fbpx
Blog

Verbod op HR-ketels

Verbod op HR-ketels

Een éénkolommer in de kranten: Denemarken gaat HR-ketels verbieden, in de jacht op de duurzaamheidsdoelstellingen.

 

Geinspireerd door het Deense verbod op HR-ketels in nieuwbouw vanaf 2013, besloot het Radio 1 –programma Stand.nl de meningen te peilen over een mogelijk Nederlands verbod op deze installatie.

 

Zeurpieten

Als groot fan van dit programma -ja, meneer u heeft uw punt gemaakt, tot ziens-, ben ik nog eens aandachtig door de reacties gaan scrollen, en terug gaan luisteren. Dit  geeft een aantal impressies over hoe m.n. de consument (niet) nadenkt  over ontwikkelingen.  Allereerst wonen er in Nederland veel te veel ongenuanceerde beroepszeurpieten en professionele querulanten. Dat zelfs het stoken op gas een ‘rechtse hobby’ kan worden, is voor mij helemaal nieuw.  Het is ook nooit goed. Belangrijker, of verontrustender –vult u dat zelf maar in- vond ik de associatie van elke vorm van duurzame installatietechniek met ‘duur’ en ‘onrendabel’, uiteraard stevig gevoed door de dunnere portemonnee van eenieder. Daarbovenop de gesuggereerde gedachte dat een HR-ketel per definitie duur, en niet duurzaam is. Kwestie van focus, interpretatie en referentiekader. Tijdens een EK voetbal vliegen de tv’s nog steeds de winkel uit. (en na dit weekend uit het raam?)

 

Low-interest

In elk huishouden ligt voor een kapitaal aan tablets, telefoons, andere wannahaves op de bank, staat een auto op de oprit een vermogen af te schrijven,  maar zodra de verwarming ter sprake komt moet het vooral kortzichtig goedkoop en ‘rap terug te verdienen’ zijn. De ketel is ‘low-interest’ waar terugverdientijden het nog altijd winnen van comfort, gedegen onderhoud en veiligheid.  Bij de keuze voor een verwarmingssysteem haalt de particuliere én professionele opdrachtgever de neus op voor kwaliteit, en trekt zij de installateur het vel over de oren. En vervolgens maar klagen over het hoge uurtarief van de storingsdienst als men onverhoopt in de kou aan de kerstmaaltijd zit. Maar dat terzijde.

 

Spekkoper

Er ligt nog een hoop missiewerk voor het oprapen. Over rendement, over die terugverdientijden, over duurzame alternatieven. De installateur die hier raad mee weet, is spekkoper. Voor veel installatiebedrijven zijn cv-ketels de absolute core-business. De Nederlandse HR-ketel is in Europa een voorbeeld te noemen; een exportproduct dat niet alleen onze economie stimuleert, maar bovendien het buitenland verduurzaamt. De tapwaterrendementen gaan inmiddels over de 100 procent, en fabrikanten zoeken massaal de combinatie met duurzame technieken als zonneboilers en pv, hergebruiken rookgaswarmte en denken na over isolatie en duurzamere onderdelen.

 

Een verbod? Onze energiestructuur is zo anders als die van de Denen. Dat gaat niet gebeuren, hoe graag de ‘groene golf’ het ook wil. Alleen al de vaderlandse gaslobby zal hier vakkundig een stokje voor steken. Neemt niet weg dat ook op het gebied van alternatieven de ontwikkelingen niet stil mogen staan. Met een schuin oog naar die Denen kijken is misschien zo gek nog niet. De opinies hierover zijn interessant.

 

Onderbuik 

De stelling en de reacties waren wel weer een graadmeter voor het Nederlandse ‘onderbuikgevoel’. Hier kan de branche wat mee. 81 procent was dan ook tegen de stelling ‘De HR ketel moet ook in Nederland verboden worden’. Gasland als wij zijn.

 

Maar eerlijk is eerlijk:  in ruil voor twee doelpunten op het EK tegen Denemarken had ik met alle plezier op ‘ja’ geklikt.  Tachtig procent vind ik ook overtuigend genoeg. Over tot de orde van de dag.

Over Eddy Buiting

Eddy Buiting

Eddy Buiting (1977) is hoofdredacteur van deze site en vakblad Installatie, producten van Eisma Bouwmedia. Studeerde Journalistiek en Voorlichting in Tilburg, was o.a. dagbladjournalist, en inmiddels al 22 jaar tot over de oren in de uitvoerende bouw- en installatiepers. Schrijver van natuur, maar inmiddels multimediaal. Observeert, constateert, vraagt, ervaart, presenteert en schrijft. Drievoudig vader, sportfanaat en tegelijkertijd Achterhoeker en Bourgondiër. Niet vies van een kwinkslag.

Bekijk alle berichten van Eddy Buiting

1 reactie op “Verbod op HR-ketels

  1. Marttin Peters schreef:

    Helemaal mee eens onzin verbod op HR Ketels!.

    Men zou wel eens vaker beter kunnen kijken bij behoud van de huidige installatie van bijv. kleine gebouwen of een HR nut heeft of dat men met een VR ook af kan. Bijv. Bij een LBK installatie of boilers op het systeem dus waar men een hogere temperatuur draad en niet in het goede HR rendementsbereik komt.
    Verder zeker blijven kijken naar betere en andere technieken om te bezuinigen zoals zonnecellen en warmte pompen enz.

    Goed regelen BRControls laat je informeren http://www.tisme.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.