
Ketensamenwerking. Iedereen heeft er de mond van vol. De meest recente wijze les haalde ik niet op een congres maar op de basisschool van mijn zoon.
Ketensamenwerking in de bouw is een trending topic. We moeten lean zijn en ons de kennis van het legoliseren eigen maken. Om me te verdiepen in deze materie ben ik naar een van de vele congressen over dit onderwerp geweest.
Bij thuiskomst tijdens het avondeten vroeg een van onze kinderen wat ik die dag had gedaan. Dus ik vertelde hem (Floris is 7 en zit in groep 4) dat ik naar een bijeenkomst ben geweest om beter te leren samenwerken. Hij keek me met een verbaasde blik aan en antwoordde lachend: “Moet jij dat nog leren? Wij doen dat al vanaf groep 1.” Nu beschikt Floris over een rijke fantasie maar dit keer sloeg hij toch de spijker op de kop. Zij werken op zijn school namelijk met de onderwijsmethode die coöperatief leren heet.
Coöperatief leren
Samenwerken loont, leren onze kinderen middels het coöperatief leren op de basisschool. Coöperatief leren is een onderwijsmethode die gebaseerd is op samenwerking. Kenmerkend voor coöperatief of samenwerkend leren is de noodzaak voor leerlingen om bij het uitvoeren van een leertaak met elkaar samen te werken. De klas wordt ingedeeld in kleine, heterogene groepen leerlingen, in deze coöperatieve leergroepen moeten zij met elkaar discussiëren over de leerstof, elkaar uitleg en informatie geven, elkaar overhoren en elkaars zwakke kanten aanvullen.
Deze vijf basiskenmerken zijn:
- Positieve wederzijdse afhankelijkheid: pas wanneer alle groepsleden hun rol naar behoren vervullen kan de groepstaak succesvol worden uitgevoerd.
- Individuele verantwoordelijkheid: Hiervan is sprake als elk groepslid kan worden aangesproken op zijn of haar bijdrage aan het groepswerk en dit ook daadwerkelijk doet.
- Directe interactie: Interactie tussen groepsleden is van belang voor het functioneren van de groep en het leerproces van de groepsleden. Daarvoor mag de groep bijvoorbeeld niet te groot zijn (meestal twee tot vier leerlingen).
- Samenwerkingsvaardigheden: Om op een goede manier te kunnen samenwerken, dienen leerlingen over samenwerkingsvaardigheden te beschikken.
- Evaluatie van het groepsproces: Het is van belang dat, na afloop van de samenwerking, de groepsleden met elkaar bespreken hoe zij de samenwerking ervaren hebben. Wat ging er goed en wat zou er in de toekomst beter kunnen?
Wijze les
Wanneer we deze 5 basiskenmerken van het coöperatief leren eens toe zouden passen op de bouwprojecten waar wij onze werkdagen mee vullen dan maken we m.b.t. ketenintegratie zeer grote stappen vooruit. Dus papa’s en mama’s die in de bouw- en installatiebranche werkzaam zijn luister wat vaker naar uw kinderen. Zij maken u een stuk wijzer.