fbpx
Blog

Tien toffe startups

Startups; jonge frisse, baanbrekende ondernemingen die door heilige huisjes heen rammen, branches op de kop zetten, en denken in nieuwe, verrassende verdienmodellen. De één in de startblokken en worstelend om draagvlak en financiers te vinden voor het idee, de ander inmiddels bewezen, geaccepteerd en succesvol. Tien bijzondere startups die de dagelijkse praktijk van het installatiebedrijf raken, en een inspiratiebron vormen over de toekomst van de branche. We behandelden ze in de afgelopen nummers van vakblad Installatie en Sanitair.

1)Van de Bron; groen en direct

vandebron1Een succesnummer, met inmiddels al meer dan 50.000 particuliere klanten. Het bedrijf koopt energie rechtstreeks van de leverancier van  wind- zonne-, en bio-energie, bijvoorbeeld boeren of coöperaties. Goedkoper doordat tussenschakels, zoals grote energiebedrijven verdwijnen. De bronnen krijgen meer voor hun energie, de klant betaalt minder. En de 100% duurzaam-garantie. Dat heeft een gunfactor boven de energiereus, die nog steeds zijn kolencentrale exploiteert.

www.vandebron.nl

2)Vrieszak in de kruipruimte

solarfreezer2Twee Achterhoekse broers bedachten de Solarfreezer: een water/ijszak die in de kruipruimte van een woning zorgt voor verwarming en tapwaterbereiding. De bufferzak wordt met warmte gevoed  door zonnecollectoren. Door middel van warmtepomptechniek wordt het water afgekoeld totdat er ijs ontstaat; deze fase-overgang heeft een hoog rendement. Volker Wessels, Innovatiefonds Twente en De Groot Installatiegroep zien brood in de innovatie van het bedrijf Solar Solutions Worldwide.

www.solarfreezer.nl

3)Peeeks: flexibele inkoper

ins0116startup6Peeeks beweert 10-40 procent besparing op energiekosten te kunnen realiseren wanneer organisaties flexibel zijn in het moment dat ze stroom afnemen. Peeeks maakt dankbaar gebruik van flucturerende energieprijzen, en zorgt ervoor dat bijvoorbeeld stroom voor een vriescel pas ingekocht wordt op moment dat de prijzen het meest gunstig zijn.

Peeeks: www.peeekspower.com

4)Bundles: de was-app

bundlesBezit is niet altijd heilig, in de witgoedwinkel nieuwe stijl. Bundles bedacht een concept waarbij klanten betalen per wasbeurt, en per maand een wasmachine huren. Maar dan wel de meest energiezuinige, met keurige rapportjes over het verbruik en tips via de Was-App. Slim ontzorgend service-concept voor wie geen wasmachine wil kopen. Kan dit ook met een cv-ketel?

https://www.bundles.nl/abonnementen

5) Zelfvoorzienend containerhuis

ins0116startup3Zeecontainers als zelfvoorzienende, mobiele containerwoningen, volledig opgetrokken uit gerecycled materiaal. Wekt eigen stroom en warmte op. Regenwater stroomt naar een 2500 liter tank, waarbij water gezuiverd wordt tot Nederlandse standaard. Afvalwater gaat via plantenfilter terug de bodem in.

www.sustainerhomes.nl

6) Quby; succesnummer

Grondlegger van thermostaat Toon van Eneco, waarvan er inmiddels 225000 in Nederland hangen. Een startup in 2004, en inmiddels volwaardig uitgegroeid tot broeinest van innovatie. Werkt aan nog meer smarthome-oplossingen, zoals integratie van nog meer diensten in de thermostaat zoals verlichting, zonne-energie en afstandsbeheer van cv-toestellen; een voor w-installateurs hele relevante trend. En de Quby-thermostaat gaat ook internationaal.

www.quby.com

7)Marktplaats voor installatiewerk

energiebespaardersOnline tool dat acquireert, offreert en afhandelt. De aangesloten installateur hoeft enkel maar te zeggen of hij een klus wel of niet kan uitvoeren, en wordt aan voor- en achterzijde ontzorgt. Meest bijzondere: De Energiebespaarders werken aan een app met beeldherkenning, en onderscheid zich dus van de standaard online offertetooltjes, die in praktijk niet vaak kloppen omdat het slechts leadgeneratoren zijn. Op dit moment wordt de app gerealiseerd, en worden installateurs die voor nop in willen stappen geworven.

www.energiebespaarders.nl/

8)Dataserver in radiator

nerdalizeEen stukje datacentrum in je huis, in ruil voor warmte. De startup Nerdalize bedacht een radiator met geïntegreerde serverruimte. De energie die gebruikt wordt om de decentrale server te koelen, wordt aangewend voor woonhuisverwarming. Ook hier zag energiereus Eneco brood in. Er lopen momenteel proeven in een aantal woningen.

www.nerdalize.com

9)Crowdfunding voor kamerthermostaat

Thermosmart in zee met Ketelplan.nlEen van de weinige onafhankelijke slimme thermostaten; althans, niet afkomstig van ketelfabrikant, energiereus of tech-bedrijf. Opgericht in Arnhem in 2010, en kwam naar jaren ontwikkelwerk met Nederlands eerste en enige gecrowdfunde kamerthermostaat met bedienings- en monitorings-app. Schraapte onder haar fans tienduizenden euro’s bij elkaar zodat het product ook daadwerkelijk gemaakt en geleverd kon worden. Nu serieuze speler in de volle markt. Zit allerminst stil.

www.thermosmart.nl

10) Plant-E; energie uit planten

plant-eOntstaan in Wageningen: Plant-E, een techniek dat op basis de elektronen die vrij komen bij fotosynthese, serieus energie onttrekt uit planten. Het project won in 2013 een pitch, en streek 250.000 euro op voor verdere ontwikkeling. Plant-e kwam met een techniek, waarbij een groendak tot tachtig procent van de energiebehoefte van een gebouw zou kunnen voorzien. kunnen voorzien. Het merendeel van de startups redt het niet. De beruchte Death Valley. Plant-E overleefde, zo is hier te lezen. Er staan projecten op stapel!

www.plant-e.com 

Suggesties?

Suggesties voor andere mooie startup-initiatieven? Post ze hieronder, of stuur ons een mail.

Broeinest

Eind mei komen de mooiste ideeen samen in Nederland op het Europese Startup Fest. Klik hier voor meer informatie over dit evenement, waar ook veel aandacht is voor slimme installatie-oplossingen.

Met medewerking van Ton Verheijen

 

 

Over Eddy Buiting

Eddy Buiting

Eddy Buiting (1977) is hoofdredacteur van deze site en vakblad Installatie, producten van Eisma Bouwmedia. Studeerde Journalistiek en Voorlichting in Tilburg, was o.a. dagbladjournalist, en inmiddels al 22 jaar tot over de oren in de uitvoerende bouw- en installatiepers. Schrijver van natuur, maar inmiddels multimediaal. Observeert, constateert, vraagt, ervaart, presenteert en schrijft. Drievoudig vader, sportfanaat en tegelijkertijd Achterhoeker en Bourgondiër. Niet vies van een kwinkslag.

Bekijk alle berichten van Eddy Buiting

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.