fbpx
Blog

Er was nogal wat ophef afgelopen weken over waterzijdig inregelen. KIWA staat tegenover Techniek Nederland. Kamerleden staan tegenover de minister. En uiteindelijk is er maar één verliezer: het klimaat.

Het lijkt zo simpel: stel de knoppen op de radiatoren zo in dat ze allemaal evenveel water te verwerken krijgen. Daardoor werken de radiatoren én de hr-ketel het best. Gevolg: meer comfort en een flinke energiebesparing.

Dus: op het moment dat je energiebesparende maatregelen gaat verplichten, dan zou waterzijdig inregelen hier zeker bij moeten horen. En dat is dus precies wat de Tweede Kamer vorig jaar vroeg aan minister Eric Wiebes.

Het gaat hier om een lijst van min of meer verplichte maatregelen voor bedrijven en instellingen vanaf een bepaald jaarlijks energiegebruik (25.000 m³ gas of 50.000 kWh stroom). Voorwaarde voor deze maatregelen is dat ze binnen 5 jaar terug te verdienen zijn. Het gaat hier dus niet om de simpele huisinstallaties.

Cafetariamodel

Maar Wiebes was niet overtuigd. Hij wilde eerst laten uitzoeken of waterzijdig inregelen zich echt wel zo makkelijk laat terugverdienen. De conclusie van het door het ministerie ingeschakelde KIWA was ontnuchterend: dat lukt soms binnen 7 jaar, vaker pas na 30 jaar. En dus komt de maatregel niet op de lijst.

Techniek Nederland op de achterste benen, GroenLinks boos: “Een second opinion willen we!” En dat maakte Wiebes weer boos. Want waarom nog experts inschakelen om iets uit te zoeken, als je na afloop meteen een tegenonderzoek gaat eisen? Wiebes: “Dan krijg je een cafetariamodel van second opinions. Dat moeten we niet hebben.”

Vraagtekens bij vraagstelling

Wat is hier nu aan de hand? Het lijkt er op dat de berekeningen van KIWA wel degelijk kloppen. Het is alleen de vraagstelling waar je vraagtekens bij kan hebben. Want de onderzoekers van KIWA hebben puur gekeken naar hoe lang het duurt voordat je de investering in nieuwe radiatorafsluiters met debietregeling of dynamische inregelventielen hebt terugverdiend via een lagere energierekening. En dit zonder zaken mee te nemen als het verlagen van de stooklijn of een vraagafhankelijke pompregeling.

Waar de onderzoekers niet naar gekeken hebben is naar cv-systemen die in principe technisch gesproken in orde zijn, maar waarbij alleen instellingen niet juist zijn. Een paar keer draaien aan de juiste knoppen en je installatie draait energetisch weer als een zonnetje. Juist die investering verdient zich het makkelijkst terug.

Perverse prikkel

Maar waarom komt die maatregel niet op de lijst? Daar zijn twee uitleggen mogelijk. De eerste is een juridische: om een maatregel genoemd te mogen worden, moet er sprake zijn van een investering in materiaal. Anders zijn het gewoon kosten. En heet de maatregel een ‘handeling’.

De tweede uitleg is niet technisch, maar heeft te maken met belangen. Die gaat als volgt: een installateur die een cv-installatie aanlegt, moet de zaak ook goed inregelen. Als je gebouweigenaren en ondernemers verplicht om later ook nog eens de inregeling te moeten betalen, creëer je voor installateurs een perverse prikkel: half werk leveren, want ze trekken later toch nog wel eens de knip.

Klimaat de pineut

Het klinkt misschien wat cynisch, maar navraag van installatie.nl bij een bron die dicht bij het vuur zit, leert dat deze tweede uitleg daadwerkelijk een rol heeft gespeeld bij het niet toelaten van de ‘handeling’ waterzijdig inregelen tot de lijst van verplichte maatregelen. Het verklaart meteen de houding van VVD-minister Wiebes én van Techniek Nederland, dat opkomt voor de uurtjes van de installateur (en natuurlijk ook voor het klimaat).

Overigens lijkt het er op dat over 2,5 jaar de methodiek van de lijst verplichte maatregelen op de schop gaat en dat dan de ‘handeling’ waterzijdig inregelen misschien wél op de lijst komt. Tot dan is er één echte verliezer, en dat is het klimaat: want dát er te besparen valt met waterzijdig inregelen, dat staat buiten kijf.

5 reacties op “Waterzijdig inregelen, wie gaat dat betalen?

 1. Frank Wilbrink schreef:

  Wat een onzin om daar nu over te beginnen . Waterzijdig inregelen hoort bij het opleveren van een installatie. Dat gebeurde al 40 jaar geleden.

  • Adrie schreef:

   Het hoort er bij, maar wie voor de laagste offerte gaat zal niet merken dat het niet, of slecht gebeurt en afhankelijk van de installatie kan dat best wat verbruik en zeker ook comfort schelen. Comfort vooral voor degenen aan het eind van de leiding…

 2. W. schreef:

  Zet eerst in het gehele land de verwarmingsketel temp op 50 Gr en verlaag het vermogen van de ketel naar de KW die je nodig hebt. Dan radiator ventilatoren in de thermostaat ruimte. Dan bespaar je al 10-30%.Daarna komt waterzijdig inregelen aan de orde als verplichting voor nieuwe installaties en evt een overheidskorting op bestaande installaties. WillemB

 3. Aart Tempelman schreef:

  Waterzijdig inregelen: wie gaat dat betalen? Eric Wiebes zeker niet! Waterzijdig inregelen betaalt zichzelf! Een enorme comfortwinst en minder gasverbruik? Wie wil dit nu niet!
  De meeste installaties zijn niet waterzijdig ingeregeld. Een (te) zware CV pomp met afsluiters die niet instelbaar zijn. Terugregelen van de capaciteit? Een gebrek aan kennis in de installatiebranche . Hoeveel technici worden per jaar opgeleid om waterzijdig te kunnen inregelen?
  Laat alle stagiaires 2-3 maanden met een ervaren rot in het vak meelopen en besteedt hier véél aandacht aan. Het gaat om het laaghangend fruit!

 4. BvdSteeg schreef:

  In Tweakers.net staat uitgebreid verhaal over waterzijdig inregel3n. Met alle pro’s en contra’s.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.