fbpx
Blog
Techniek flopt waar logisch nadenken stopt

Techniek is tof. Maar techniek is ook gevaarlijk waar het nadenken stopt. Veel uitvindingen zijn oplossingen van problemen die er niet waren voordat de uitvinding er was.

 

Daarom hebben we bizarre smaakcombinaties als stroopwafelvla en Patatje Joppie chips in het winkelschap staan. Omdat het kan, noemt men dat. Innovatie als doel, in plaats van als middel, waarbij het aanbod voor de vraag uitgaat. We zetten er slim voor, en zo gooien we een dusdanig golf aan mistige dingen over de consument uit, dat hij de essentie van het doel volledig uit het oog verliest, maar zich er wel prettig bij voelt.

 

Technisch verlanglijstje

Maar ho, er zijn veel technieken waar de consument wél op zit te wachten, blijkt uit dit onderzoek. Het is ook typisch Hollands. Focussen op mislukkingen, in plaats van het lef en durf om anders te denken áltijd toe te juichen.

Hier een fraai lijstje van uitvindingen waar niemand op zit te wachten. 

 

Luier-app

Ik werd getriggerd door de slimme luier, zo’n nutteloze innovatie in mijn belevingswereld. Met een app kan de jonge vader het plas- en poepgedrag van zijn kleine spruit monitoren. Het schijnt namelijk verdomd handig te zijn om een pushbericht te krijgen, wanneer de kleine meid haar blaas staat te legen. Stel je voor dat het kind ernstige nierproblemen krijgt. En naast het vergelijken van energieverbruik, maak je op de verjaardag ook nog eens goede sier met fraaie urinestatistieken van de kroost.

 

Gadget of gat in de markt? 

Techniek is tof. Maar techniek is ook gevaarlijk waar het nadenken stopt. We worden overladen met slimme tools, slimme meters, bedieningen en andere hulpjes. Wat dacht u van badkamerhulpjes als toiletbediening en badvuller op afstand, een in hoogte verstelbare pot of een badkamerspiegel met camera en weegschaal. Omdat het kan, of een oplossing voor uw probleem?

 

Aan/uit = slim?

Waar houdt het vernuft op, en begint de bedreiging voor het gezond verstand? Wanneer weet je wanneer je het onderspit delft in het gevecht met een marketingmachine? De grenzen kent men pas, wanneer ze opgezocht en overschreden worden. Zo is het op zijn minst verbazingwekkend te noemen dat er nieuwe thermostaten op de markt verschijnen die enkel in aan/uit variant leverbaar zijn, terwijl we in dit land met modulerende ketels energiebesparende en comfortvermogende hoge rendementstoestellen hebben. Over slim gesproken. Maar je hoort er niemand over, want de marketingmachines doen hun werk, en de consument hapt gretig.

 

Oplossing vs probleem

Alsof een koolmonoxide- of CO2-meter met pushberichten een directe oplossing zou zijn voor een gebrekkige installatie. Alsof een monitoringsapp een besparingstool is voor een huishouden met enkel glas en een gevel vol gaten en kieren. In symptoombestrijding zijn we goed, maar wie gaat er naar de bron? Simpele zaken, een appendage die het inregelen van een radiator vergemakkelijkt bijvoorbeeld,  dáár zitten we vandaag de dag op te wachten. Probleem, oplossing, punt. Keiharde euro’s besparen met een hulpje van enkele tientjes. Optimaal rendement uit bestaande situaties, alvorens een klant murw te kletsen met ingewikkelde installatietechniek waar hij niet (altijd) op zit te wachten. Zoals een aan/uit bediening van zijn modulerende cv-ketel. Kortom: de rol van de vakinstallateur zit ook in het duiden van het energiebesparingsgeweld. En het tastbaar en helder maken.

 

Laaghangend fruit

Laag hangend fruit, klaar om geplukt te worden. Noord-Hollandse installateurs die op initiatief van de gemeente Bergen een collectieve gasleidingcheck organiseren. Met elkaar. Ter geruststelling van het volk, maar ook ruikend aan acquisitiekansen.  Slim, maar meer boerenslim; directe toepasbaarheid zonder fratsen. Hier nog een ander mooi voorbeeld van een installateur die per nieuwsbrief haar klanten en relaties informeert over wát hij kan betekenen in het winterseizoen. Laat ondertussen de Chriet Titulaers van vandaag de dag werken aan de toekomst van morgen. Prima. Een CD-i-speler bijvoorbeeld. Gaan we nog veel van horen.

 

Over Eddy Buiting

Eddy Buiting (1977) is hoofdredacteur van deze site en vakblad Installatie, producten van Eisma Bouwmedia. Studeerde Journalistiek en Voorlichting in Tilburg, was o.a. dagbladjournalist, en inmiddels al 20 jaar tot over de oren in de uitvoerende bouw- en installatiepers. Schrijver van huis uit, maar inmiddels multimediaal. Observeert, constateert, vraagt, ervaart en schrijft. Drievoudig vader, sportfanaat en bourgondiër. Niet vies van een kwinkslag.

Bekijk alle berichten van Eddy Buiting

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.