Ga naar hoofdinhoud

Vakvrouw voor mijn neus

Met internationale vrouwendag én wereld loodgietersdag in één week, kan ik er niet omheen.

Wanneer er bij mij een vrouw binnenwandelt voor een training worden allerlei sensoren plotseling actief. Het gebeurt namelijk maar zelden dat een vrouw zich inschrijft voor een servicetraining, in dat geval over de Remeha Calenta. Met het voorstelrondje even rap langs de mannen en uiteraard alle tijd voor deze dame om haar met allerlei vragen te bestoken. Vol trots vertelde ze dat ze gekozen was tot vakvrouw van het jaar 2019, deze verkiezing was georganiseerd door het CNV. Zo!

Maxima op de voorste rij

Brenda en haar collega Soleil Moon Epke (zij had Brenda zonder dat deze het wist opgegeven als ideale kandidaat) mochten plaatsnemen op de voorste rij bij de CNV-verkiezing. En wie zat daar nog meer: koningin Maxima met nog een aantal hoogwaardigheidsbekleders. Dit zegt genoeg over de belangstelling voor de verkiezing. Brenda nam naast de bloemen een Award mee naar huis waar ze erg trots op was, vertelde ze in geuren en kleuren in ons cursuslokaal.

Fluitend naar en van het werk

Natuurlijk wilde ik weten hoe ze in de installatietechniek verzeild was geraakt. Het bleek dat ze nieuwsgierig was geworden omdat haar vader, die ook als installateur werkzaam is, altijd fluitend naar het werk ging en fluitend weer thuis kwam. Dan moest het wel erg leuk werk zijn.

Brenda is inmiddels al vierentwintig jaar werkzaam in de installatietechniek, eerst als loodgieter en nu al enige tijd als servicemonteur bij De Drunense Installateurs. Brenda en haar vader werken ook nog eens bij het zelfde bedrijf.

CNV-voorman Piet Fortuin gaat een dag mee op pad met Brenda van den Wildenberg.

De eigenaar van de troon gestoten

Ze vertelde dat bij een klant van het bedrijf waar ze werkzaam is alleen de eigenaar toegang had voor eventuele werkzaamheden. Maar wie stuur je als de eigenaar met vakantie is? Je raadt het al; Brenda was de aangewezen persoon, met als resultaat dat de eigenaar door Brenda van de troon werd gestoten. Hij moest plaats maken voor haar. Zo waren er nog enkele anekdotes.

Een belangrijke schakel

Nog niet zo heel lang geleden was er sprake van typische vrouwen en mannen beroepen, maar dat is intussen wel achterhaald. Regelmatig geef ik als technisch instructeur van Remeha een damestraining. Hierbij gaat het om dames die kantoorwerkzaamheden verrichten. Ik kan jullie verzekeren dat zij een heel belangrijke schakel kunnen zijn tussen klant en monteur.

De dames training

In de damestraining komt de werking van de wandketels aan de orde, ze gaan onderhoud uitvoeren aan de cv-ketels en samen met de klant de juiste diagnose stellen, zodat de monteur gericht en met de juiste informatie een storingsbezoek kan brengen. Ik kan jullie verzekeren dat de dames zeker hun vrouwtje staan.

Worden de dames in de techniek toegejuicht of juist niet? Ik hoor het graag van jullie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Met de gratis nieuwsbrief van Installatie.nl ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws en actuele ontwikkelingen in de installatiebranche, productnieuws en installatiefouten.

Laatste nieuws

Drama in kruipruimte: installatie-stagiaire (16) verongelukt

Intergas stapt met warmtepomp Xceed door naar propaan

Grotere rol ventilatie in duurzame woning

Pvt-paneel krijgt teracotta variant

Kabinet wil CO2-meter in elk klaslokaal

‘Teruglevertarief voor zonnepanelen is niet onredelijk’