fbpx
Blog

We hebben al vele familiebedrijven mogen coachen en begeleiden naar de beste versie van zichzelf waardoor ze weer meer plezier in hun werk, rust in hun hoofd en betere resultaten bereiken. Een mooi voorbeeld daarvan is Bram. Bram (32 jaar) klopte tien maanden geleden bij ons aan. Hij stond op het punt het elektrotechnisch bedrijf met dertig man personeel van zijn vader over te nemen. Hij vroeg zich alleen af of hij leiding kon geven aan het bedrijf en de medewerkers.

Nieuwe stijl

‘Kan ik het wel?’ is een vraag die sterk leeft bij de nieuwe generatie opvolgers in het familiebedrijf. Vaak twijfelen ze aan hun leiderschapskwaliteiten, omdat ze ervaren dat hun voorganger het anders doet. De overdragende generatie heeft veelal een dominante leiderschapsstijl, komt zelfverzekerd over en slaat zo nu en dan met de vuist op tafel. Op zich niets mis mee, alleen past deze stijl doorgaans niet bij de nieuwe generatie directeuren in het familiebedrijf. Het bedrijf is vaak gegroeid en een nieuwe stijl van leiderschap is dan noodzakelijk om succesvol het bedrijf te kunnen continueren. Voor de nieuwe generatie geldt ook meer dat zij een goede balans tussen werk en privé belangrijk vinden.

blonde-woman-running-over-the-pedestrian-crossing-picjumbo-comWeerbarstige praktijk

Op papier lijkt leidinggeven makkelijk. Je vertelt wat je wilt en je medewerkers voeren het uit. De dagelijkse praktijk is voor veel opvolgers vele malen weerbarstiger. Hoe vaak heb je niet dat je medewerkers ja knikken maar uiteindelijk niet de aan hen opdragen taak uitvoeren? Of dat het niet lukt om je medewerkers te motiveren om bijvoorbeeld pro-actiever te zijn? Hierin ben je zéker niet de enige. Het vormt voor veel opvolgers de grootste uitdaging: Leidinggeven in hun familiebedrijf, en dan met name een nieuwe stijl van leidinggeven hanteren die bij jou als nieuwe generatie past.

Professionalisering

Dit is precies waar Bram zich in herkende. Hij zag dat de fase waarin het bedrijf zich bevond een hele andere fase was dan toen zijn vader het bedrijf startte. Hij zag in dat, wilde hij een succesvolle opvolger zijn, hij een andere manier van aansturen moest gaan inzetten. Zijn vader zat volledig in de operatie en bemoeide zich met de kleinste details. Bram wilde niet op deze manier aan slag als directeur en zag in dat hij meer moest gaan managen. Hij wilde een professionaliseringsslag maken waarbij de medewerkers meer verantwoordelijkheid krijgen. Samen met Bram zijn we aan de slag gegaan met coaching en training en was de eerste stap om te onderzoeken waar zijn kwaliteiten lagen om vervolgens te werken aan zelfvertrouwen en het vertalen van zijn visie en naar de toekomst van het bedrijf.

Beweging

Iedereen kan (leren) leidinggeven. Maar je kunt pas goed leidinggeven als je weet wie je zelf bent. Als je weet wat jouw talenten én uitdagingen zijn. Maar ook als je weet waar jouw valkuilen liggen en wat jouw beperkingen zijn. Eén van de belangrijkste kwaliteiten die je als leidinggevende kan hebben is de mate waarin je anderen in beweging kan zetten. Deze vaardigheid bepaalt voor een groot deel jouw succes als leider. Dit vraagt veel inzicht. Effectief leiderschap heeft dan ook alles te maken met weten wie je bent. Als jij weet wie jij bent en waar je sterke kanten liggen, ben je pas in staat om anderen te leiden.

Sprong in het diepe

Het is een feit dat de vorige generatie veel meer tijd heeft gehad om te groeien in de leiderschapsrol en meer heeft kunnen pionieren. Daarnaast geldt dat je als nieuwe generatie in een bestaand bedrijf komt met vaak al een behoorlijk grote groep medewerkers en dus niet langzaam kunt groeien in je rol als leidinggevende. Groeien in de leiderschapsrol die je wilt, gaat vaak niet vanzelf. Je kunt ervoor kiezen om jarenlang te blijven ploeteren en steeds gefrustreerder te raken of je kunt kiezen om actie te ondernemen en in korte tijd de beste versie van jezelf te worden.

motivation-rocky-balboa-winner-pose-picjumbo-comSuccesvolle opvolger

Bij Bram is het gelukt. Hij heeft zijn sterke kanten ontwikkeld, zijn visie vertaald naar een nieuwe koers voor het bedrijf, een sterk team om zich heen gecreëerd en zich de beste communicatietechnieken eigen gemaakt. Hierdoor is hij nu de directeur die hij wil zijn. Een succesvolle opvolger staat op, investeert in zichzelf waardoor hij met daadkracht en vertrouwen het bedrijf de toekomst in loodst zodat hij vol overgave kan zeggen: ‘Ik kan het!’

Over Carola de Ruijter

Carola de Ruijter (1972) leidt samen met haar zus een familiebedrijf FamilieZaken. Door een stevig fundament met jarenlange kennis en ervaring met het familiebedrijf, hebben zij hun krachten gebundeld en coachen en trainen zij exclusief familiale ondernemers zodat zij de beste versie van zichzelf worden. Meester in het managen van emoties. Waarom? Familiebedrijven hebben een ijzersterke overlevingsdrang maar worden regelmatig zwaar op de proef gesteld door botsende belangen tussen de familie en het bedrijf.

Carola blogt over haar ervaringen in het familiebedrijf, de complexiteit van emoties met zakelijkheid, samenwerken met familieleden en het opvolgingsproces.

Bekijk alle berichten van Carola de Ruijter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.