Nieuwtjes met betrekking tot de klassieke cv-ketel, worden door nobele verduurzamers graag geparkeerd als een laatste stuiptrekking van een dinosaurus, wiens rol in de evolutie is uitgespeeld. Hoe hard of zacht de energietransitie nu gaat, of zou moeten gaan; miljoenen huishoudens blijven de komende jaren, en misschien wel langer, gewoon met de HR-ketel stoken. En dus zijn er áltijd nog goede installateurs nodig die deze apparaten veilig en goed plaatsen en onderhouden. Plus een industrie die ervoor zorgt dat ook de nadagen smooth verlopen.
Overvleugeld
In de aanloop naar de VSK wordt de ketel qua nieuwswaarde voor het eerst écht overvleugeld door de warmtepomp. De klassieke ketelfabrikanten schuiven op in de trend naar hybride of all-electric, maar dragen tegelijkertijd zorg voor een gigantische bestaande markt. De duurzame variant op het gastoestel moet de nieuwe standaard in nieuwbouw worden, en de markt is dit jaar zover dat technieken paraat staan die 1:1 de HR-ketel kunnen vervangen, qua verwarming én tapwaterbehoefte.
Dat is goed nieuws, want er is een keuzemogelijkheid. Nieuws om zeker de reis naar Utrecht voor te maken, want het installatiebedrijf dat verder kijkt dan de eerstkomende jaren, zal technische keuzes moeten maken en daarvoor kennis op moeten doen. Puur kijkend naar de aantallen en de nobele doch forse regeringsambities (nieuwbouw gasloos, en jaarlijks 50.000 bestaande woningen ‘van gas los’, opschalend naar 200.000 per jaar na 2020), betekent dit dat het nog minimaal een ketelgeneratie duurt tot dat de warmtepomp in absolute aantallen meer wordt toegepast. Als dat überhaupt gehaald wordt. Want los of ‘we’ het zouden moeten willen; het blijft ook in de BENG-regelgeving nog ‘gewoon’ mogelijk een nieuwbouwwoning met een ketel uit te voeren, en zelfs dan is een CO2-reductie te noteren.
Ontwikkeling: slimmer beheer
Het klassieke keteltje is in de HR-variant in feite ook pas een krappe 20 jaar doorgebroken. Hij mag dan misschien technisch bejaard geraken –hoewel de marktleider op de VSK toch weer een paar procent tapwaterrendement uit het toestel weet te persen-; de installatiebranche zou gek zijn als het voor de tijd die de techniek rest, niet blijft doorontwikkelen. Dit jaar is het jaar dat op het gebied van slim individueel beheer, de connectie van de techniek met de buitenwereld en andere gebouwtechniek, deze VSK absoluut nieuws te melden is. Betere elektronica, meer sensoren, meer beheertools. Zie het voorbeschouwingsartikel in ons vakblad.
Kraan dicht
De transitie is een groot en belangrijk goed, maar de installateur moet ook in het nu leven, want dat vraagt zijn klant. Het ligt niet in de lijn der verwachting dat 6 miljoen toestelaansluitingen, en de dik 400.000 vervangingen op jaarbasis, dit jaar de kraan dichtdraaien. Hoe graag velen het graag zouden willen zien. Sterker nog: er zijn nog veel huishoudens voor wie ogenschijnlijke simpele isolatiemaatregelen plus een HR-ketel een CO2-reductie van heb ik jouw daar opleveren. Maar dat klinkt niet erg sexy voor Tweede Kamerleden die willen scoren met een quote.
Gratis naar de VSK met Installatie.nl? Klik hier voor toegangskaarten
Puike blog Eddy!
Eddy beugelen
Dank voor dit realistische “inkijkje”
is er iemand die mij kan vertellen als we dat elektrische moeten gaan opvangen hoe we dat gaan doen, gemiddelde woning voor verwarming 10 a 15 Kw buiten beschouwing
de echt grote warmte vraag 25 en meer 110 kw? dan moet er een partij koper in de straat? nou die is al gejat voor dat die er in ligt. en waarom geen gas uit Rusland of bio gas, daar wil de Haagse lobby niet van weten , maar alle huizen zo goed isoleren dat we dat met een warmtepomp aan kunnen ? PV panelen prima maar als die opleveren heb je geen warmte nodig , doe nou eerst eens alle airco s verplicht via PV panelen ,
en hoe zit het met de lucht vaart 1 vlieg reisje staat gelijk aan een jaar co2 uitstoot per persoon?