fbpx
Blog

De grote veroorzaker van de gebrekkige instroom is dat we zo ongeveer een generatie potentieel installatietalent verwaarloosd hebben. De installatiebranche heeft geen rolmodellen, geen helden, en zit nu met de gebakken peren. De vogels zijn gevlogen. Dat moeten we gaan aanpakken.

Want na regen komt zonneschijn: de branche zit in de lift. De komst van duurzame technieken zoals zonnepanelen, warmtepompen, nul-op-de-meter woningen en de mogelijkheden van The Internet of Things creëren een grote vraag naar vakkundige installateurs. Of liever gezegd ‘system integrators’. Gebouwinstallaties worden door nieuwe technieken steeds complexer en de scheidingslijn tussen E en W is met de komst van de all-electric installatiewijze al een tijdje verdwenen en achterhaald. We leven simpelweg in een tijdsgeest waarbij we alles moeten weten en kunnen! Technische alleskunners, variërend van gouden handjes tot briljante hersenen.

Generatie Y/Generatie Why

Onlangs gaf Uneto-Vni voorzitter Terpstra aan dat er de komende jaren minimaal 50.000 technici op alle niveaus nodig zijn. Er is al veel over gezegd en geschreven maar we kunnen wel stellen dat (installatie)techniek simpelweg niet het ‘Populairste Jongetje van de Klas is’. Met generatie Y/Generatie Why, geboren tussen 1985 – 2000, heeft de branche simpelweg géén aansluiting gevonden. Hoe komt dit? Ik heb er géén wetenschappelijk bewijs voor maar ik denk dat deze generatie opzoek is naar inspirerende voorbeelden. Mede door de Sergio Hermans van deze wereld lopen de koksopleidingen over van aanmeldingen. Dit terwijl het pad naar zijn sterrenstatus toch bezaaid is met hobbels; als leerling-kok krijg je toch echt vuilen handen van het aan de lopende band pellen van langoustine. De werkweken zijn lang en eenmaal thuis ruik je ook niet bepaald naar eau de cologne.

Het gat dichten

Bent u een directeur/manager/projectleider/leidinggevende/inspirerende monteur die begrijpt dat generatie ‘’Y’’ zichzelf niet ziet als een product van een onderneming maar zichzelf als een  ‘’eigen’’ product beschouwt? Dat de carrière van deze mensen zich niet lineair laat leiden? Dat ze zelf het voortouw nemen en niet vijfentwintigjaar u het pad uit laten stippen? Biedt u een werkomgeving waarbij werknemer meer controle over haar werkplek en productiviteit heeft? Is uw motto niet langer maar slimmer werken? Of te wel bent u onconventioneel in een traditionele branche?

Dan wil ik eigenlijk wel eens bij u in de keuken kijken.

Nieuwe rol

Zoals u in mijn profiel kunt lezen ben ik begonnen aan een nieuwe fase in mijn loopbaan. Ik heb afscheid genomen van een schitterend familiebedrijf in de installatiebranche, en ga me nu volop storten op het recruiten en technisch begeleiden van installatietalent. In die rol ga ik door met bloggen voor Installatie.nl.

Oproep: voorbeelden!

Voor een serie bijdragen voor deze site, in tekst, beeld en video, wil ik graag in contact komen met partijen –fabrikant, opleidingscentrum, installateur- die mooie voorbeelden kunnen tonen waarmee ze de jeugd boeien en binden. Ik wil een podium creëren voor de eenvoudige, praktische en innovatieve voorbeelden. Nieuwe Helden, waarmee we collega’s kunnen inspireren en motiveren.

Stuur me een bericht!

Over Pieter van Dijk

Pieter van Dijk (1982) is HBO-bedrijfskundig opgeleid, en daarna onder de vleugels van familiebedrijf Van Dijk Made een echte installatietechneut geworden. Heeft in zijn rol hier volop te maken gehad met de transitie van een traditioneel e- en w-bedrijf naar een moderne, prestatiegerichte dienstverlener. Tegenwoordig werkt hij als als recruiter en technisch begeleider bij Building Jobs, Cooljob, Installatievacaturebank. Pieter is eigengereid, steekt zijn mening niet onder stoelen of banken, en blogt over onderwerpen die hij in zijn dagelijkse praktijk tegenkomt.

Bekijk alle berichten van Pieter van Dijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.