fbpx
Blog
Toekomst technisch onderwijs ligt bij onszelf

Het technisch onderwijs schreeuwt om vernieuwing. Laten we om te beginnen stoppen met afschuiven, en zelf de boer op gaan. Actief, en bij de jeugd zelf.

 

Het systeem voor technisch onderwijs is aan vernieuwing toe. Er kunnen onder meer vakscholen komen die zich specifiek richten op technisch onderwijs. Een tweede plan is dat ondernemers in de bouwsector een landelijke bouwcampus oprichten waar alle kennis over nieuwe bouw- en installatietechnieken worden gebundeld. Dit vindt het bouwteam, een denktank uit de bouwsector, dat onlangs een aantal aanbevelingen heeft gedaan voor vernieuwing in de branche.

 

Verarming

Ik word moe van deze uitspraken, en de abstracte benadering. We draaien in mijn beleving al jaren om dezelfde kwesties heen: het imago van de branche is fout, ouders hebben misplaatst beeld over de mogelijke toekomst van hun kind in de techniek, onderwijsinstellingen moeten bezuinigen en maken de kortzichtige keus om vooral dure opleidingen als installatietechniek te schrappen. En dan maar niet te praten over het gros van de docenten, die met technieken werkt die uit de prehistorie komen, nog in een stofjas rond loopt en nog nooit van Linkedin, Twitter en Facebook gehoord heeft. Méér vakscholen moeten ook een antwoord zijn op een gezonde behoefte, niet een oplossing om meer vraag te creëren.

 

Ook het tweede plan is in mijn ogen kansloos. De campussen groeien al als onkruid uit de grond en ik word er niet warm of koud van. Bij vele campussen zijn de donaties vanuit de betrokken partijen de grote bron van inkomsten en ik vraag mezelf af wat de toegevoegde waarde is van deze niet onafhankelijke benadering. Tevens hangen daarbij een hoop zaken als los zand aan elkaar en zit er totaal geen verbinding  of integrale benadering in.

 

Wat dan wel?

In mijn optiek vrij simpel. Laat alle toekomstige docenten en leerkrachten werkbezoeken afleggen bij bedrijven die op innovatieve wijze actief zijn in de markt van verduurzaming. Dit vergroot het gezichtsveld van de betrokkenen, en levert boeiende, en op de praktijk toegesneden bagage op. Daarnaast zijn er net als wij meerdere partijen die bereid zijn om gastlessen te geven op de basisscholen en middelbare scholen om het vakgebied op een positieve manier onder de aandacht te brengen. Je zult verbaasd zijn wat de kinderen al weten! Dat kost tijd, maar levert vooral energie op. En secundair: een goede pr. Elke mkb’er heeft in zijn kennis en referenties puik onderwijsmateriaal in handen. Je moet het alleen leren herkennen.

 

Lobby en onderwijsmiddelen

Laat daarbij de betrokken branche organisaties de overheid nog maar eens goed wakker schudden dat goed onderwijs op technisch gebied (lees verduurzaming en energiebesparing) een kans van slagen heeft als de scholen voorzien zijn van de juiste schoolmiddelen. Dus dat er bijvoorbeeld naast de welbekende cv ketel er een complete warmtepomp installatie aanwezig is met een verticale bodemwarmtewisselaar, met energie monitoring aanwezig is. Dan snijdt het mes aan twee kanten.  De docent die enthousiast wordt van de moderne technieken en de leerling die ziet dat er een enorme uitdaging in het vakgebied zit.

 

Twee vliegen 

Naast het item verduurzaming wordt de bewustwording dan ook een algemeen goed. Het traject wat we met de gehele maatschappij in zijn gaan om energie te gaan besparen word tastbaarder. Het word door de jonge generatie naar boven toe geduwd en komen ‘ermee thuis’, maar ook pakken we tegelijkertijd de docenten en leerkrachten welke vanaf de bovenkant de bewustwording en mogelijkheden gaan inzien. Net als de Trias Energetica geldt: kies voor een bronaanpak, en geen dure lapmiddelen aan de top. Kleinschalig en op lokaal niveau zien wij de resultaten namelijk wél!

 

Over Erik Bek

Erik Bek (1970) is directeur van E&B Engineering en Bouwbegeleiding. Was monteur, installateur, adviseur, projectleider. Is werktuigbouwkundig ingenieur. Nu helemaal into duurzaam. Grote passie voor duurzame renovatie, pleitbezorger van Meer Met Minder en veelgevraagd spreker over dit onderwerp. Geen blad voor mond.

Bekijk alle berichten van Erik Bek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.