fbpx
Blog

Subsidie-soap

Subsidie-soap

Duurzame warmte voor bestaande woningen. We kennen allemaal het belang, en de installatiebranche doet zijn best om het groene imago te exploiteren. De subsidieputten voor duurzame energie worden echter gedempt door de regering. En hoe!

 

Het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie heeft in een publicatie in de Staatscourant van 8 juli 2011 besloten EUR 2,4 miljoen subsidie beschikbaar te stellen voor subsidieaanvragen die tot en met 17 februari 2011 zijn ingediend én waarvan de aanvrager kan aantonen dat er een onomkeerbare verplichting is aangegaan.

Toen ik deze boodschap vlak voor de bouwvakvakantie doorkreeg dacht ik in eerste instantie: YES! Ik wist zeker dat ik als intermediair aanvragen voor 17 februari heb ingediend. Hier worden een aantal projecten mee veiliggesteld waar we actief waren met inzet van onder ander gasabsorptie warmtepompen en lucht-water warmtepompen.

 

Eenmaal teruggekomen van vakantie krijg ik telefonisch contact met Agentschap NL, “U heeft voor een woningcorporatie, op drie complexen een subsidie aanvraag ingediend. Maar kunt u aantoonbaar maken dat u de verplichting onomkeerbaar bent aangegaan?” Dit betekend concreet een opdrachtverstrekking. “Eeeeeeeh ja, antwoord ik”. Waarop Agentschap NL reageert “Prima dan zien we dat graag per omgaande tegemoet”. Aanvragen die ná 17 februari 2011 zijn ingediend worden pertinent afgewezen.

 

Wat wil onze ministerie nou? De inzet van duurzame producten en projecten op een hoger plan te brengen en zodoende de stap naar verduurzaming en energiebesparing verder in te zetten? Of zetten ze met deze maatregel een extra barricade op om de subsidiepot zo min mogelijk aan te spreken? Welke organisatie gaat nou op voorhand de opdracht verstrekken terwijl we volop bezig waren met de engineering en de technische ontwerpen (Voorlopig ontwerp en definitief ontwerp), waarna het project ook nog aanbesteed gaat worden! Daarbij is dit stukje subsidie juist het middel geweest om überhaupt de mogelijkheid van inpassing met een duurzame insteek onder de aandacht te krijgen.

 

Persoonlijk vind ik dit een vorm van onbehoorlijk bestuur. Hoe kun je de spelregels tijdens het spel veranderen. De sluitingsdatum terugbrengen naar 17 februari 2011 is één, maar daarbij de spelregels veranderen? Onacceptabel in mijn ogen. Voor wie zich met mij wil verbazen: meer informatie is vinden in de kamerbrief van 4 juli 2011 en in de publicatie in de Staatscourant 8 juli 2011.

 

Over Erik Bek

Erik Bek (1970) is directeur van E&B Engineering en Bouwbegeleiding. Was monteur, installateur, adviseur, projectleider. Is werktuigbouwkundig ingenieur. Nu helemaal into duurzaam. Grote passie voor duurzame renovatie, pleitbezorger van Meer Met Minder en veelgevraagd spreker over dit onderwerp. Geen blad voor mond.

Bekijk alle berichten van Erik Bek

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.