
Op bezoek bij drie jonge ondernemers. Jongens met korte broeken en opgerolde mouwen. Een creatief rommelige omgeving, prikkelt altijd mijn enthousiasme. Of het nu een stad of een ‘kantoor’ is; die moet je niet te strak trekken, mijn inziens een belemmering voor innovatie, economische en sociale ontwikkeling . De mannen wilde kennis en netwerk delen om meerwaarde te creëren. Een middag lekker brainstormen over de kansen in de markt, laat ik niet snel aan mij voorbijgaan.
Warmtemeters
Wat gebeurde hier: de drie ondernemers studeerde midden in de crisisjaren als architect af aan de TU en hadden op dat moment geen vooruitzicht op een baan. Tijdens een stage zagen zij kansen in de markt van warmtemeetdiensten. De huidige dienstverlening vinden ze nogal ouderwets en gebrekkig. Er moet toch veel meer mee kunnen! Zoals zo vaak laten de gevestigde spelers de vernieuwing liggen omdat de business nu goed is en technische ontwikkeling veel geld tijd en moeite kost. Een goed gevulde orderportefeuille is een rem op de honger naar vernieuwing en verbetering .
Gevestigde orde
Een startup vanuit een ‘garage’ is in ontwikkeling. Het mechanisme: zij bieden bijna altijd tegen lagere kosten een beter product waar je als lid van de gevestigde orde niet zo snel aan kunt tippen. De achterstand van de startup is toegang tot een gevestigde orde van klanten. Willen zij mee?  Gaan zij innoveren en in de voorhoede blijven lopen of afwachten tot je wordt ingehaald en dan maar zien wat er nog te redden valt?
Alles draait om software
Wat heeft dit verhaal nu met software te maken? Dat is gelukkig vrij eenvoudig uit te leggen. De enthousiaste ondernemers hebben software ontwikkeld waarmee op basis van heel veel informatie voorspellingen kunnen worden geproduceerd. Dit door informatie over alle installatiecomponenten, storingen, reparaties, gedrag, gebruik, verbruik en het weer aan elkaar te knopen. Met deze voorspellingen wordt de meest energie effectieve wijze voor het beheer en gebruik van de warmte installatie berekend. De software gaat in mijn beleving uiteindelijk geheel zelfstandig de installateur opdracht geven om bepaalde installatie componenten te onderhouden of vervangen omdat deze niet meer optimaal functioneren. Software die er voor zorgt dat de installateur alleen maar hoeft te doen waar hij goed in is: installeren. Deze startup, Octo, verkoopt geen installaties of besturingssystemen maar software met algoritmes die data leest en interpreteert, en dus de installateur in zijn kracht laat.
Kwaliteit écht meten
De volgende stap zou zomaar kunnen zijn dat de software ook zoekt naar de op dat moment meest voordelige aanbieder in de markt. Na het uitvoeren van het onderhoud of de reparatie zal de software op basis van de metingen aan de installateur laten weten of het werk goed is uitgevoerd en kan de betaling worden vrijgegeven. Dit levert voor de gebruikers en eigenaren van de gebouwen een lagere rekening en meer invloed op. Ze kunnen het verwarmingssysteem bijvoorbeeld laten weten of ze vandaag meer comfort of juist een lagere rekening willen hebben. De installateur wordt geprikkeld kwaliteit te leveren voor een marktconforme prijs, en ziet die prestatie beloond worden in opdrachten. De installateur kan zelfs energieleverancier worden voor zijn klant.
Een goede missie
Ik stelde de ondernemers de vraag waar het ze allemaal om te doen is? Het antwoord kwam zonder aarzelen. Om de wereld te behoeden voor klimaatrampen door de CO2-uitstoot zo veel mogelijk te beperken. Zolang dit het kompas is waarop zij koersen, zullen ze niet in de verleiding komen zichzelf in slaap te laten dommelen. Geld is voor de opkomende generatie meer een middel om je idealen mee te bereiken dan dat het verdienen ervan een doel op zich is.
In het septembernummer van vakblad Installatie en Sanitair een groot verhaal over de kracht en kansen rondom data van installaties, met onder meer startup Octo aan het woord over hun werkwijze. Klik hier voor een proefnummer of voordelig proefabonnement.