
Met het verduurzamen van bestaande woningen en bedrijfspanden is veel winst te behalen: minder CO2 uitstoot, lagere energiekosten en een hoger comfort. Toch komen de projecten niet snel van de grond. Dat zet te denken.
Waar moet het toch naar toe? De wereld lijkt steeds sneller te gaan draaien. De slimme technieken zijn niet meer tegen te houden en toch komt de stap naar verduurzaming maar niet op gang. De platvormen, DUBO centra’s, campussen, etc. komen als paddenstoelen uit de grond. Vakbladen worden ermee volgeschreven. Toch krijgt de aanschaf van een nieuwe auto, keuken of badkamer nog steeds voorrang op de duurzame installatie. Om maar te zwijgen over het loslaten van onze welverdiende vakantie.
Begrijpbare taal
Het moet anders! Energiebesparing zal een ander imago mee moeten krijgen. De praktijk zal dichter bij de consument gebracht moeten worden. Dit in begrijpbare taal en oplossingen. Dus geen productintroducties op basis van “EPA of EPC punten” maar op basis van de “echte” kwaliteit en meetbaar resultaat. Het wetgevende overheid zal dichter bij de mensen moeten staan. Vanuit gemeentelijke instanties zal men dit aspect bij ‘de mensen naar binnen’ moeten brengen. Hadden we vroeger niet op school geleerd dat bij reclames dat de kracht van eenvoud en herhaling belangrijk is?
Pietertje
Iedereen weet wel van “Pietertje”. Laten we met deze “Pietertje” nou eens kijken naar de toekomst. Hoe gaat de wereld eruit zien zonder fossiele brandstoffen en energie verspillende projecten en producten.. Met andere woorden: we zullen onderaan moeten beginnen. De bewustwording begint op de basisscholen. Onze kinderen zullen thuis dan vragen gaan stellen en komt er wellicht iets op gang! En zeker niet op basis van een “strategische nota 2011-2016” waarbij door een branche organisatie uitbundig wordt gesproken over allerlei kansen in de markt, terwijl de achterban er totaal niet mee bezig is en ‘leeft in de waan van de dag’
Begin bij jezelf
En ik dan? Ik heb dochterlief geholpen met een prijsvraag op school over duurzaam. Onze gemeente had de meesters en juffen van basisscholen aangeschreven met het verzoek de kinderen in groep 6, 7 en 8 allerlei mogelijke duurzame toepassingen te laten bedenken en op te laten schrijven. Ik heb samen met mijn dochter 62 tips op geschreven. Van het aantrekken van een wollen trui, de thermostaat een graadje lager zetten tot het plaatsen van een warmtepomp, het toepassen van een spaardouchekop tot en met het plaatsen van een zonneboiler installatie. Van het drogen van de was buiten in de zon tot het inzetten van de solar wash en dish wash. Van het plaatsen van een standby killer tot het toepassen van een energie efficiënt verlichtingssysteem. En weet je wat? De klas won een prijs, een dagje naar Nemo in Amsterdam. Dochter blij en ik blij.
Zoenen
Na je bezoek aan NEMO weet je waarom bruggen zo sterk zijn, hoe je er over dertig jaar uitziet, waarom je zoveel op je ouders lijkt, hoe je water zuivert, wat er gebeurt als je zoent, hoe bliksem en satellieten werken en nog veel meer. Slim dus, zo’n dagje NEMO!
Keep it simple!