fbpx
Blog

Trainen wij goed (genoeg)?

Iedereen heeft er alle belang bij om ervoor te zorgen dat zijn product zo veilig en energie-efficiënt mogelijk functioneert. Daarvoor hebben de meeste fabrikanten in de installatiebranche een pakket trainingen opgetuigd.

Monteur wat is er eigenlijk mis?

Op het moment dat de monteur begint met de woorden “ik geloof dat”, dan weet hij het niet. Want geloof begint, wanneer de mens het niet meer weet. Om zoveel mogelijk een goede diagnose te kunnen stellen van een probleem met een willekeurige cv-ketel of installatie is het belangrijk om de techniek van ketel en installatie die geïnstalleerd is te kennen. Het up-to-date houden van technische kennis over producten is een belangrijke onderscheidende waarde van de installateur die zijn vak verstaat. Maar voldoet de ondersteuning van fabrikanten?

Training of opleiding?

Er is een groot verschil tussen monteurs trainen of opleiden. Een opleiding is een onderwijsprogramma (over langere tijd), dat ingericht is om de benodigde kennis en vaardigheden voor een beroep of bedrijf over te brengen, en wordt doorgaans afgesloten met een attest, diploma of getuigschrift.

Trainen wordt gedefinieerd met twee betekenissen: stelselmatig oefenen in een tak van sport of beroep, en oefenen in een bepaalde vaardigheid, en wordt afgesloten met een certificaat of bewijs van deelname. Bij ons worden de monteurs op technisch vlak getraind op het veilig onderhouden, lokaliseren en oplossen van storingen aan de ketels. Er is dus een groot verschil tussen het specifiek trainen van iemand met een goede opleiding, of het trainen van iemand die de basis mist. Toch komen beiden voor.

Grote diversiteit van ingeschreven cursisten

Onze technische trainingen worden afgewisseld door theorie en praktijk. Omdat zich ook cursisten voor onze trainingen inschrijven die nauwelijks of geen ervaring hebben, of voorheen totaal iets anders hebben gedaan (of nog steeds doen), probeer ik er toch een leerzame dag van te maken. De politieke discussie over wie een cv-ketel mag of zou moeten installeren hoeft niet in ons klaslokaal gevoerd te worden. Mijn drijfveer: een cursist moet met kennis verrijkt worden zodat hij veilig(er) en vakkundig(er) met een cv-toestel aan de slag kan, of gaat besluiten er een vakman bij te halen.

Gissen is missen, gokken is dokken

Een dag(deel) eindigt in onze praktijkruimte. De cursisten krijgen dan de opdracht een aantal storingen op te lossen en om een lijst met opdrachten uit te voeren. Een belangrijk onderdeel is het uitvoeren van diverse metingen aan de ketel, en dat is voor de cursisten niet altijd eenvoudig. Het meten, en interpreteren van meetgegevens is een belangrijk punt dat steeds meer aandacht behoeft.

Meten is weten

Bij de onderstaande metingen wordt mij gevraagd of de KO2 (Ká Oó Twéé) goed staat. (hij bedoelde CO2). De een probeert met een gasdrukmeter in de rookgasafvoer een meting uit te voeren, de ander beproeft met een O2-meting in de luchttoevoer zijn geluk. Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de betreffende monteurs toegeven dat ze dit nog nooit hebben gedaan. Gelukkig hebben we de foto’s nog.

meting1meting2

Roept u maar!

In de komende blogs wil ik verder inhaken op de inhoud. Sluiten de trainingen wel aan op de huidige markt en praktijk? Zijn ze nog wel van onze tijd? Welke aspecten mist u? Ik sta open voor reacties (hieronder), zodat net als een ketelcursus, ook deze blog een stukje maatwerk is voor de installateur.

 

Ik hoor van jullie

Over Marius Valk

Marius Valk (1956) was zelf installateur, en is nu vanaf 2005 technisch instructeur bij cv-ketelfabrikant Remeha in Apeldoorn. In deze functie krijgt hij jaarlijks honderden installateurs over de vloer voor scholing en training. In zijn blog deelt hij zijn ervaringen in het contact met installateurs; zaken die hem opvallen en persoonlijk raken, veel voorkomende technische details, of ontmoetingen die te denken geven. In zijn vrije tijd is hij te vinden op de fiets en op de tennisbaan.

Bekijk alle berichten van Marius Valk

1 reactie op “Trainen wij goed (genoeg)?

  1. Henrie G schreef:

    Wij zijn ook wel in voor een vervolg / verdiepings- cursus . en dan ook het meten de Computer. je komt er toch niet onderuit de tijd staat niet stil.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.