fbpx
Blog

Dat subsidies of gunstige fiscale regelingen een stimulerend effect hebben, weten we. De ‘crisis’ BTW-maatregel op energetische verbeteringen had een positief effect op isolatie, dubbele beglazingen en zelfs de ketelvervangingen. De ISDE-subsidie brengt de dure warmtepomp dichterbij de massa, zodat we over 34 jaar de aardgaskraan dicht kunnen draaien.

Toen we vorige de kick-off hadden van de ISH-beurs, het installatiewalhalla dat volgend jaar in Frankfurt losbarst, sprak ik met Dr. Michael Herma, directeur van branchekoepel VDZ, zeg maar de Duitse FME. Dat levert altijd interessante vergelijken op tussen markten.

Eye-opener

magnetiet01Wat ik niet wist, en ze daar in Duitsland sinds dit najaar doen: elke huiseigenaar of onderneming krijgt 30 procent van zijn factuur voor het hydraulisch inregelen van een bestaande installatie retour. Dit heet in mooi vol Duits de Bundes Heizungsuptmierung-subsidie. Een voordeel voor iedere consument die investeert in een vakman die voor hem de woning doormeet, voorziet van nieuwe instelbare thermostaatventielen, of oude circulatiepompen vervangt door hoog rendement circulatiepompen. Dus alle techniek en uren die betrekking hebben tot het optimaliseren van de conventionele installatie, de flow, de afgifte, de ∆T van de opwekker. De consument laat werk uitvoeren, betaalt, download een unieke code van een aanvraag, stuurt factuur in: und Geld zurück. Wie einfach.

Een grove rekensom

webinar waterzijdig inregelenEen ingeregelde installatie bespaart gemiddeld ongeveer 15% op gas. Een berekening die aan de veilige kant zit, zo bleek een jaar geleden al tijdens ons webinar hierover. Komt er dus op neer dat gemiddelde besparing van 100 euro voor een gemiddelde huisinstallatie zeer haalbaar is, al helemaal wanneer de stap van statische naar dynamische instelbare thermostaatventielen  wordt gemaakt, en goed gekeken wordt naar flow en afgifte. Natuurlijk, de investering (10x radiatorknoppen, installatie-uren, leidingberekening etc) zorgt ervoor dat de huiseigenaar pak hem beet 1000 euro moet voorfinancieren. Dat oogt aanzienlijk. Daar koopt iemand tegenwoordig liever een tablet en een smart-tv voor. Maar: daarvoor krijgt de klant vooral ook een aanzienlijke comfortverbetering; nooit meer die lauwe hap van de modulerende cv-ketel tijdens het swipen, surfen en kastje kijken. Een eenvoudige inregeling kan binnen een paar jaar terugverdiend zijn. Kun je van een warmtepomp of pv-installatie (helaas nog) niet zeggen.

Subsidie in Nederland

Volgens het Duitse model zou de consument dus dik 300 euro retour krijgen. Wat doen we in Nederland? RVO biedt sinds enkele maanden een woest verleidelijke 60 euro per woning als subsidie in het kader van Energiebesparing eigen huis. Zeg maar één gratis appendage. Los van dat het mij ieder geval geen prikkel geeft, wist ik geeneens van het bestaan. Hier de voorwaarden en rekentool. Waarom zo’n Duits model niet hier? Misschien een leuke binnenkomer voor de nieuwe frontman Doekle Terpstra in het lobbycircuit.

Zoete snoepjes

Het signaal is wel helder: ongeacht subsidiesnoepjes, hier is veel meer uit te halen voor elke woningbezitter, en elke installateur. Iedereen die steen en been klaagt over het prijsniveau van de ketels, moet zich hier maar eens in gaan verdiepen. En dat gebeurt, want de klaslokaaltjes met inregelcursussen zitten vol. Met name VVE’s zijn door de individuele afrekeningen volgens de Warmtewet, erg happig op waterzijdig inregelen. Eigenlijk heeft de systematiek en de techniek die subsidie helemaal niet nodig. Maar ik snap het wel: een winkel die het hele jaar het woord uitverkoop in de etalage heeft hangen, trekt nu eenmaal meer publiek. Dán liever die Deutsche Gründlichkeit dan ons Hollandse druppeltje op een loeihete plaat.

Over Eddy Buiting

Eddy Buiting

Eddy Buiting (1977) is hoofdredacteur van deze site en vakblad Installatie, producten van Eisma Bouwmedia. Studeerde Journalistiek en Voorlichting in Tilburg, was o.a. dagbladjournalist, en inmiddels al 22 jaar tot over de oren in de uitvoerende bouw- en installatiepers. Schrijver van natuur, maar inmiddels multimediaal. Observeert, constateert, vraagt, ervaart, presenteert en schrijft. Drievoudig vader, sportfanaat en tegelijkertijd Achterhoeker en Bourgondiër. Niet vies van een kwinkslag.

Bekijk alle berichten van Eddy Buiting

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.