fbpx
Blog
Bouwregels borgen ventilatiekwaliteit onvoldoende

Meer dan een jaar, zolang hebben we eigenlijk geen last meer van de coronamaatregelen. We kunnen al die tijd weer lekker uit eten, onze verjaardag vieren en nog belangrijker: de kinderen kunnen elke dag naar school.

Ventilatie als basismaatregel

Het heeft heel lang geduurd voordat ventilatie één van de basismaatregelen werd en er is nooit echte consensus geweest over de bijdrage ervan. Positief was wel dat het eindelijk eens een keer echt inhoudelijk over ventilatie ging. Terwijl de politiek het voornamelijk had over het nut van ventilatie om het aantal besmettingen te drukken probeerde wij als branche wanhopig te vertellen dat er ook buiten corona om heel veel voordelen hangen aan goede ventilatie.

Goed ventileren

Een goed ventilatiesysteem is bedoeld voor de, ja daar komt ie: “Niet vermijdbare luchtverontreiniging.” Eenvoudig gezegd komt dit gewoon neer op wonen in je huis. Dus slapen, koken, douchen, deodorant spuiten of een geurige boodschap draaien. Alles wat de lucht verontreinigt. Dit kan op verschillende manieren en met verschillende systemen. Het doel is altijd hetzelfde: Vervuilde lucht eruit en schone lucht erin! En dit is zeer belangrijk, want in een slecht geventileerde ruimte word je al snel zo duf als een konijn.

Schimmels en moe

In een slecht geventileerde badkamer krijg je last van schimmels en in een slecht geventileerde slaapkamer word je vermoeider wakker dan dat je erin ging. Goede ventilatie is van groot belang; voor elke plek waar je woont, werkt en slaapt. En dus verblijft. Wie dit fenomeen ontkent, raad ik aan om eens een tijdje met vier personen in de auto te gaan zitten, met alle ventilatievoorzieningen en ramen dicht!

Ja, en nu?

De coronacrisis is verdreven, en nu domineert de energiecrisis de krantenkoppen. En dat heeft natuurlijk alles te maken met de politieke instabiliteit in Europa, maar zeker ook met de klimaatuitdagingen. Nederland gaat op kierenjacht om de gasrekening te drukken, en we vervallen qua ventilatiebewustzijn in ons oude gedrag.

Ventilatie staat weer op het tweede plan, of misschien wel verder in de pikorde nu de energierekeningen de voornaamste knagers zijn aan onze welvaart.

Gezond verstand

Ik betreur het, want we waren als ventilatiespecialisten zo op de goede weg om bewustzijn over het binnenklimaat te agenderen. Zeker in de gedachte dat voor een gezond functionerend verstand –en dat is wetenschappelijk aangetoond- een goed geconditioneerd binnenklimaat een eerste ingrediënt is. En ik gun iedereen, vooral in tijden van polarisatie, een gezond verstand. Wat dat betreft zou goede ventilatie ook zo maar eens de stikstofcrisis op kunnen lossen. Een goed geventileerde ruimte is een smeermiddel voor ieder hersenpan.

Over Steven van den Bergh

Steven van den Bergh (1985) komt als product manager over de vloer bij opdrachtgevers en adviseurs in de installatiesector. Dagelijks bezig met de combinatie van energiebesparing en gezondheid. Voorvechter van een gezond en fris binnenklimaat. In zijn vrije tijd toegewijd jonge vader en voetballiefhebber.

Bekijk alle berichten van Steven van den Bergh

1 reactie op “Stikstofcrisis kan wel wat ventilatie gebruiken

  1. g v dijk schreef:

    men bedoelt dat al dat gesuis en gezoem gezond is neem ik aan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.