fbpx
Blog

Goede vraag hé? Je kan tegenwoordig Twitter niet openen of de #Vangaslos wordt om je oren geslingerd. Zelf heb ik een adviserende functie bij een bedrijf dat zowel ventilatie als warmtepompen verkoopt, dus op zich komt het mij best lekker uit. Ik heb mezelf ook een aantal keer schuldig gemaakt aan het gebruiken van #Vangaslos. Het bekt ook best lekker op social media en elke goeroe doet het. Dan mag ik dat ook best, toch? Ik beloof het vanaf nu minder te gaan gebruiken!

Waarom niet?

Vorige week was ik op een congres van Duurzaam Gebouwd, dit congres was genaamd:  #Vangaslos (oops, daar gaat ie weer).  Op een gegeven moment kwam er een meneer aan het woord van Gasunie. Ik zat al helemaal klaar om te gaan gniffelen om wat hij zou gaan zeggen. Iemand van Gasunie op dit congres en dan ook nog op het podium aan het woord. Dijenkletsen gegarandeerd; alsof een slager een zaal met vegetariërs gaat toespreken!

Niks bleek minder waar. Hij begon meteen scherp: De titel van dit congres klopt niet. Het moet zijn #Vanaardgaslos.

Hij ging verder: We hebben in Nederland een prachtig gasleiding netwerk, het is totaal niet duurzaam om dit helemaal overboord te gaan gooien. Laten we het blijven gebruiken, maar dan met een ander soort gas dan aardgas. En zo werd het pad van waterstof en Power2gas toegelicht. Mogelijke scenario’s die door het grote lobbygeweld rondom de all-electric variant publicitair vaak ondersneeuwen. En eigenlijk moet #vanaardgaslos voor de bestaande bouw vooral voorafgegaan door: #alsdesodemieterisoleren Een consument moet geen dure techniek worden aangepraat, als de randvoorwaarden niet in orde zijn.

Samen de schouders eronder

Zelf weet ik niks van waterstof en/of de status hiervan. Ik laat me hier graag over bijpraten. Wel weet ik dat we samen naar CO2-neutraal moeten in 2050, zo is afgesproken in Parijs. Dit is het doel en het doel heiligt alle middelen. Dus of het nu met een mooie warmtepomp is die ik in mijn adviezen toepas, of dat het een vorm van duurzaam gas is, we moeten sámen vooruit, met alle oplossingen die de markt hiervoor heeft! In het kader van deze noodzaak, is het in niemands belang dat we elkaar de tent uitvechten in de strijd om de ultieme oplossing!

Shout out naar Groningen

Als laatste nog een shout out naar Groningen, je zal er maar wonen. Voor ons koude kikkerlandje een prima GAStheer en juist daarom kunnen we de ellende rondom de gaswinning niet meer accepteren. Ik wil dit heel graag nog een keer benadrukken. Soms is het in het nieuws en dan weer ff niet. Dan vergeten we het met z’n allen weer. De Groningers niet, dat kan ik je garanderen. Denk daar maar even over na als je je morgen weer druk maakt om de lange rij in de supermarkt.

Over Steven van den Bergh

Steven van den Bergh (1985) komt als product manager over de vloer bij opdrachtgevers en adviseurs in de installatiesector. Dagelijks bezig met de combinatie van energiebesparing en gezondheid. Voorvechter van een gezond en fris binnenklimaat. In zijn vrije tijd toegewijd jonge vader en voetballiefhebber.

Bekijk alle berichten van Steven van den Bergh

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.