fbpx
Blog

De dagen worden korter en de radiatoren en vloeren gaan weer gloeien. Het stookseizoen is van start gegaan, en dat is een ansichtkaartje waard naar elke branchegenoot.

Dit is ook de tijd dat de vraag naar toestellen weer aantrekt, en daarmee de productie. Net als dat de aircovraag een hittegolf nodig heeft, heeft de cv-ketelmarkt kou nodig om te pieken.

De keuze in Nederland is eenvoudig. Een handvol fabrikanten levert toestellen in vier tapwaterklasses. De Consumentenbond-test laat al jarenlang zien dat er geen slechte ketels bestaan. Allemaal dikke voldoendes. Natuurlijk, ieder zijn voorkeur en selectiecriteria, maar we mogen stellen dat de installatiekwaliteit uiteindelijk dé grote scherprechter is voor de eindtevredenheid van de opdrachtgever. De Gasketelwet laat élke installateur straks een dikke handtekening zetten onder het eigen werk. Een heel grote hand in eigen boezem.

Eerst installateur, dan de ketel

Ik adviseer mensen in mijn omgeving altijd eerst een goede installateur te zoeken, en dan pas mét hem/haar de installatie te selecteren die past bij de voorkeuren. Een ketel is meer dan het toestel en diens prijskaartje. De rookgasafvoer moet altijd meevervangen worden, maar denk ook aan goede appendages als expansievat en magneetfilter. En weet dat een goed advies over instellingen en gebruik veel kan schelen in de portemonnee. Een stooklijn op lagere temperatuur bijvoorbeeld; het welbekende warmtepomp-stagelopen. Waterzijdig inregelen; zodat een modulerend toestel geen comfortklachten veroorzaakt, maar juist energie bespaart in combinatie met een prettig comfort. De installateur is meer dan een paar handige handjes.

Ik opende het stookseizoen dit jaar in Coevorden. Check hier de vlog (tekst gaat verder onder video)

Maar er is zo veel meer dan enkel die ketel. Maar je moet het wel willen zien, kunnen zien, en laten zien.

Terugverdientijd

En het kost allemaal geld. Maar wie zonder blikken of blozen terrasheaters en airco’s aan de muur schroeft, weet dat het woord ‘terugverdientijd’ ook wel een klein beetje gedevalueerd is. Juist alle publicaties rondom de koolmonoxide-problematiek hebben toch wel bewezen dat comfort, veiligheid en een partij die tekent voor het benodigde onderhoud tekent, ook wel wat waard zijn. Wat is de terugverdientijd van een veilig, prettig thuis? Kom eens uit dat prijsdenken. (scheelt een een hoop gezeur)

Opmaat naar warmtepomp?

En misschien is de klant wel toe aan de stap naar de warmtepomp. Dat kan. In hybride of all-electric. De keuze is reuze. Er zijn heel veel woningen klaar voor de stap. Maar de bewoner moet het ook willen, en daar speelt de installateur ook een sleutelrol in. De warmtepompmarkt zal harder groeien dan de cv-ketelmarkt. Maar we moeten niet denken dat de komende jaren de ketelverkoop schrikbarend zal dalen. De kroonprins staat al jaren te trappelen om de hoofdrol te pakken. Maar de koningin doet het nog prima. Ook prins Charles (71) zit nog steeds niet op de troon.

HR-techniek

De Nederlandse HR-techniek staat er op Europees niveau hoog aangeschreven. Nederlandse maakbedrijven, allemaal onderdeel van internationale concerns, exporteren ruim een derde van hun productie. Duitsland geeft subsidie om over te stappen óp aardgas. De Groningse gaskraan gaat (terecht) dicht. Maar dat zou los moeten staan van vertrouwen in de techniek. Het gasgestookte toestel zal nog zeker een dikke generatie hofleverancier blijven van de bestaande woningbouw in Nederland.

Ik wens u allen een prettig, veilig en comfortrijk stookseizoen, met een hoop blije klanten die inzien wat een goede installateur toevoegt.

NB: Het ansichtkaartje uit deze blog kun je hier downloaden

Over Eddy Buiting

Eddy Buiting (1977) is hoofdredacteur van deze site en vakblad Installatie, producten van Eisma Bouwmedia. Studeerde Journalistiek en Voorlichting in Tilburg, was o.a. dagbladjournalist, en inmiddels al 20 jaar tot over de oren in de uitvoerende bouw- en installatiepers. Schrijver van huis uit, maar inmiddels multimediaal. Observeert, constateert, vraagt, ervaart en schrijft. Drievoudig vader, sportfanaat en bourgondiër. Niet vies van een kwinkslag.

Bekijk alle berichten van Eddy Buiting

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.