
Hoe ga je als installateur slim om met abonnementen voor Service & Onderhoud? Wanneer factureer je bijvoorbeeld? Verder is een efficiënt ingerichte organisatie en een goede planning essentieel om een fatsoenlijke boterham met S&O te verdienen. En baken goed je werkgebied af! Zomaar een paar belangrijke tips.
Efficiënte organisatie
Een groot probleem tegenwoordig. Probeer als nieuwe eigenaar van een woning maar eens een installateur te vinden voor het Service & Onderhoud. Bijvoorbeeld voor de cv-ketel. Sommige installateurs hanteren al een ‘stop’. De druk is dus enorm. De kans dat je als installateur ergens ‘ja’ op zegt terwijl het helemaal niet uitkomt in je bedrijfsvoering is dus groot. Maar wanneer zeg je nou ‘nee’ en wanneer komt een bepaalde klant voor Service & Onderhoud wel uit. Waar moet je als installateur op letten?
In een vorige blog heb ik al eens verteld hoe belangrijk het is om je S&O aan de voorkant goed te regelen. Daarbij is een goede en efficiënte planning de basis. Wat daarbij helpt, is door aan de voorzijde gebruik te maken van software. Waarbij de klant bijvoorbeeld een servicebeurt eenvoudig zelf via internet via een digitaal planbord kan inplannen. Je wordt op kantoor dan ook niet meer platgebeld voor dat soort dingen. Verder is het belangrijk om goed je gebied af te bakenen. Tip is om eens inzichtelijk te maken waar je klanten voor S&O precies zitten. Baken dat gebied scherp af en neem nooit meer ‘nieuwe’ klanten aan buiten dat gebied voor servicewerk. Dat scheelt een hoop heen en weer gerij.
Wat ook helpt, is om je werk meer te standaardiseren. Bijvoorbeeld door te kiezen voor één of slechts een paar type ketels waarmee je werkt. Wel zo makkelijk voor de monteur. Die hoeft dan niet alle type ketels te kennen, is daardoor sneller klaar en nieuwe monteurs zijn sneller opgeleid en kunnen zo aan de slag.
Abonnementsgeld
Dan het beloofde antwoord op de vraag wanneer je het beste je abonnementen voor S&O kunt factureren. Nou gewoon, aan het begin van het jaar. Meteen in januari! Sommige installateurs zeggen dat klanten dat niet willen. En pas willen betalen als het onderhoud is uitgevoerd. Maar facturering en het daadwerkelijke onderhoud zijn wat mij betreft twee verschillende dingen. Dat zou ik financieel uit elkaar trekken door in januari al de factuur te sturen voor het abonnementsgeld. Op het moment dat je langs bent geweest voor het Service & Onderhoud komt daar vaak nog een stukje nacalculatie bij, omdat je dan weet hoe lang je daadwerkelijk bezig bent geweest en welke materialen er zijn gebruikt.
Laatste tip: maak het de klant makkelijk door na afloop van de onderhoudsbeurt direct te betalen via een meegebrachte pinautomaat of direct een e-mail te sturen met daarbij een iDEAL-link of zelfs gewoon een Tikkie. Belangrijkste is dat een servicebeurt makkelijk en snel te betalen is waardoor je later niet meer achteraan hoeft te gaan of een betalingsherinnering hoeft te sturen voor 65 euro. Dat is allemaal zonde van de tijd (en kost geld). En datzelfde geldt voor het jaarlijkse abonnementsgeld dat wordt afgeschreven. Zorg dat dit door middel van automatische incasso gaat. Maar goed, dat spreekt voor zich.