fbpx
Blog
Weggewerkt tussen de regels

De echte werkelijkheid schuilt altijd tussen de regels. Althans, bij het gemiddelde jaarverslag of ander zorgvuldig geregisseerd nieuwsitem.

 

Als bèta-man pur sang en nitwit op het gebied van aandelen, beurzen en financiële markten lees ik met de nodige verbazing jaarverslagen. Petje af voor de collega’s die hier chocola van kunnen maken, maar in mijn geval eindigen ze na kennisgeving meestal in het ronde archief. 

De presentatie van die cijfers komt altijd neer op een gladgestreken directeur achter een tafel, met een batterij microfoons voor zijn neus en klikkende camera’s. Jiskefet op RTL Z.  De voorgelezen verklaring “goed jaar voor Appelpunt bv” wordt gelardeerd met wat economische tendensen, en het aanwezige journaille wordt getrakteerd op een lijvig mapje met ronkende teksten, waar de échte nieuwsfeiten –vooral wanneer men er niet zo trots op is- in de mist tussen de regels zijn weggewerkt. Er wordt niet gelogen –want dat mag niet-, maar wel zorgvuldig om mogelijke negatieve feiten heen gedanst.

 

Een kleine greep:

Persbericht: Concern maakt meer winst

Mogelijke werkelijkheid: Heeft flink in de kosten gesneden

 

Persbericht: Bedrijf gaat zich richten op totaalonderhoud

Mogelijke werkelijkheid: ontslagen bij nieuwbouwdivisie

 

Persbericht: Bedrijf behaalt kostenreductie door te kiezen voor vaste partners

Mogelijke werkelijkheid: bodemprijzen bedongen, onderaannemers uitgeknepen

 

Persbericht:Door de centralisatie van de magazijnen weet ons bedrijf nog slagvaardiger in te spelen op klantvraag uit de markt.

Mogelijke werkelijkheid: De vaste kosten van de magazijnen kunnen we van de balans afschrijven

 

Persbericht: Wijk bespaart 30 procent op fossiele brandstoffen

Mogelijke werkelijkheid: we moeten volgend jaar gaan meten of het klopt, maar dat laten we u uiteraard niet weten

 

Persbericht:  De kwaliteit van het beursbezoek was daarentegen wel goed

Mogelijke werkelijkheid: Het was veel te rustig op de beursvloer (kwantiteit), maar je moet wát zeggen.

 

Verstoppertje 

De ware reden van soms ingrijpende beslissingen of de achtergronden van teleurstellingen blijven veelal diep verborgen in de directiekamers. Daar is niets mis mee, heel menselijk. Wat volgt, is de publicitaire mist, en het spel van verstoppertje spelen. Dit alles om pijnlijke –nieuwswaardige- maatregelen te maskeren, en de goed-nieuws-show te pluggen in de media. Daar hangt weer een fascinerende propaganda-industrie omheen. Die hindernis maakt ons vak boeiend en lastig tegelijk. Ook de lezer krijgt informatie voorgeschoteld waarin de werkelijke essentie vaak in wolligheid is verpakt. En het journaille danst, helaas maar waar, met grote regelmaat mee in de gespindokterde mallemolen. Ieder mens doet er -al dan niet bewust- aan mee. Zo is bij vrienden onlangs een lief kind geboren. En onlangs was op mijn verjaardag de kwaliteit van de visite erg goed. Beter dan ooit.

Over Eddy Buiting

Eddy Buiting (1977) is hoofdredacteur van deze site en vakblad Installatie, producten van Eisma Bouwmedia. Studeerde Journalistiek en Voorlichting in Tilburg, was o.a. dagbladjournalist, en inmiddels al 20 jaar tot over de oren in de uitvoerende bouw- en installatiepers. Schrijver van huis uit, maar inmiddels multimediaal. Observeert, constateert, vraagt, ervaart en schrijft. Drievoudig vader, sportfanaat en bourgondiër. Niet vies van een kwinkslag.

Bekijk alle berichten van Eddy Buiting

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.