fbpx
Blog
Praktijkleraar geworden. Pats. Boem.

Ook een grote mond en een mening over gebrekkige instroom van technisch bekwame mensen in de installatiebranche? Tijd om daad bij het woord te voegen.

 

Deze blog van augustus 2012 was koud verschenen en de telefoon ging. De regiomanager van branche organisatie Uneto-VNI. Deze vroeg of ik iemand wist die op de Zuyd Hogeschool te Heerlen een minor Duurzame Energie in kon vullen. Dit zou gaan om een stuk of vier á vijf gastlessen te verzorgen met de specialisatie koude- warmte opslag.

 

De Praktijkleraar

Deze vraagstelling was namelijk vanuit De Praktijkleraar bij Uneto-VNI terecht gekomen. De Praktijkleraar laat specialisten en vakmensen uit het bedrijfsleven flexibel samen werken met docenten uit het beroepsonderwijs. Samen dragen zij bij aan een nieuwe vorm van praktijkgericht beroepsonderwijs die aansluit op de behoefte van de arbeidsmarkt. Immers, het bedrijfsleven heeft een groeiende behoefte aan gespecialiseerde medewerkers. Dit sprak mij wel aan!

 

Kort dag!

Ik zeg: stop maar met zoeken. Hier is je man! Wat moet ik doen en wanneer gaat dit spelen? Wat bleek nou, de regiomanager was al enige tijd geleden door De Praktijkleraar gevraagd of Uneto-VNI dit kon invullen. En vervolgt “De minor zou eigenlijk maandag 3 september al moeten aanvangen”.  We dienen dus snel te schakelen. Wat volgde wat een snelle afspraak met de coördinator van DePraktijkleraar op 28 augustus. Hij geeft tekst en uitleg. “Tja”, zegt hij, “ik heb geen kennis van de gevraagde materie en er is geen lesmateriaal beschikbaar.” “Dus,” vervolgt hij: of ik een voorstel op papier wil zetten wat we dan kunnen bespreken met de faculteit Docent aan de Zuyd Hogeschool. Drie dagen later reis ik af naar de Zuyd Hogeschool te Heerlen. Er volgt een positief gesprek met de uitkomst dat er gezien het voorgestelde opbouw van de materie er ook een toetsing plaats gaat vinden. Het wordt een programma wat het volledige eerste semester vult en afgesloten wordt met een tentamen. Pats. Boem. Klaar.

 

En toen?

Het hele traject heeft een behoorlijke impact gehad op de agenda, zowel zakelijk als privé. De eerste weekenden werden gelijk opgeslokt door de voorbereidingen van de colleges. Even geen verjaardag feestje maar het opzetten van colleges. Voor een goed doel zal ik maar zeggen. Het tentamen staat voor de deur. Er hebben inmiddels 7 colleges plaatsgevonden waarbij duidelijk naar voren is gekomen dat er op het gebied van verduurzaming, bewustwording en nieuwe technologieën nog een hoop te behalen valt. De eerste stap is gezet en alle partijen zijn enthousiast.

 

Ook aan het vervolg traject ben ik bezig. Ik heb namelijk de stoute schoenen aangetrokken en ook mijn ‘oude’ stagiaire begeleider van de Hogeschool Rotterdam benaderd voor een gelijknamige opzet. Dit zit in de molen. Ik zou zeggen bellen maar. Ik ben er klaar voor. Ik ben benieuwd hoeveel vakcollega’s de uitdaging ook oppikken, in plaats van als een Stadler en Waldorf vooral commentaar te blijven leveren. In elke stad of streek, en op elk kennisniveau liggen de mogelijkheden.

 

Over Erik Bek

Erik Bek (1970) is directeur van E&B Engineering en Bouwbegeleiding. Was monteur, installateur, adviseur, projectleider. Is werktuigbouwkundig ingenieur. Nu helemaal into duurzaam. Grote passie voor duurzame renovatie, pleitbezorger van Meer Met Minder en veelgevraagd spreker over dit onderwerp. Geen blad voor mond.

Bekijk alle berichten van Erik Bek

2 reacties op “Praktijkleraar geworden. Pats. Boem.

  1. jan mondria schreef:

    Echt Erik Beck zou ik zeggen. Niet zeuren, maar de daad bij het woord.

    Complimenten voor je daadkracht.

    Een mooi voorbeeld voor meer…..

  2. Vincent jansen schreef:

    zou elke instalalteur moeten doen bij de roc in je woonplaats. Het heeft ons zelfs goede monteurs opgelevert

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.