fbpx
Blog

De Gasketelwet is er na 5 jaar vergaderen en 4 keer uitstellen. Installerend Nederland staat te trappelen, ze zijn er helemaal klaar voor om als gecertificeerd vakman Nederland veiliger te maken. Maar is dat wel zo?

Ik zag het al helemaal voor me, installerend Nederland bestormt het Malieveld met buigblok, boorhamer en spandoeken waar minister Wiebes niet blij van wordt. Maar we kunnen de busjes weer richting onze klus sturen: want We’ve got him.

De Vakmensen van CO

Wie zijn toch die monteurs die eventueel na één dag zijn geslaagd voor zowel een theorie- als een praktijkexamen en met een certificaat Vakmanschap-CO naar buiten wandelen. Die eendagscursisten mogen vanaf dat moment  zomaar aan alle gasverbrandingstoestellen tot 130 kW sleutelen. Maar is er na het behalen van het certificaat ook gegarandeerd ruim voldoende kennis van alles wat in het woud van gasgestookte toestellen voorkomt? Gelukkig heb ik een schuilkelder voor het geval dat.

Het Grote Kwaliteitsboek

Je hoort wel eens iemand roepen: “ik kan er een boek over schrijven”. Als ik dat zou doen wordt het boek dikker dan dat van Sinterklaas. Ik zou in het boek alle installateurs en monteurs van heel Nederland opnemen; onderverdeeld in goede en slechte bedrijven en goede en slechte monteurs. Elk jaar op zes december kom ik dan samen met mijn groep zongekleurde controleurs, en bezoeken we alle in het boek geregistreerde installatiebedrijven en servicemonteurs. Degene die het goed hebben gedaan worden beloond. De slechte nog anderhalf jaar de tijd krijgen om zich onder de goede groep te scharen, zo niet, dan worden ze uit het grote boek geschrapt.

Een greep uit het grote boek

Door het vrijgeven van de installatiemarkt is er veel veranderd wat betreft de kwaliteit van zowel de servicemonteur als van de installatiebedrijven. De servicemonteurs van ‘toen’ hadden vaker een vakdiploma op zak. Die monteurs zijn er vandaag de dag ook nog, maar wel een stuk minder. En het werk is er niet minder om geworden.

De leraren doen hun stinkende best om vaklui van de band te laten rollen. Heb je je vakdiploma behaald, krijg je nog even Vakmanschap-CO voor je kiezen  Twee jaar in de schoolbank tegen één dag theorie en praktijk examen, die je op elke hoek van de straat kunt volgen. De vakmanschappers zonder vakdiploma worden dan ook niet in mijn kwaliteitsboek ingeschreven.      

De stormvloed

Nu men in Den Haag eindelijk het definitieve startschot heeft gegeven, wordt installerend Nederland binnen anderhalf jaar overwoekerd met  CO-vakmensen. Ik ga alvast een tweede registratieboek aanschaffen. Gebruik het overgangsjaar voor studie om de monteurs zonder diploma voldoende op te leiden.

De twijfel

Doe het goed, doe het anders of doe het niet. Zijn we na de certificering van Vakmanschap-CO verlost van ongevallen?  Als we kijken naar de gecertificeerde landen om ons heen zijn daar elk jaar nog ongevallen met dodelijke afloop te betreuren. Zullen wij als gecertificeerde natie ook nog met koolmonoxide-ongevallen te maken krijgen?

Ik hoor van jullie.

Tot slot: lees en kijk deze twee zaken even.

  1. Allereerst het interview wat Marjan Slob met mij had in opdracht van de Onderzoeksraad voor Veiligheid.
  2. En kijk ook eens hieronder naar het verhaal van de drie meisjes en de koolmonoxide in hun badkamer.

Over Marius Valk

Marius Valk (1956) was zelf installateur, en is nu vanaf 2005 technisch instructeur bij cv-ketelfabrikant Remeha in Apeldoorn. In deze functie krijgt hij jaarlijks honderden installateurs over de vloer voor scholing en training. In zijn blog deelt hij zijn ervaringen in het contact met installateurs; zaken die hem opvallen en persoonlijk raken, veel voorkomende technische details, of ontmoetingen die te denken geven. In zijn vrije tijd is hij te vinden op de fiets en op de tennisbaan.

Bekijk alle berichten van Marius Valk

2 reacties op “Vakmanschap-CO: een weg zonder einde

  1. Maurice schreef:

    Ik moet volgende week voor praktijkexamen co.
    Eigenlijk een heel klein stukje van toen ik.de diploma gaserkenning moest halen.
    Als ik zie hoe het er met de examentraining aan toe ging dan ben ik er absoluut niet van overtuigd dat dit Nederland ook maar iets veiliger gaat maken.
    Het enige wat hiermee bereikt word is dat er weer flink aan scholing en verkoop en kalibratie van meters verdiend word en je bijna zou denken dat die 1 of andere deal gemaakt hebben.
    De brancheorganisaties zoals q-install en techniek Nederland staan mijlenver van de installatiewereld af en denken dat als je een co/co2 meter vast kunt houden en wat getallen kunt aflezen en interpreteren en de juiste plekken weet waar je een beugel moet zetten dat je dan volwaardige monteurs hebt en Nederland dan veiliger word.
    Dat slaat natuurlijk nergens op.
    Als Nederland veiliger moet worden dan waren ze vanaf de gasmeter tot uit het dak aan toe dus dat had dan een co cursus moeten zijn en een vakdiploma voor gas en meerdere praktijkdagen en dan had het nog nut gehad

  2. Peter schreef:

    Beste Marius,

    Zo lang je als koekenbakker gewoon je examen kunt “behalen ” bij Vaillant

    ( U start in de ochtend met een voorbereidende training van een ervaren trainer, waar u alle informatie krijgt die u nodig heeft om te kunnen slagen. De training wordt afgesloten met een lekkere lunch, en na de lunch krijgt iedere deelnemer de kans om het praktijkexamen af te leggen )

    heeft het CO vakmanschap voor een gediplomeerd PO-er een wrange bij-smaak.

    Alles om een prutsketel door een prutsmonteur “gecertificeerd” aan de muur te krijgen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.