fbpx
Blog

Ik heb eens voor de grap de exposantenlijst van de installatiebeurs in Hardenberg die jaarlijks in september wordt gehouden naast die van de vakbeurs Energie gelegd. Tussen beide beurzen zit niet meer dan drie weken. Je zou verwachten dat er veel overlap is, aangezien de installatiesector een belangrijke branche is om vorm en inhoud te gaan geven aan de energietransitie. Niets is minder waar. Het blijken twee volstrekt op zichzelf staande werelden die nog prima zonder elkaar lijken te kunnen.

Uitersten

Ehardenbergnerzijds zie je een beurs die de noodzaak om op langere termijn over te gaan van 95% fossiele energie naar 100% duurzame energie promoot. Anderzijds een beurs voor de praktijk van alledag. De schoorsteen van onze installatiebedrijf rookt nog prima met het installeren en onderhouden van gasgestookte comfortinstallaties. Maar voor hoe lang?

Energietransitie

Willen we als installatiebedrijven een actieve bijdrage blijven leveren, dan is kennisontwikkeling en verbreding binnen onze bedrijven van warmtepomptechniek, elektrotechniek en hybride technieken essentieel. Wanneer de energietransitie niet snel genoeg gaat, zullen er aanvullende sturende maatregelen komen om de snelheid er in te krijgen en te houden. De tijd van preken is nu voorbij en wortels en stokken zullen uit de kast worden getrokken.

Bent u er klaar voor?

Door bijvoorbeeld fiscale of andere stimuleringsregelingen, hogere energiebelasting, gedwongen labelsprongen bij woningverkoop en gasloze gebiedsontwikkelingen ontstaat er een toenemende vraag naar duurzame installaties. Zijn wij hier klaar voor als branche, bedrijf of medewerker? Bent u in staat om deze klanten op een professionele wijze te adviseren over de toepassing van duurzame installaties, kunt u deze installatie ontwerpen en dimensioneren? Beschikt u als monteur over de juiste competenties? Bent u in staat om storingen snel en adequaat deze op te lossen?

foto-2Kans of bedreiging

Elke ontwikkeling biedt voor ons als installatiesector kansen wanneer we hierop inspelen. Wanneer we dit niet of te laat doen, dan worden die kansen bedreigingen. Het tijdperk van de fossiele verbrandingsinstallaties nadert haar einde. Na de periode hout, turf, kolen, olie en aardgas breekt er iets nieuws aan. Welke techniek we gaan toepassen weet ik niet en ook de snelheid waarmee dit gebeurt, weet ik niet. Wat ik wel weet is dat mensen behoefte blijven houden aan comfort. Sterker nog: ze vinden dit steeds belangrijker worden. Lekker warm in de winter, lekker koel in zomer. Frisse lucht en lekker warm water. Om over dit comfort te kunnen beschikken zijn er bedrijven nodig die hierover kunnen adviseren, leveren, en de prestaties blijvend garanderen. Met de letters W en E vorm je het woord WE. En hier ligt volgens mij ook de oplossing. Wanneer WE samen als branche, bedrijf en medewerker openstaan voor de kansen die de energietransitie ons biedt gaan WE een duurzame toekomst tegemoet.

Over Marc van Delft

Marc van Delft (1966) is directeur van totaalinstallateur en technisch dienstverlener Van Delft Groep in Nieuwkuijk. Marc van Delft blogt over mensen, gebeurtenissen en observaties die hem inspireren, prikkelen, of van invloed zijn op het bedrijf.

Bekijk alle berichten van Marc van Delft

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.