
Dat subsidies of gunstige fiscale regelingen een stimulerend effect hebben, weten we. De ‘crisis’ BTW-maatregel op energetische verbeteringen had een positief effect op isolatie, dubbele beglazingen en zelfs de ketelvervangingen. De ISDE-subsidie brengt de dure warmtepomp dichterbij de massa, zodat we over 34 jaar de aardgaskraan dicht kunnen draaien.
Toen we vorige de kick-off hadden van de ISH-beurs, het installatiewalhalla dat volgend jaar in Frankfurt losbarst, sprak ik met Dr. Michael Herma, directeur van branchekoepel VDZ, zeg maar de Duitse FME. Dat levert altijd interessante vergelijken op tussen markten.
Eye-opener
Wat ik niet wist, en ze daar in Duitsland sinds dit najaar doen: elke huiseigenaar of onderneming krijgt 30 procent van zijn factuur voor het hydraulisch inregelen van een bestaande installatie retour. Dit heet in mooi vol Duits de Bundes Heizungsuptmierung-subsidie. Een voordeel voor iedere consument die investeert in een vakman die voor hem de woning doormeet, voorziet van nieuwe instelbare thermostaatventielen, of oude circulatiepompen vervangt door hoog rendement circulatiepompen. Dus alle techniek en uren die betrekking hebben tot het optimaliseren van de conventionele installatie, de flow, de afgifte, de ∆T van de opwekker. De consument laat werk uitvoeren, betaalt, download een unieke code van een aanvraag, stuurt factuur in: und Geld zurück. Wie einfach.
Een grove rekensom
Een ingeregelde installatie bespaart gemiddeld ongeveer 15% op gas. Een berekening die aan de veilige kant zit, zo bleek een jaar geleden al tijdens ons webinar hierover. Komt er dus op neer dat gemiddelde besparing van 100 euro voor een gemiddelde huisinstallatie zeer haalbaar is, al helemaal wanneer de stap van statische naar dynamische instelbare thermostaatventielen wordt gemaakt, en goed gekeken wordt naar flow en afgifte. Natuurlijk, de investering (10x radiatorknoppen, installatie-uren, leidingberekening etc) zorgt ervoor dat de huiseigenaar pak hem beet 1000 euro moet voorfinancieren. Dat oogt aanzienlijk. Daar koopt iemand tegenwoordig liever een tablet en een smart-tv voor. Maar: daarvoor krijgt de klant vooral ook een aanzienlijke comfortverbetering; nooit meer die lauwe hap van de modulerende cv-ketel tijdens het swipen, surfen en kastje kijken. Een eenvoudige inregeling kan binnen een paar jaar terugverdiend zijn. Kun je van een warmtepomp of pv-installatie (helaas nog) niet zeggen.
Subsidie in Nederland
Volgens het Duitse model zou de consument dus dik 300 euro retour krijgen. Wat doen we in Nederland? RVO biedt sinds enkele maanden een woest verleidelijke 60 euro per woning als subsidie in het kader van Energiebesparing eigen huis. Zeg maar één gratis appendage. Los van dat het mij ieder geval geen prikkel geeft, wist ik geeneens van het bestaan. Hier de voorwaarden en rekentool. Waarom zo’n Duits model niet hier? Misschien een leuke binnenkomer voor de nieuwe frontman Doekle Terpstra in het lobbycircuit.
Zoete snoepjes
Het signaal is wel helder: ongeacht subsidiesnoepjes, hier is veel meer uit te halen voor elke woningbezitter, en elke installateur. Iedereen die steen en been klaagt over het prijsniveau van de ketels, moet zich hier maar eens in gaan verdiepen. En dat gebeurt, want de klaslokaaltjes met inregelcursussen zitten vol. Met name VVE’s zijn door de individuele afrekeningen volgens de Warmtewet, erg happig op waterzijdig inregelen. Eigenlijk heeft de systematiek en de techniek die subsidie helemaal niet nodig. Maar ik snap het wel: een winkel die het hele jaar het woord uitverkoop in de etalage heeft hangen, trekt nu eenmaal meer publiek. Dán liever die Deutsche Gründlichkeit dan ons Hollandse druppeltje op een loeihete plaat.