fbpx
Blog

Het wordt weer eerder donker. Wat is er dan lekkerder dan de hele zondag in de keuken te staan om een goede maaltijd op tafel te zetten? Of gezelliger nog, om lekker met het hele gezin te gaan gourmetten. Hoe dichterbij de kerst komt, hoe meer gourmetstelletjes weer van zolder worden gehaald. Helaas zit er een hele groot keerzijde aan al deze lekkere maaltijden en zelf gebakken stukjes vlees; fijnstof!

Fijnstof

Wat is fijnstof nou precies? Wikipedia: Fijnstof is een vorm van luchtvervuiling. Tot fijnstof worden in de lucht zwevende deeltjes kleiner dan 10 micrometer gerekend. Fijnstof bestaat uit deeltjes van verschillende grootte, herkomst en chemische samenstelling. Als dit in je longen terecht komt is het schadelijk voor de gezondheid, vooral mensen met long- en hartklachten zijn er gevoelig voor. Voor de geïnteresseerden, lees er hier meer over.

File en koken

Bij het horen van de term fijnstof denken we meestal meteen aan de snelweg. Met zijn allen in de file de dieseldampen van degene die voor je staat inademen. ‘De overheid moet dit’, we moeten meer elektrisch gaan rijden en ‘iemand anders moet dat’. Wat de meeste mensen niet weten, is dat we zelf thuis veel fijnstof produceren. Maar liefst 90% van de blootstelling aan ultrafijnstof vindt binnen in onze eigen woning plaats, zo blijkt uit een TNO onderzoek. Na het werk in de file richting huis, om vervolgens je huis te vergiftigen als je gaat koken, dat klinkt niet goed.

Ventileer

Zorg er daarom voor je voldoende ventileert als je gaat koken. Zet je afzuigkap op standje max, gooi je ventilatieroosters open en gebruik zoveel als mogelijk de achterste pitten. Als je klaar bent met koken, zorg er dan voor dat je ventilatiesysteem niet in standje 1 staat!

Mocht je een nieuwe keuken gaan kopen, neem dan meteen een goede grote afzuigkap (zowel qua kuubs als afmetingen) met een afvoer rechtstreeks naar buiten. En neem inductie, dit voorkomt verbrandingsgassen.

Meer informatie over fijnstof?

Hartstichting: Risicofactoren van fijnstof
Longfonds: Concentraties fijnstof in woningen
Vereniging Eigen Huis: Fijnstof in huis

Over Steven van den Bergh

Steven van den Bergh (1985) komt als product manager over de vloer bij opdrachtgevers en adviseurs in de installatiesector. Dagelijks bezig met de combinatie van energiebesparing en gezondheid. Voorvechter van een gezond en fris binnenklimaat. In zijn vrije tijd toegewijd jonge vader en voetballiefhebber.

Bekijk alle berichten van Steven van den Bergh

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.