fbpx
Blog

Wie het geld dat hij of zij verdient met energiebesparende maatregelen uitgeeft aan een citytrip met het vliegtuig, bewijst het klimaat geen dienst. Moeten we dit weglekkende effect meenemen in berekeningen?

Een woning verbruikt minder energie als je hem goed isoleert. Deze energiebesparing is in geld uit te drukken. Iedere kWh elektriciteit of m3 aardgas die je niet gebruikt, hoef je namelijk niet te betalen.

Ik hou op het eind van mijn geld altijd een stukje maand over. Dat is eigenlijk ongeacht wat er binnen komt. Het geld gaat op.

Chips en bier

Als ik per maand 20 euro bespaar op mijn energiekosten door het toepassen van spouwmuurisolatie, dan koop ik daar een paar zakken chips en wat mooie Belgische biertjes voor. Smakelijke extraatjes. Maar hoeveel energie kost het om die te maken?

Als het puur om het klimaat zou gaan, zou ik misschien het best naar de geldautomaat kunnen gaan. Dat twintigje uit de muur halen en een aansteker eronder houden.

De vraag is dus wat je het beste met je geld kan doen. Wat is energetisch de beste besteding voor je uitgespaarde euro’s.

Energie-intensiteit

Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN), het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) concludeerden in de Nationale Energieverkenning in 2015 dat in de periode 1995 tot 2015 de Nederlandse economie meer dan 40% groeide, bij ongeveer gelijkblijvend energieverbruik.

Anders gezegd: de energie-intensiteit van onze economie is gedaald. We gebruiken minder energie per euro omzet. Het gevolg van een shift naar de diensteneconomie.

Dat is natuurlijk goed nieuws. Met de twintig euro die ik uit zal sparen door mijn spouwmuur te isoleren kan ik dus gemiddeld steeds meer kopen. Energietechnisch gezien dan.

Even omrekenen: 20 euro besparing op aardgas staat ongeveer voor 62 kilo CO2.

Vliegtuigvlucht

Deze hoeveelheid CO2 gebruik je ook bij een vliegtuigvlucht van 300 kilometer. Dat betekent dus ongeveer op en neer van Schiphol naar Brussel. Maar het lukt niet om voor dit traject een vlucht te vinden voor om en nabij de 20 euro.

Maar na even zoeken heb ik m dan toch gevonden. Een vlucht met Ryanair van Brussel naar Kopenhagen voor 12 euro. De energie-intensiteit van deze vlucht is dus nog hoger dan die van mijn vermeden energiebesparing door de spouwmuurisolatie.

Bloedmooie minnares

Kortom, als ik mijn besparing besteed aan een maandelijks vluchtje naar Kopenhagen, dan wordt het milieu er alleen maar slechter van. Alleen een bloedmooie Deense minnares kan dat rechtvaardigen.

Wil ik mijn bespaarde CO2-uitstoot echt goed besteden, dan begin ik een volstrekt onzinnige rechtszaak, en huur ik een advocaat in. Die kosten het milieu slechts een schamele 1,7 kilo CO2 per uur. Dus kan ik hem of haar bijna een hele week voor me laten werken.

Energietechnisch gesproken dan, want voor 20 euro heb ik die juridische expertise slechts 12 minuten tot mijn beschikking.

Over Tijdo van der Zee

Tijdo van der Zee (1978) is sinds begin 2018 redacteur bij installatie.nl en Installatie en Sanitair. Naast de installatiesector, mag hij de (duurzame) bouw en de energiesector tot zijn werkgebieden rekenen. Tijdo studeerde politicologie in Amsterdam. Hoewel hij er sinds kort niet meer woont, is de hoofdstad nog steeds zijn grootste hobby. Ook loper van twee marathons (Rotterdam en Barcelona), met de stille hoop ooit nog een derde aan de lijst toe te voegen.

Bekijk alle berichten van Tijdo van der Zee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.