
Onze regering wordt gedwongen om méér te doen om de luchtkwaliteit in Nederland te verbeteren. De rechtbank in Den Haag stelt dat in een kort geding dat was aangespannen door Milieudefensie.
De overheid moet volgens de rechtbank snel beginnen met een plan waarmee overschrijdingen van fijnstof en stikstofdioxide in de (buiten)lucht zo snel mogelijk verleden tijd zijn. Ook moet de staat, binnen dezelfde korte termijn, een lijst maken met alle locaties waar de normen worden overschreden. Uiterlijk binnen een jaar moet het gedaan zijn met de overschrijdingen. Ik zeg: hoera.
De staat heeft al een plan, het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL), maar dat is volgens de rechter te vaag en bevat geen concrete maatregelen om de lucht op korte termijn schoner te krijgen. Ook voldoet het niet aan de Europese en Nederlandse wettelijke eisen. En kijk eens aan: direct actie uit Den Haag.
Van buiten naar binnen
Het gaat hier vooral om fijnstof rond snelwegen, drukke wegen en in de buurt van intensieve veehouderijen. Als we praten over plaatsen waar voor de gezondheid acceptabele normen niet gehaald worden, weet ik er ook nog wel een paar. Grote kans zelfs dat uw huis er misschien wel eentje is. Grote kans dat de school of kinderdagverblijf van uw kroost er zo’n eentje is. En dan hebben we het nog niet over de gemiddelde werkplek.
Ga alleen voor het experiment eens een aantal dagen en nachten op stap met een datalogger. Meet de PPM’s schadelijke stoffen en je schrikt en/of schaamt je te pletter. Even kort door de bocht: we (de hele kolom inclusief de eindgebruiker) hebben er wat dat betreft met zijn allen wel een potje van gemaakt. Omdat het ons niet boeit, omdat de kennis ontbreekt of omdat pv-panelen voor de goegemeente beter oogt dan een gezond binnenklimaat. De gemiddelde Nederland slaapt in een ongezonde slaapkamer, en we stellen onze leerplichtige kinderen en hun onderbetaalde leerkrachten gedwongen bloot aan schadelijke bacillenwolken. En we laten ons betalen om in een ongezond hok ons werk te doen.
De staat heeft hiervoor ook een plan: het Bouwbesluit. En dat ‘plan’ zegt helemaal niets over luchtkwaliteit. Hooguit wat over kuubs, maar niet over kwaliteit. Helemaal niets. Een doorbraak voor de gezonde lucht, wordt de gerechtelijke fijnstof-uitspraak genoemd. In installatieland is het na het Monicair-onderzoek al een tijdje stil. Ik kijk uit naar de volgende rechtszaak.