fbpx
Blog

Stapsgewijs verduurzamen wint het van het radicaal elektrificeren van de complete woningvoorraad.

Van een Nationaal Isolatie Programma, Lubach tot Europa. Iedereen lijkt bezig met het isoleren van de woningvoorraad. Na een aantal jaren van de focus vooral op aardgasvrij en in één keer grootschalig renoveren lijkt nu het stapsgewijs verduurzamen aan invloed te winnen. De laatste speler die zich voegt bij de oproep meer in te zetten op slimme isolatie is Diederik Samsom. Overigens dezelfde speler die voor meer radicale actie was in zijn rol als Voorzitter Gebouwde Omgeving. Uitspraken als een cv-ketel verbod en 50% goedkopere warmtepompen zijn ook van hem te vinden. Ik laat aan de lezer om te bepalen hoe goed die uitspraken nu nog landen.

Europese subsidies om woningen te isoleren

Diederik Samsom waarschuwt nu als Europese topambtenaar Nederland de miljarden aan isolatiegeld niet te laten liggen. Nederland heeft eerder 5,6 miljard euro ingebracht in het Coronaherstelfonds en kan hier gebruik van maken. Alleen, een plan om bijvoorbeeld op grote schaal woningen te isoleren ontbreekt nog. Of dit in de praktijk zo is betwijfel ik. In september is er nog een motie aangenomen van Klaver en Segers die oproept een Nationaal Isolatieprogramma te ontwikkelen:

‘’(De motie) verzoekt de regering, een nationaal isolatieprogramma te ontwerpen, dat laagdrempelig toegankelijk is, waarbij de overheid proactief optreedt en mensen ontzorgt, daarvoor in eerste instantie ruimte te zoeken binnen de bestaande regelingen, en de Kamer hierover voor de begroting BZK te informeren.’’

Dat Samsom is afgestapt van zijn meer radicalere verduurzamingsplannen blijkt wel uit de uitspraak: “Niet hysterisch, geen nul-op-de-meter, maar gewoon goed geïsoleerd tot wat we in de volksmond energielabel B noemen.” . Alleen jammer dat het volk nauwelijks weet wat energielabel B inhoudt. Toch is slim isoleren zonder spijt wel een route waar ik me in kan vinden. Het past binnen de nieuwe route die ingezet wordt door de politiek en Rijksoverheid: stap voor stap verduurzamen en aardgasvrij zien als een middel voor een prettige woning in plaats van doel op zich.

Toch een Nationaal Isolatieprogramma?

Met miljarden voor isolatieprogramma’s komt een ander doel van Europa om de hoek kijken. De Renovation Wave is een aantal maanden geleden geïntroduceerd door Frans Timmersmans. Dit ambitieuze programma wil 35 miljoen Europese woningen isoleren tot aan 2030. Deze schaal wordt bewust opgezocht, ook door Samsom. Het doel is dat met deze schaal industrialisatie mogelijk is en kosten tot wel 50% kunnen dalen. Hé, daar is die beroemde 50% kostenreductie van Samsom weer. Maar deze keer heb ik er meer vertrouwen in. In mijn eerdere artikelen over de huidige isolatiekwaliteit van de Nederlandse woningvoorraad hintte ik er al op. Het is zeker mogelijk meer te standaardiseren en toe te werken naar een spijtvrije isolatienorm. Toch voor deze keer maar weer naar Samsom en Timmermans luisteren en snel ons projectplan indienen bij Europa.

Over Sven Ringelberg

Sven Ringelberg (1989) is geboeid door de energietransitie en de technische en maatschappelijke ontwikkelingen die hiermee gepaard gaan. Hij adviseert woningcorporaties en gemeenten over hun strategische aanpak rondom de verduurzaming van de gebouwde omgeving. Daarnaast is hij betrokken bij een startup die met software subsidies simpeler maakt. Het credo daarbij is: maak het vooral praktisch toepasbaar. Ook is hij liefhebber van het leggen van maatschappelijke en historische verbanden: wat kunnen we leren van de geschiedenis, en wanneer houdt het verleden ons een opmerkelijke spiegel voor. Hij verzamelt prullaria over de aardgas uitrol in de jaren 60.

Bekijk alle berichten van Sven Ringelberg

1 reactie op “Van ketelverbod naar isolatiegenot

  1. groene rakker schreef:

    Alle vormen van isolatie altijd goed. Goed punt om mee te beginnen. Niet vergeten. Maar zeker ook verder gaan. Zonnescherm.(zomer) (Rol)luiken.(winter) Lage temperatuur verwarming. Zonnepanelen. Warmtepomp? Warmtepompboiler? Douche en ventilatie warmte terugwinning.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.