
Even goochelen met cijfers: koolmonoxide-incidenten vertegenwoordigen een negatief maatschappelijke waarde van 23 miljoen euro.
Â
November 2014 is de maand waarin de media veel aandacht heeft besteed aan de toename van het aantal slachtoffers door koolmonoxidevergiftiging door niet goed functionerende cv-ketels. Mijn oplossing is simpel.
Dacht men door het verbannen van geisers met open verbranding uit onze huizen ook deze sluipmoordenaar de deur te hebben gewezen: het is een grove misvatting gebleken.
Â
Handschoen
Jaarlijks vallen naar schatting 100 gewonden en sterven er 10 mensen als gevolg van koolmonoxide vergiftiging. Het is een schatting welke door KIWA wordt gemaakt op basis van perspublicaties. Wat de exacte aantallen zijn is niet bekend. Z’n 30% komt voor rekening van geisers en 70%(!) voor rekening van niet goed functionerende cv ketels. Gelukkig heeft de Onderzoeksraad voor Veiligheid de handschoen opgepakt en komt met nader onderzoek en een advies. Hier kan de politiek niet omheen en nieuw beleid zal volgen.
Â
Oplossing = inkoppertje
Het antwoord als branche kunnen we nu al geven. Sterker we roepen het al vele jaren: een APK voor cv-ketels zoals bij auto’s. Zorg gewoon dat vakbekwame installatiebedrijven met vakbekwame medewerkers deze cv-ketels vakkundig (dus veilig) installeren en regelmatig onderhouden. Moeilijker is het niet.
Â
Handhaving
Betreffende de handhaving: Leg een toeslag op elke nieuw verkochte cv ketel van € 25,- en laat de fabrikanten dit afdragen. Hieruit kunnen de lokale overheden een milieuambtenaar aanstellen om steekproefsgewijs controles te laten uitoefenen. Jaarlijks worden er in Nederland 350.000 nieuwe cv-ketels verkocht. Dit geeft een budget van ca. 8 milj. Wanneer je 50,- per controle telt dan kunnen er 160.000 controles per jaar plaatsvinden. Dit is een steekproef van 2% bij 7 miljoen woningen die Nederland telt.
Â
Rekensommetje
De waarde van een mensenleven ligt op ca. 75.000,- per gewonnen levensjaar en stel dat er gemiddeld 30 levensjaren worden gewonnen. Stel de gemiddelde kosten voor ziekenhuisopname op 5.000,- per geval, dan vertegenwoordigen deze gewonden en slachtoffers door koolmonoxidevergiftiging een negatief maatschappelijke waarde van 23 miljoen euro per jaar.
10 doden x 75.000,- x 30 jaar = 22.500.000,-
100 gewonden x 5.000,-Â Â Â Â Â Â Â Â Â =Â 500.000,-Â
Â
Bovengenoemd gegoochel met cijfers is net zo onzinnig als het feit dat wij accepteren dat er in Nederland jaarlijks 10 mensen onnodig sterven aan koolmonoxidevergiftiging.
Â
zo een verhaal word je stil van,op naar de duitse keuringsplicht.
Installatie en servicebedrijf bv,,TREBA,,Soest.
En daar komt nog bij dat er door bijmenging van ander gas straks in 2020 weer koolmonoxide in het aardgas kan zitten. Ze kunnen het in ieder geval niet uitsluiten.
APK op ‘CV-ketels’ is trouwens te krap verwoord. Het gaat om gastoestellen. Gashaarden, geisers, gaskachels, cvketels, luchtverwarmers, enz, enz.
Een APK op stooktoestellen boven de 100kw is trouwens al geregeld. Al zijn de boetes van de controlerende instanties met een factor 10 gedaald. Dat is jammer.
Je word hier inderdaad erg stil van.
toch krijg ik ook een nare smaak in mijn mond van de timing van dit
( oude )nieuws. word dit nu niet druk in de media gegooid om het OK-cv keurmerk wat vaste grond te bieden?
Zolang er gastoestellen via internet te koop zijn en bij de bouwmarkt liggen zullen er altijd mensen zijn die zonder opleiding dit aansluiten.
ik ben bang dat een extra keurmerk de verschillen nog groter maakt tussen de vakman en beunhaas, omdat er extra kosten gemaakt moet worden door degene met het OK-cv keur.
Die duitse keuringsplicht is prima, maar dan ook als er een slechte installatie is een sleutel om de gaskraan op slot te zetten.
de prijs van een mensen leven is onbetaalbaar, wees er zuinig op,neem als installateur de verantwoordelijkheid. en ik hoop van harte dat de particulier verder kijkt naar wat voor bedrag er onder aan de streep staan
Goed stukje lectuur Marc.
Ik ben het compleet eens met een keuring voor toestellen. Ik als in het veld werkende service-monteur ben regelmatig preventief bezig met mensen wijzen op de preventie hiervan.
Gelukkig kan er een hoop goedgesproken worden door een bekwaam vakman met het behalen van optimale rendementen d.m.v. juist onderhoud en wordt er gelukkig ook een enorme hoop voorkomen met het verlenen van de juiste service. Verder pleit ik ook er voor dat een mensenleven geen prijs kent, wat niet altijd mee valt in een maatschappij die alles probeert te berekenen d.m.v. afschrijving.
Ga je een ketel doorstoken tot hij economisch of mechanisch afgeschreven is? Gelukkig door alle beveiligingen gebeurt economische afschrijving vaak het eerst. Die enkele eigenlijk “te goede” ketel die rookgas gaat lekken voor er iets stuk gaat (dus niet “economisch total loss” is) is het gevaarlijkst. Mensen doen hem niet graag weg “want hij doet het altijd” en zijn huiverig voor de in hun ogen verkooppraat. Iets dat werkt doe je toch niet weg?
Wil je kosten besparen ga dan eens op de fiets naar de winkel zeg ik meestal en je hebt een pakking setje, wat een ketel veilig gesloten houd binnen een week gecompenseerd. Gezonder en veiliger.
Laat de installateur de installatie vervolgens afstellen en inregelen en je verdient zijn uurloon terug binnen een stookseizoen, dit herhaalt zich naar het terugverdienen elk jaar want stookseizoenen blijven terugkomen, zo ook de winstopbrengst voor de consument van het afstellen en inregelen.
Zo zijn er wel tips en trucs maar de ernst is dat je de mensen over moet halen de verantwoorde keus te maken.
Dat overhalen op zich zo moet, is eigenlijk al spijtig genoeg te noemen.
Dus laat die keuring maar komen.