
Het Europese Rehva heeft de relatie tussen virusverspreiding en de installatietechniek op de kaart gezet. Nu er ook maar een kleine kans zou kunnen bestaan dat het COVID 19 zich zou kunnen verspreiden via een ventilatiesysteem, wil de installatiewereld dat het RIVM zich buigt over onze luchtverversers.
Dat is op aandringen van Techniek Nederland en VLA nu gebeurd. En in feite zegt het RIVM: niets aan de hand, maar goed ventileren is heel belangrijk!
Het Europese Rehva heeft de relatie tussen virusverspreiding en de installatietechniek op de kaart gezet. Nu er een (kleine) kans zou kunnen bestaan dat COVID 19 zich zou kunnen verspreiden via een ventilatiesysteem wil de complete installatiewereld, met Techniek Nederland voorop, dat het RIVM zich buigt over onze luchtverversers.
De gedachte dat het virus onze kinderen in het klaslokaal zou kunnen besmetten is natuurlijk ondraaglijk. Ongeacht of verspreiding wel of niet plaats vindt: waar mensen samen komen, is altijd een belangrijke rol weggelegd voor ventilatie. Of er nu een dodelijk virus is of niet. Ook CO2, wat we allemaal produceren wanneer we ademen, en fijnstof uit meubels of uitlaatgassen zijn allerminst stoffen waarin het prettig toeven is. Waarschijnlijk iets minder dodelijk dan de niesdruppels van een geïnfecteerde. Toch een onderwerp waar ik mij al jarenlang druk om maak, getuige mijn eerste blog uit 2016 op deze website.
Ga het eens meten

Hang een CO2-meter op in je klaslokaal en je ogen vallen uit je hoofd van verbazing. We stoppen onze kinderen dagelijks in ongezonde klaslokalen. Zelf heb ik in 2016 bij onze oudste zoon een week lang de CO2 gemeten, uiteraard met alarmerende resultaten (De hele dag boven de 1600PPM, terwijl 1200 echt wel de max zou moeten zijn). Vele gesprekken met de directie en zelfs het overkoepelende schoolbestuur hebben niks opgeleverd. Behalve dat het hele dak nu vol ligt met PV-panelen. Vet belangrijk als de luchtkwaliteit zwaar onder niveau is.
Veel voorbeelden
Techniek kan een hulpje zijn, het is niet zaligmakend en neemt lang niet altijd de oorzaak weg. Te veel ventilatie is tocht en dan gaat gewoon de stekker eruit. Of wat te denken van het gebouwbeheersysteem dat is ingericht op verwarmen in plaats van luchtkwaliteit. Dat het om 8:30 behaaglijk is, maar om 9:15 al te warm, zodat de ramen openvliegen. Veel kinderen langdurig in een relatief kleine ruimte, hier valt bijna niet tegenop te ventileren. Het zal altijd een mix blijven van techniek én gedrag.
Al jaren strafbaar ongezond
Nu onder de noemer ‘corona’ moord en brand schreeuwen over de ventilatiekwaliteit in schoolgebouwen en verpleeghuizen: voor de bühne een uitdaging nu pas onder ogen willen zien. Terwijl heel Nederland, scholen en gemeenten voorop, al jaren dondersgoed weten dat het in een gemiddeld lokaal gewoon bijna strafbaar ongezond is. Ik hoop oprecht dat de aandacht die er nu is voor dit onderwerp er ook toe leidt dat er structureel iets verbetert. Dat het écht gezonder wordt, dat we gaan sturen op prestaties van installatietechniek. Dat gebouweigenaren inzien dat hierin investeren geen kostenpost is, maar een voorwaarde om te kunnen leven.
Prima acties die je voert, SARS covid -2 maakt nu alles vloeibaar, doorpakken.
Ik heb veel te maken gehad met klaslokalen die aangepakt moesten worden, zodra de leerlingen het lokaal verlaten hadden en als kind op de boerderij in de stallen gewerkt. Ik ruik/rook geen verschil.
Hallo Koos,
De luchtkwaliteit is vaak ongezond slecht.
Vooral in de winter als het regent. Alle ramen dicht en de kinderen de hele dag binnen. In de lente gaat het wel. Raam open en veel buiten spelen.
Uitstekend voorstel om de luchtverversing te meten met een CO2 meter. Basisscholen zijn volgens het Bouwbesluit verplicht om CO2 meters op te hangen. Helaas is dit zeker nog niet overal het geval, omdat er geen controle/handhaving is. De reden om géén CO2 meters te plaatsen is vaak dat ze onderliggende ventilatieprobleem niet zichtbaar willen maken. Er zou géén geld zijn om te investeren in mechanische ventilatie. In veel gevallen volstaat het openen van ramen/deuren, dus alle reden om een CO2 meter te plaatsen!
Decentraal ventileren is in bestaande schoolgebouwen vaak een goede en een voordeligere oplossing
’s ochtends vroeg als ik mijn lokaal in kom is het daar op een zonnige dag al 25 graden.
Lokaal bevindt zich op de 1e verdieping.
De ramen zijn ’s nachts open geweest en het lokaal is nog leeg. Geen lampen of digibord aangezet……
Ik wil graag advies… op onze school kunnen in een pui vol ramen (zonkant) slechts 2 klepraampjes open.
Het lijkt mij een goed idee te starten met een co2 meter.
Vaak gezien dat de ventilatie in de lokalen minimaal of slecht is, zeker in lokalen met grote kinderen loopt het CO2 percentage snel op boven de 2500 ppm. Om het CO2 in de lokalen goed te houden moet behoorlijk geventileerd, wat vaak minimaal is
Een CO2-meter gaat niet over de temperatuur. In jullie geval is licht gekleurde buitenzonwering aanbrengen al een verbetering om de zonnestralen te beperken.
Goedemorgen,
Het meest ideaal zou zijn om zowel zonwering als goede ventilatie te hebben. Zonwering houdt veel van de warmte tegen. Op warme dagen en een volle klas krijg je toch automatisch een warm lokaal. Alle kinderen geven warmte af en zijn dus eigenlijk allemaal kleine kacheltjes. Als het buiten koeler is dan binnen (grootste gedeelte van de tijd) dan helpt extra ventileren hier ook om te ‘koelen’. Los daarvan is het sowieso goed voor de luchtkwaliteit.
Groet Steven