fbpx
Blog

Het is zover. We gaan ‘van gas los’. Althans, wanneer we de minister en alle media mogen geloven. Dat is voor Nederlanders een grote stap buiten hun comfortzone. De comfortzone die er voor zorgt dat de realisten -of volgens sommige de pessimisten- nu al beginnen te roepen dat het een onmogelijke opgave is.

Innovatief of naïef

Die minister weet niet waar hij het over heeft. Dat is natuurlijk allemaal waar. Het is net zo waar als de verhalen over geweldige innovaties van de optimisten, die tegelijkertijd naïevelingen worden genoemd. Het maakt niet uit tot wel kamp u behoort: u heeft allemaal gelijk. Tenminste tot dat de werkelijkheid u achterhaalt.

Comfort zone

Hoe werkt dat dan met die comfort zone? Waar vind ik die plek waar ‘the magic happens’? Wees gerust we hebben allemaal die ‘magic spot’. U hoeft er niet eens voor buiten de comfortzone om hem te ontdekken.
Heeft U wel eens iets nieuws geleerd dat een beetje spannend aanvoelde? Dat is waar ’the magic happens’. Nieuwe dingen leren die een beetje uitdagend zijn staat gelijk aan het verleggen van een grens. De grens die vandaag uw comfortzone aangeeft, is morgen verlegd door de nieuwe ervaringen van vandaag.

Grenzen verleggen

Grenzen verleggen is succes ervaren, en wie wil dat nu niet? Dromen van succes gaan vaak over het grote eindresultaat, het winnen van de beker en de hoogste podiumplaats. Elke stap richting die stip op de horizon vervult je van geluk en blijdschap. Het verlangen naar herhalend succes. Verlangen is nu net datgene waar ‘dat magische’ zich door laat voeden. Verlangen naar een betere wereld, een mooiere lichtere racefiets, een lekker koekje dat door pappa hoog op de kast gezet is. Het is allemaal het zelfde verlangen waardoor we bereid zijn onze magische krachten in te zetten en nieuwe dingen te doen.

Welke stappen?

Optimisten maken de tussenstappen naar het mooie doel niet te groot, want dan raakt men teleurgesteld omdat het niet meteen lukt.
Voor de realisten: maak het doel niet te klein. Want dan proeft u nooit het ware succes van het verleggen van een grens. En dán is zelfs ‘van gas los’ geen brug te ver.

Voor het beste resultaat werken optimisten en realisten dus samen. Dat zal in het begin hopelijk een beetje spannend aanvoelen.

Over Yuri Pelser

Yuri Pelser werkt onder de naam Tendereffect aan duurzame relaties in de bouw, en is eigenaar van Y Productions Training & Klankbord coaching. Hij werkt als trainer en coach aan verandering en innovatie op weg naar een duurzame samenleving. Vanuit zijn ervaring in de installatie-, bouw- en corporatiebranche is Yuri constant bezig de menselijke maat op te zoeken bij de vraagstukken waar we in ons werk en leven tegenaan lopen. Hij gelooft dat persoonlijke ontwikkeling het vliegwiel is van innovatiekracht en werkt vanuit deze overtuiging mee aan het succes van teams en organisaties. Yuri woont in Avenhorn en heeft een gezin met drie kinderen. Volg hem hier op twitter

Bekijk alle berichten van Yuri Pelser

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.