fbpx
Blog

Ventilatiegedrag

blog steven van den bergh

Het regent al weken, de kachel brandt en de winterjas moet alweer voor de eerste keer de wasmachine in. Het is klaar met terrasjes pakken, zwemmen en lekker in de achtertuin zitten met vrienden en familie. Het is de tijd waarin ik als zelfbenoemd ventilatiegoeroe op de barricade klim om het belang van goede ventilatie onder de aandacht te brengen.

Thuis, op school en op het werk

We worden wakker in een muffe slaapkamer, gaan naar een slecht geventileerde kantoortuin en onze kinderen sturen we naar een klaslokaal met dertig andere jongens en meisjes. De kans op hoofdpijn wordt groter, evenals het overnemen van de snotneus van je collega of klasgenootje. En daar hebben we toch allemaal helemaal geen zin in?

Bewustwording en gedrag

Wat zou het dan lekker zijn als er iemand in die kantoortuin, klaslokaal of thuis was die zich een beetje bezig zou houden met deze materie. Aan jou als lezer van deze blog zou ik willen zeggen: wees diegene! Als je dit verhaal leest is de kans erg groot dat je allang op de hoogte bent van het belang van verse lucht. Het enige wat je dan nog hoeft te doen is ervoor te zorgen dat er voldoende wordt geventileerd en deze kennis een beetje over te dragen aan je directe omgeving.

Wordt ook een zelfbenoemd goeroe

Zet het ventilatierooster open op de slaapkamer van jezelf en van je kinderen. Vraag eens of de WTW een standje hoger mag als je op visite bent en je ziet de driestandenschakelaar op standje 1. En hang de ‘Lerenventileren-poster’ op het prikbord van de basisschool van je kinderen, deze is hier gratis te downloaden.

Techniek en gedrag

Je hoeft niet per se kennis te hebben van allerlei ingewikkelde systemen, daar hebben we voldoende professionals voor in Nederland. Daarnaast is dit pas interessant als er echt geld beschikbaar is om de situatie te verbeteren. De kortste klap is om het maximale rendement te halen uit de al aanwezige voorzieningen. Dit betekent niet dat je altijd alles naar een perfect niveau kan brengen, laat dat je niet beletten om van een 4 een 6 te maken; elke stap in de goede richting is er één!

Voor een aantal eenvoudige tips en trucs zie een eerdere blog hierover.

Over Steven van den Bergh

Steven van den Bergh (1985) komt als product manager over de vloer bij opdrachtgevers en adviseurs in de installatiesector. Dagelijks bezig met de combinatie van energiebesparing en gezondheid. Voorvechter van een gezond en fris binnenklimaat. In zijn vrije tijd toegewijd jonge vader en voetballiefhebber.

Bekijk alle berichten van Steven van den Bergh

7 reacties op “Ventilatiegedrag

 1. Koos schreef:

  Dit thema is hier al meermaals besproken en het is inderdaad super belangrijk!
  Als renovatieuitvoerder kwam ik bij iedere bewoner binnen in huis zo al voor als na de renovatie. 6 op de tien bewoners hadden de ventilatieroosters dicht of zelfs afgeplakt want het tocht of herrie van het verkeer. Het gevoel door koudeval wordt versterkt door het aangebrachte +++ glas. Je kan argumenten aanvoeren dat zelfs ventileren isoleren is maar mensen blijven bij hun standpunt. Misschien dat roosters met vetilatieopening aan de bovenzijde, meer het koudegevoel en geluid van het verkeer weg neemt. Bij mij thuis heb ik dit model toegepast met succes.

  • Werner Otten schreef:

   HR+++ beglazing i.c.m. natuurlijke toevoer d.m.v. roosters, is dit niet ongeveer hetzelfde als een moderne formule 1 motor in een VW kever. Het past niet bij elkaar. Je past de best isolerende beglazing toe en gaat daarna de koude buitenlucht rechtstreeks naar binnen halen.
   Het is niet alleen oncomfortabel, het kost ook veel energie.

   • Johan schreef:

    Heb al meer dan twintig jaar ventilatieroosters op het raam en nog nooit last gehad van koude lucht. Er komt meer koudestraling van het glas.
    En door de klimaatopwarming is die buitenlucht in de winter zelden nog echt koud.
    Daarneboven is de hoeveelheid lucht door een ventilatierooster niet hetzelfde als een raam openzetten.

 2. Wilbert schreef:

  Met een CO2 meter kun je bewust ventileren, d.w.z. je weet wanneer er voldoende wordt geventileerd voor gezonde lucht (CO2<1.000 ppm) en je kunt voorkomen dat je meer ventileert dan noodzakelijk om energie te besparen!

 3. John schreef:

  Ik heb zelf een co2 meter gebouwd en geïntegreerd in ons smarthome.maar de 1000 ppm of lager is alleen te halen als er niemand in een ruimte aanwezig is. Je moet bijna alle ramen op de slaapkamer volledig open zetten om niet boven de 1000 ppm te komen. Dat is gewoon niet mogelijk. Daarnaast zijn met dit weer niet alleen kou en geluid een probleem maar ook al die idioten met een houtkachel die de hele buurt laten stinken met hun stoken. Ik hoef die lucht niet binnen! Dat is vele malen ongezonder dan mijn zelf uitgeademde co2. Het wordt tijd dat houtkachels verboden worden. Mensen hebben geen idee wat ze in een avond aan co2 en fijnstof uitstoten. Ter vergelijking: 2 uur de open haard of vier uur de houtkachel laten branden, zorgt voor evenveel fijnstof als een auto die van Brussel naar Wenen rijdt (ca. 1100 km). Houtkachels zijn niet meer van deze tijd en daardoor kan iemand anders zijn huis niet ventileren.

  • Marcel schreef:

   Hulde! Recentelijk een WTW laten installeren en onlangs toe aan filter vervanging, compleet zwart met slechts paar maanden stookseizoen. Het standaard grove filter vervangen door een fijnstoffilter, maar tegen houtstook valt niet op te filteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.