
Het bijzondere van ons vak is dat we in heel Europa meegesleept worden in productieprocessen van producten waar u mee werkt. Spullen waarover je daarvoor niet nadacht hóe ze gemaakt zouden kunnen worden. Zo zag ik Zwitserse pompen en onderdelen gemaakt worden, hoe in Duitsland de leidende fabrikanten kranen galvaniseren, in Spanje hoe wastafels vanuit groeves tot composiet geperst worden, in België hoe stalen radiatoren worden gevormd, in Hilversum hoe machines aan de lopende band tot in detail doordachte fittingen uitspugen. En noem maar op. Ketels, warmtepompen, meerlagenbuizen, badkamerhaakjes, gereedschappen. Uiteraard elke rondleiding aan de hand van een overtrotse werknemer of Herr Direktor. In een fel bezoekershesje, binnen de lijntjes, met oortelefoontjes voor de toelichting en met de restrictie om vooral geen foto’s te maken. Ik smul ervan, omdat elke vorm van objectiviteit bij de rondleider verloren gaat in de tour vol trots. En terecht. Zonder ongegeneerde trots geen business. Tip: het Youtube-kanaal van How It’s Made.
In de fabriek
Wat me nog het meest is bijgebleven, zijn de verschillende bezoeken aan keramiekfabrieken, omdat deze de sfeer uitademen die zich in Nederland nog een meest laat vergelijken met de steenfabrieken van weleer aan de grote rivieren. Of natuurlijk Sphinx in Maastricht, ooit Neerlands trots op dit vlak. Nu moeten we er vooral voor naar Zuid-Duitsland, of verder. Arbeidsintensieve processen, grauw ambachtelijk productiewerk in omgevingen waarvan je verwacht dat ze verder geïndustrialiseerd zijn dan ze zijn (lees: primitief en ogenschijnlijk minder oog voor arbo). Voordat het wastafeltje in uw handen komt, zijn er al velen voorgegaan. De grondstoffen hangen rond in de ruimte. Vakmannen met snor pauzeren in bedrijfstenue, kijken nieuwsgierig op uit hun vervuilde bedrijfspolo naar het nieuwsgierige bezoek. Of in de weer met mallen, leurend voor de snikhete oven. Het zijn de koks van uw badkamer, die na het glazuren met de loep de kwaliteit controleren. Ze wonen in het dorp. Vader deed dit ook. Sterrenkoks.
Prijs, waarde en relevantie
Dergelijke bezoeken leveren niet altijd direct artikelen op, maar zijn extreem waardevol. Inzicht in productieprocessen verklaart de (relevantie van) techniek, en misschien ook eens de hoogte van prijzen. Mijn tip voor iedereen die onbegripvol achterover slaat van bedragen. Informeer vooral naar productieprocessen, grondstoffen, en vertel verhalen door. Opdat ze gaan leven. Wat onderscheidt die bouwmarktkraan van die van u qua onderdelen? De half geglazuurde pot versus de kwaliteitspot. Dat hightech fittinkje versus de middelmaat. Producten met een verhaal, en vooral met de emotie uit die fabriek, blijken ineens misschien zelfs waardevoller dan het cijfer dat op de pakbon staat. Neem een klant mee, die voor een middenklas auto investeert in zijn installatie. Ik verbaas me over de moeite die fabrikanten moeten doen om installateurs te verleiden te komen kijken in de keuken. Geen tijd. Geen interesse. Uurtjes maken. Mijn stelling: het kijkje in de keuken betaalt zich altijd terug.
Goochelen
Het productieproces van keramiek is eeuwenoud, maar niet uitontwikkeld. Sterker nog: we zitten midden in een forse innovatieslag. De koks van het keramiek goochelen met ingrediënten. Wastafels maar straks ook ander sanitair wordt dunner, sterker en beter. In ons blad Installatie en Sanitair nr 6 kijken we in de keukens van grote keramiekfabrikanten. Met onderstaand beeld. En daar ben ik dan weer trots op. Ongegeneerd.












Hallo Eddy,
Had enkele weken geleden contact met jou over inferieure mantelbiuzen welke zo’n 15 jaar geleden werden geinstalleerd. Betreft putcorrosie.
Je stuurde me een rapport van KIWA waarin dit fenomeen was onderzocht.
Trouwens nog erg bedankt hiervoor!
Ik wilde dit aan een schadeinspecteur laten lezen opdat hij ook hiervan op de hoogte is.
Helaas ben ik dit artikel kwijtgeworden.
Wil je zo vriendelijk zijn me dit opnieuw te sturen?
B.v.d.
M.vr.gr.,
Martin Hijink.