fbpx
Blog
Picobello

Ik kan er elke keer weer smakelijk om lachen: Picobello bv, het fictieve loodgietersbedrijf van cabaretiers Wilfried de Jong en Martin van Waardenberg. De mannen trekken alle registers open om een ‘vrouwtje’ met een verstopte gootsteen te helpen.

 

De bewoonster kijkt moedeloos toe hoe een stel ongelikte beren haar afblaffen, en haar keukenblok finaal in de vernieling helpen, in de soep spugen, om vervolgens vertrekken zonder het probleem –een kleine verstopping- op te lossen. ‘Belt u na het weekend maar naar dit nummer mevrouwtje’. Zie de sketch hieronder, en durf te gniffelen. Dat dit de werkelijkheid onder een absurdistisch vergrootglas is, nemen we maar even voor lief.

 

 

Toen deze week dit stripverhaaltje in onze redactiemail kwam, moest ik weer even aan Picobello bv denken. Voor de rubrieken In Detail in Installatie en Sanitair, en Installatiefouten op deze website, ontvangen we mails die wenkbrauwen doen fronzen, op de lachspieren werken, maar ook tenen doen krommen.

 

Pijnlijk voorbeeld

In dit fotoserietje een nogal pijnlijk voorbeeld van een verwarmingsinstallatie van zo’n Picobello bv. Ongestructureerd leidingwerk waar een beetje vakman van walgt,  een rookgasafvoer die straffeloos via een flexibele slang en pvc als een afzuigkap naar buiten wordt geleid, een condensafvoer die –écht waar- in de spouwmuur eindigt. Deze bewoner kon de keukenkast niet dichtdoen, want dan sprong –goh wat raar- de ketel op storing en liep het water langs de muren. Kortom: het betere prutswerk, waarbij de inkeer van de bewoner vooral een teken van leven was. Gelukkig maar.

 

Letsel

De maker van dit stukje ‘vakmanschap’ loopt nog wel vrij rond, ondanks zijn verwoede poging tot het toebrengen van lichamelijk letsel. En de opdrachtgever, die kwam gelukkig tot inkeer na dit hachelijke klusavontuur. De reddende vakman in dit geval heeft de mooiste naam die een installatiebedrijf zich kan wensen trouwens. Installatiebedrijf H. Keetels uit Drunen. Die naam noem ik niet vanwege het insturen, maar omdat zij deze tijdbom vervangen hebben voor een deugdelijke installatie (ik hoop stiekem dat de naamgever van dit bedrijf de R als tweede voorletter heeft trouwens, dat terzijde)

 

Even serieus: er zijn nog heel veel Picobello bv’s in dit land. En dat is niet best. Elke linkerhand kan een cv-ketel kopen en installeren. Maar eerlijk is eerlijk. Het vakmanschap van de een, bestaat ook bij de gratie van het onkunde van een ander. Dat dan ook wel weer. Maar het is verdomd treurig dat door dergelijke wanprestaties jaar in jaar uit nog mensen sterven. En dat we dan met zijn allen vooral de schouders ophalen.

 

Over Eddy Buiting

Eddy Buiting

Eddy Buiting (1977) is hoofdredacteur van deze site en vakblad Installatie, producten van Eisma Bouwmedia. Studeerde Journalistiek en Voorlichting in Tilburg, was o.a. dagbladjournalist, en inmiddels al 22 jaar tot over de oren in de uitvoerende bouw- en installatiepers. Schrijver van natuur, maar inmiddels multimediaal. Observeert, constateert, vraagt, ervaart, presenteert en schrijft. Drievoudig vader, sportfanaat en tegelijkertijd Achterhoeker en Bourgondiër. Niet vies van een kwinkslag.

Bekijk alle berichten van Eddy Buiting

4 reacties op “Picobello, voor het betere prutswerk

 1. jan mondria schreef:

  Ik ben heel blij voor de bewoner dat het is opgemerkt en opgelost (bravo install. H. Keetels uit Drunen).
  Keer op keer zien we soortgelijke situaties, en vele malen gaat het nog (net) goed.
  Wanneer komt de ommekeer en wordt er weer vakmanschap GEEIST om installaties als deze te maken.

 2. Wij moeten hier binnen ons loodgietersbedrijf ook nog steeds keihard om lachen! hahaha! Blijft echt briljant!

 3. Tnt schreef:

  In 2020 eindelijk geregeld!

 4. […] monteur wel eens gemaakt zal hebben (zoals: een leidinggevende functie, iets op je cv, en iets over Picobello bv). Voeg daarbij een goedlachse monteur, een strakke regie en montage, en je krijgt ruim 4 minuten […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.