
Zonder het woord crisis te noemen doopte de markt zich op de ISH in Frankfurt in een gezond realisme. Dat moest ook wel, want de dinsdag dat de grootste installatievakbeurs ter wereld van start ging, kreeg half noordwest-Europa nog een laatste stuip winter voor de kiezen. Aanschuiven op de snelle Autobahn, Frankfurt Airport dat dicht ging, kortom drama.
Â
Nederlanders zouden klagen over codes oranje, strooibeleid en ander gezeur in de marge. Duitsers doen dat niet. Althans niet op de ISH. Dus bepekelde pantalons, stands zonder Nederlandse bezetting, of afwezige persmappen; we nemen de situatie zoals hij is en we maken er het beste van. Misschien wel een mooie parallel met de economie. Mouwen opstropen.
Â
Is de ketel exit?
Echte beursknallers bleven mijns inziens uit, al werd wel duidelijk dat de toekomst van de HR-ketel enkel nog ligt in hybride duurzame toepassingen. Micro-WKK, zonneboilersystemen, en warmtepompen zijn de energie-opwekkers van de toekomst. Uiteraard met de wetenschap dat wij Hollanders wat langer en stugger vast zullen houden aan ‘onze’ ketel en de daaraan hangende vervangingsmarkt. De Duitsers stoken al volop op pellets, hout, biomassa; alternatieve brandstoffen. Viessmann, dat overigens een stand had waar je op verdwaalt, toonde zelfs al hoe uit het bevriezen en ontdooien van water energie onttrokken kan worden. Interessante zaken voor de toekomst, en mooie kapstokken voor onze vakinformatie en uw vak.
Â
De markt verandert mee
In de installatietechniek, en in het rijk vertegenwoordigde sanitair moesten we het vooral doen met aanpassingen en uitbreidingen op producten die beantwoorden aan de behoeften van de markt vandaag de dag. Daar is niets mis mee. We leven immers nu, en wetten, regels, trends en gewoonten veranderen. Daar springt de installatietechniek op in. Het nieuwe drinkwaterbesluit, geluidseisen, brandwerendheidseisen, waterbesparings-richtlijnen, de volgende stap in labelling van pompen, noem maar op. Maar ook de levensloopbestendigheid van installaties: een toilet dat zonder elektriciteit als een bureaustoel omhoog gaat: het is er nu.
Â
Groen gedoe
Wat absoluut opviel is dat niemand meer loopt te koketteren met een zogenaamd groen randje. Duurzaamheid is geaccepteerd en vanzelfsprekend, en waar we nog verspillen (neem een ultraluxe regendouche), verspillen we bewust van het feit dat we verspillen. Persoonlijk heb ik het nut van een half bos op een beurs neerzetten om te laten zien dat je duurzaam bent, nooit echt gesnapt. Die marketing toch ook. Ik loop ook hoofdschuddend langs de pitspoezen van Remeha. Maar ja. Je maakt er wel weer een foto van, dus het werkt blijkbaar.
Â
Traditie
De ISH is voor ons team, naast een bron van inspiratie, nieuwswaardige content en contacten, ook een tweejaarlijks feest van herkenning. Daar kijken we altijd naar uit. Van weerzien met fabrikanten, van ondernemers, vaste bezoekers, maar ook van de hompen vlees in de Duitse restaurants, het treffen van onze concullega’s, de erbarmelijke hitte in Duitse hotels, zoute Pretzels, en de vele kilometers die we afleggen door de 20 (!) beurshallen.
Het grootste punt van herkenning zijn de twee trolleys vol persmappen met noviteiten die me naast het bureau ter verwerking aanstaren. Teveel om nu ineens te brengen. We doen het gedoseerd, allereerst in ons vakblad, waar u in het komende nummer al zes pagina’s ISH-noviteiten en trends mag verwachten. Op onze site zult u de komende weken ook het nodige weten te vinden. Een eerste algemene impressie in de vorm van een fotoalbum vindt u alvast hier.
Â
Wie het nog niet is, raad ik aan om gratis abonnee te worden van onze nieuwsbrief. En probeer ons vakblad eens vrijblijvend. Dán mist u helemaal niets.
hoofdschuddend langs de pitspoezen van Remeha??
Liever een pitspoes zonder mantel dan de beste ketel met een mantel!
Levert Remeha toch nog iets goeds.