fbpx
Blog

Robot neemt het over

De robot komt eraan. Robotisering wordt een belangrijke trend, blijkt uit het trendrapport van OTIB en eerder in de glazen bol van het Economisch Bureau van ABN AMRO. In het komende nummer van vakblad Installatie en Sanitair een strategische analyse van de nieuwste trendrapporten, overigens geheel passende in de serie Installateur van de Toekomst, die we het afgelopen jaar hebben geproduceerd. Het wordt allemaal anders.

De arbeidsproductiviteit in de bouw moet omhoog, maar is dat niet mogelijk met de huidige manier van werken. Technische oplossingen moeten goedkoper worden, door slimme fabrieken, prefabricage en concepten voor massa-renovatie. De oplossing zit ‘m deels in het toepassen van modernere productietechnieken: 47 procent van de banen kan gerobotiseerd worden, zo zeggen de onderzoekers. Bovenaan het lijstje met banen die hierdoor kunnen verdwijnen staan lassers, betonbewerkers, schilders en dakdekkers. Installateurs staan in de middenin het rijtje. Helemaal onderaan staan ingenieurs en architecten.

Rest mij de hele praktische vraag. Welke werkzaamheden kunnen gerobotiseerd worden?

Over Eddy Buiting

Eddy Buiting

Eddy Buiting (1977) is hoofdredacteur van deze site en vakblad Installatie, producten van Eisma Bouwmedia. Studeerde Journalistiek en Voorlichting in Tilburg, was o.a. dagbladjournalist, en inmiddels al 22 jaar tot over de oren in de uitvoerende bouw- en installatiepers. Schrijver van natuur, maar inmiddels multimediaal. Observeert, constateert, vraagt, ervaart, presenteert en schrijft. Drievoudig vader, sportfanaat en tegelijkertijd Achterhoeker en Bourgondiër. Niet vies van een kwinkslag.

Bekijk alle berichten van Eddy Buiting

1 reactie op “Robot neemt het over

  1. Leroy schreef:

    Robin! Goeie tijden! Robotisering komt er zeker en daar zullen vele banen aan verloren gaan. Iemand in z’n jongere jaren kan zich nog op tijd aanpassen maar wat gaan we doen met de wat oudere mensen die toch nog een aantal jaren hebben op de arbeidsmarkt. Voor hun komt robotisering hard hard hard aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.