloer bij klanten bezoek, hoor ik ook vaker verzuchten: “Waarom moet het altijd anders?” Gevolgd door: “Vreuger was het veul beter!”

We leven in een tijd waarin de innovaties elkaar sneller dan ooit opvolgen. Veel ontwikkelingen hebben ons werk en ons leven veel makkelijker gemaakt. En toch ervaren we dat niet altijd zo. Daarom is veranderen in een organisatie nog niet zo makkelijk.

We houden nu eenmaal graag vast aan dat wat we kennen, wat vertrouwd voelt. “Oud en vertrouwd”, zeg maar. Of dat nu over die oude platenspeler met de bijbehorende collectie lp’s gaat of over de manier waarop we werken. En dat is ook niet helemaal onterecht. Ons verleden is ons fundament en het heeft ons gevormd. Niet voor niks zijn historische documentaires op bijvoorbeeld National Geographic zo populair. En dat geldt voor organisaties net zo. De technieken en manier van werken, hebben je gebracht waar je nu staat. Ze werken voor je en je bent eraan gewend.

Doorontwikkelen

Dus ja, oude meuk is zeker leuk. En zeker niet waardeloos. Volgens de Dikke van Dale is ‘meuk’: waardeloze spullen bij elkaar, rommel. Daar ben ik het dus niet mee eens. De ontwikkelingen gaan door en als organisatie moet je daarin mee om te kunnen blijven bestaan. Dat is een feit. En dat hoeft niet te betekenen dat je wat oud en vertrouwd is, zomaar overboord gooit. Sterker nog, je wil daar juist op doorontwikkelen. Het zou idioot zijn om het wiel opnieuw uit te vinden.

De techniek van de lp en platenspeler leidde tot de cd-speler; meer muziek op één geluidsdrager én betere kwaliteit. Nieuwe computersystemen draaien in basis nog steeds op de protocollen van de eerste computers, maar zijn wel sneller en hebben meer capaciteit. Bij de aansturing van machines zie ik dezelfde regeltechniekprincipes als vroeger, alleen de user interface is veel verbeterd. Op die manier maken we alles iedere keer weer beter, sneller, makkelijker.

Waardevolle ervaring

Als het gaat om een nieuwe manier van werken, is het ook belangrijk om te leren van de aanwezige ervaring. Wat gaat er juist goed? Wat heeft tot succes geleid? Wat vinden collega’s prettig? Collega’s die al een tijdje meedraaien weten vaak heel goed waar het in de processen wel en niet lekker loopt. Ze hebben work-arounds bedacht voor verstoringen die steeds optreden. Nou, zou ik ervaren collega’s geen oude meuk willen noemen, maar hun ervaringen zijn wel waardevol. Daar wil je op verder bouwen als je gaat veranderen: het goede behouden en verbeteren wat beter kan.

Ik ben benieuwd welke oude meuk, jij graag wil houden en wat jij zou willen verbeteren. Laat het me weten!

Over Jan-Dirk van de Laar

Jan-Dirk van de Laar

Jan-Dirk van de Laar is trainer en consultant bij LearningWaves. Vanuit de Brainportregio Eindhoven adviseert, traint en begeleidt hij al geruime tijd dga's en directeuren uit met name de installatiebranche, maakindustrie en bouw. Hij laat ze graag ervaren hoe het anders kan. Duurzame innovatie, het soepel inrichten van processen en de samenwerking binnen en tussen teams staan daarbij centraal met als doel een stabielere én wendbaardere organisatie. Jan-Dirk komt zelf uit de installatiepraktijk en kent het klappen van de zweep. Als directeur en mede-eigenaar van een gerenommeerd installatiebedrijf begeleidde hij zijn team in de transformatie naar een efficiënte, zelfbewuste en zelfsturende organisatie.

Bekijk alle berichten van Jan-Dirk van de Laar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.