fbpx
Blog
Over 5 jaar nog aantrekkelijk?

Aantrekkelijk zijn, aantrekkelijk blijven. Van levensbelang voor elk installatiebedrijf. Hoe doen wij dit?

Het aantal studenten met een diploma VMBO sector techniek is tussen 2012 en 2008 met totaal 22% afgenomen. Voor de technische installatiebranche (VMBO TI) ligt dit cijfer met 37% nog hoger! Om deze trend te kunnen doorbreken is geen wondermiddel beschikbaar. We zullen binnen onze branche alle zeilen bij moeten zetten en massaal in beweging moeten komen.  Binnen de eigen invloedskring  zullen we ons in moeten zetten: ons vak op een positieve manier uit te dragen aan iedereen, op elk moment en bij elke gelegenheid. Kortom er is voor ons allemaal werk aan de winkel.   Zie ook de blog van collega-blogger Martine Both.

 

Make-over?

We zullen naast onze branche en ons vakgebied ook ons bedrijf aantrekkelijker moeten maken. We zullen als werkgever er voor moeten zorgen dat medewerkers graag bij onze installatiebedrijven willen werken.  Kijk eens in de spiegel en vraag uzelf af hoe aantrekkelijk u bent als werkgever of wanneer u ergens werkt hoe aantrekkelijk is mijn werkgever. Wellicht is een spreekwoordelijke  ‘make-over’  geen overbodige luxe.

 

Actief worden

Binnen ons bedrijf hebben we gekozen voor sociale innovatie om ons bedrijf aantrekkelijker te maken voor ons bestaande en toekomstige medewerkers en doen we er alles aan de vaktalenten aan ons te binden. Sociale innovatie is het betrekken van medewerkers bij vraagstukken die spelen binnen uw bedrijf. Het actief gebruik maken van de ideeën van je eigen medewerkers om te verbeteren en te innoveren. 

 

Van onder af

Traditioneel zijn veel bedrijven top down georganiseerd: de ideeën komen van de directie, management en worden vertaald naar de werkvloer. Sociale innovatie werkt precies andersom. Ideeën om slimmer en beter te werken worden op de werkvloer bedacht. Binnen organisaties die sociale innovatie inzetten wordt samen met medewerkers naar oplossingen gezocht die de prestaties verbeteren. Het resultaat? Werkbare oplossingen die direct kunnen worden ingezet.

 

Binnen ons bedrijf hebben wij hiermee de eerste ervaringen opgedaan en zijn we over de resultaten bijzonder positief.  Hoe u dit ook zou kunnen doen binnen uw eigen organisatie,  kunt u lezen in een van de trendfiles van Otib: Morgen begint vandaag.

 

Hoe enkele van onze medewerkers sociale innovatie in de praktijk  ervaren kunt u zien op het volgende filmpje.

 

Over Marc van Delft

Marc van Delft (1966) is directeur van totaalinstallateur en technisch dienstverlener Van Delft Groep in Nieuwkuijk. Marc van Delft blogt over mensen, gebeurtenissen en observaties die hem inspireren, prikkelen, of van invloed zijn op het bedrijf.

Bekijk alle berichten van Marc van Delft

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.